REGUST D'ALÇADA: DAME MAS GASOLINA

 

Regust d’escalar a 2500 metres, per una via equipada i d’un grau accesible pels de la meva quinta (ja estic granadet) és pur plaer. L’endemà una companya em preguntava si la via era recomanable. Sinzerament, SI. L’entorn d’alta muntanya justifica plenament l’escalada. És veritat que ens van fer pagar per aparcar al Pas de la casa. Els companys van aparcar una mica més amunt, al costat de la carretera, i no els van multar però jo no puc recomanar …

La via té dues parts molt evidents: Els dos primers llargs per roca granítica meravellosa amb passos d’adherència i regletes. Hi ha molts passos que es poden contornejar llegint la paret. De fet aquests primers llargs es podrien fer caminant per una mena de feixa que passa a uns 5 metres de nosaltres, però hem vingut a escalar. Els dos darrers llargs, són de transició per sortir de la paret, una paret formada per blocs…com han passat moltes cordades les pedres s’han anant estabilitzant però sempre alguna que us espera per desplaçar-se.


FITXA TÈCNICA:

DIFICULTAT: IV+

DESNIVELL: 195 metres

TEMPS D’APROXIMACIÓ: 1 hora 15 minuts

DESCENS: 45 minuts (sense pujar als pics)

GRAU D’EXPOSICIÓ: Baix

VIA EQUIPADA

MATERIAL: 12 cintes

ORIENTACIÓ: Nord-est

VIA OBERTA PER: Xavier Bonatti, Soad, Lucia Rosselyne el 4 de juliol de 2021


DESCRIPCIÓ DE L’ESCALADA:

1ª tirada: (IV+ - IV- 55 metres – 12 parabolts): La via puja per la dreta d’una marcada pirámide que es pot veure a mesura que ens aproximem. Diria que la pirámide té un to fosc mentre que la nostra roca és molt més clara. Al peu de via hi ha una fletxa repicada al terra. Des de l’inici albirem el primer parabolt. Coordenades UTM:31T  x=395286  y=4708340

Es tracta d’un bon pas de IV+, amb un pas de confiança/adherencia. En alguna descripció posa només IV, francament. Anem pujant per una paret no gaire vertical amb passos no gaire compromesos amb passos que ens hem de mirar per on pugem. Els parabolts ens indiquen el camí a pujar. Sempre es pot volta les dificultats. Pel mig trobem un altre pas de IV+. Anem amb tendencia a la dreta. Reunió sobre dos parabolts.

2ª tirada: (IV – 55 metres – 10 parabolts): Decreix la dificultat. La tendencia ara és sempre anar a l’esquerra per una paret més tombada. Estem assolint la part superior de la pirámide. Tombem a la dreta per un contrafort amb roca més precària (III). Reunió sobre un parabol i un pont de roca.

3a tirada (III+ - III – 45 metres – 4 parabolts i un pont de roca): Anem a l’esquerra caminant per herba (uns 10 metres) fins localitzar un primer parabolt en muret per on escalem (III+) i constatem el canvi de roca (més trencadota). Fem reunió en una petita balma (sols un parabolt que es pot reforçar amb tascons).

4ª tirada (III – I – 40 metres – 4 parabolts i un pont de roca): Sortim per la dreta on trobem aviat un parabolt. Tram més vertical on trobem una canal més vertical però amb força preses grans (a controlar). Acabem caminant fins sortir a la carena on hi ha la darrera reunió, muntada sobre un únic parabolt ja en la carena.

Accés: Baixem cap al Pas de la Casa, abans d’arribar al poble hi ha un revolt molt marcat (Costarrodona). Pista d’esquí i bar. Aparquem per la zona. Hi ha zones de pagament.

Aproximació: Seguim la pista planera. La pista s’enfila per una petita vall resseguida per pistes d’esquí poc estètiques. Darreres pujades ben dretes.

55 min A l’esquerra trobem una fita que s’endinsa en una costeruda tartera. Coordenades UTM: 31T  x=395346  y=4708433 Davant tenim un mur amb una gran triangle dibuixat a mitja paret que és el nostre objectiu.

1 h 15 min Arribem al peu del triangle rocós. Anem a l’extrem dret. Coordenades UTM: x=395286  y=4708340

Descens: Tenim l’opció de pujar al pic d’Envalira (7 min anada) i al pic Negre d’Envalira (14 min anada)  i retornar a la sortida de la via.

Tirem avall per un marcat sender que ens duu al coll de l’Isart. Anem a l’esquerra fins una fondalada on pugem uns metres i assolim l’anomenat Fals coll de l’Isard. Bavallem cap a les pistes. Arribem a les pistes per on baixem.

40 min Corva de Costarrodona

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

PEDRAFORCA: VIA PANY