Passa al contingut principal

L'AGULLA DEL CASTELL


Anar a escalar amb el tren és un d'aquells encants que el progrés ens ha fet perdre. Ara anem amb el cotxe particular. Us proposem una escalada, curta, a una agulla ideal per fer amb el tren de la línia de la Pobla de Segur. Us he d'aturar a l'estació de Sant Llorenç de Montgai. En baixar només us cal aixecar la vista i ja veureu la mole del Castell de Sant Llorenç. L'agulla del Castell està arramblada a la vora.
Fou escalada per primer cop per l'Andreu Cots i el Quim Lores el 2 de novembre de 1970.
Descripció de la via:
Té uns 25 metres d'alçada i es puja pel vessant nord, entre els cingles del
castell i l'agulla. la via és molt evident.
Cal pujar per una canal que passa a tocar d'un forat caractèrístic de la roca que esdevé un finestral que corcova l'agulla. Llavors anem a la dreta per una feixa. Pugem a una mena de coll. Fins aquí la roca estava formada per roques que no són gaire de fiar. El darrer bloc és més compacte i es decanta cap a l'altre vessant amb un passa de IV aeri.
Mentre anem pujant anem trobant alguna cinta vella i algun clau vell que no dona gaire confiança. Abans del pas de IV hi ha un parabolt i podem posar un empotrador petit.
Dalt hi ha una amplia plataforma que sembla el museu de l'escalada a Lleida amb tota mena de filferros i burils que s'empraven abans per rapelar. Per sort avui no ens penjaríem per res del món d'aquest material.
Per sort nostra hi ha una instal·lació moderna que ens permet fer un rapel volat d'uns 25 metres amb una sortida acrobàtica.
Aproximació:

De l'estació de tren prenem un senderó que puja fins a l'ermita del Castell (35 min.) i des de l'aparcament anem sense sender al peu de l'agulla. (30 min.).

Descens:

Es pot seguir la carena fins al tossal de Sant Cristòfol on hi ha una altra ermita mig enrunada i seguir per la carena en direcció oposada fins trobar un corriol que en retorna per vessant sud del coster a una corva molt carcad de la pista que puja a l'ermita del Castell i retrobem el camí de pujada (50 min.).
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: Difícil IV
Temps d'escalada: 50 min.
Temps d'aproximació: 30 min.
Temps de descens: 50 min si es vol voltar pel tossal de Sant Cristòfol sinó 25 min.
Material: Corda de 5o metres, 5 cintes, bagues llargues i empotrador petit.
Observacions: Rapel amb sortida aèria.
Si voleu veure més imatges:

Comentaris

  1. Ja sé quina agulla és ja, quin humor pujar aquí...

    ResponElimina
  2. la cancó no és res de l'altre món però ja és un pèl més animadilla, costarà però algun dia l'encerteràs........

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.