L'AGULLA DEL CASTELL


Anar a escalar amb el tren és un d'aquells encants que el progrés ens ha fet perdre. Ara anem amb el cotxe particular. Us proposem una escalada, curta, a una agulla ideal per fer amb el tren de la línia de la Pobla de Segur. Us he d'aturar a l'estació de Sant Llorenç de Montgai. En baixar només us cal aixecar la vista i ja veureu la mole del Castell de Sant Llorenç. L'agulla del Castell està arramblada a la vora.
Fou escalada per primer cop per l'Andreu Cots i el Quim Lores el 2 de novembre de 1970.
Descripció de la via:
Té uns 25 metres d'alçada i es puja pel vessant nord, entre els cingles del
castell i l'agulla. la via és molt evident.
Cal pujar per una canal que passa a tocar d'un forat caractèrístic de la roca que esdevé un finestral que corcova l'agulla. Llavors anem a la dreta per una feixa. Pugem a una mena de coll. Fins aquí la roca estava formada per roques que no són gaire de fiar. El darrer bloc és més compacte i es decanta cap a l'altre vessant amb un passa de IV aeri.
Mentre anem pujant anem trobant alguna cinta vella i algun clau vell que no dona gaire confiança. Abans del pas de IV hi ha un parabolt i podem posar un empotrador petit.
Dalt hi ha una amplia plataforma que sembla el museu de l'escalada a Lleida amb tota mena de filferros i burils que s'empraven abans per rapelar. Per sort avui no ens penjaríem per res del món d'aquest material.
Per sort nostra hi ha una instal·lació moderna que ens permet fer un rapel volat d'uns 25 metres amb una sortida acrobàtica.
Aproximació:

De l'estació de tren prenem un senderó que puja fins a l'ermita del Castell (35 min.) i des de l'aparcament anem sense sender al peu de l'agulla. (30 min.).

Descens:

Es pot seguir la carena fins al tossal de Sant Cristòfol on hi ha una altra ermita mig enrunada i seguir per la carena en direcció oposada fins trobar un corriol que en retorna per vessant sud del coster a una corva molt carcad de la pista que puja a l'ermita del Castell i retrobem el camí de pujada (50 min.).
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: Difícil IV
Temps d'escalada: 50 min.
Temps d'aproximació: 30 min.
Temps de descens: 50 min si es vol voltar pel tossal de Sant Cristòfol sinó 25 min.
Material: Corda de 5o metres, 5 cintes, bagues llargues i empotrador petit.
Observacions: Rapel amb sortida aèria.
Si voleu veure més imatges:

Comentaris

  1. Ja sé quina agulla és ja, quin humor pujar aquí...

    ResponElimina
  2. la cancó no és res de l'altre món però ja és un pèl més animadilla, costarà però algun dia l'encerteràs........

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR