Passa al contingut principal

LOVE CLIMB: L'AGUELLETA DE L'OS

Anys 70 en Quim Lores fent el salt de gegant
Si no sabeu on està l'Aguelleta de l'Os crec que teniu menys de 50 anys i no sou escaladors de les terres de ponent. Als anys 70 tothom anava a fer l'agulleta. Ara amb els anys ha quedat oblidada ... Em recordava el Mamerto que el malaguanyat Juan Jo Dolado (mort a Terradets l'any 1980) portava a escalat a tothom que s'iniciava a l'Agulleta. És que al dalt té una sorpresa que no us desvetllaré fins al final de l'article.
La colla del dimecres anàvem amb tot de material flotant però hem trobat algun parabolt i hem posat algun clau - vell - i ara es pot fer amb comoditat.
Per a mi també té una significació molt especial doncs fa un parell d'anys va caure el meu company d'escalada i va patir un accident molt greu. Per algun moment vaig pensar que em se quedava allí al terra.
Descripció de la via:
Cal pujar per la primera tirada de l'Esperó sud.
1ra tirada (III+ - IV+ - 35 metres - 1 pont de roca, 6 parabolts):
Sortim per una placa (III+). Trobem una vella reunió que no fem i ens encarem cap a una marcada xemeneia per on ens entafonem. En els darrers metres sortim per la dreta fins arribar a una reunió amb un parell de claus i un buril.
Abandonem la via de l'Esperó Sud que continua per la dreta i nosaltres entrem al Jardí.
Hem de pujar uns 30 metres per l'herbassar. Fa uns anys no havia corriol però ara veig una mica de rastre. Per l'esquerra surt la via de l'Aresta Puki-Nuki.
2na tirada (IV+ -30 metres - un pont de roca - 3 claus - 3 parabolts):
Pugem per una placa, la roca sembla que t'acarona d'agradable que és. Arribem a un replà, a uns 15 metres, on antigament es muntava reunió que actualment és totalment innecessària. Ara no pugem tan per placa sinó que anem per entre blocs. L'agulla s'estreny i cal anar a un costat i a l'altre i la sensació de vertigen augmenta. Hi ha algun pas que ens exigeix fer algun pas atlètic.
Arribem al cim de l'agulla on hi ha dos ponts de roca i un parabolt.
Mamerto al cim de l'agulleta
3ra tirada (- 4 metres - ): L'agulleta està separada per un metre de la paret, així que ja podeu agafar una mica de revolada i fer el salt de gegant. A l'altre costat hi ha un altre parabolt que protegeix aquest espectacular pas.
4ta tirada (IV - II+ - 20 metres): Superem uns 5 metres, ja en la paret de sortida. Ens assegurem en el parabolt del salt de gegant. Sortim a la carena que seguim a la dreta (II+) sense dificultat però vigilant on posem els peus. Arribem a un arbust i muntem reunió.
Des de dalt de l'agulleta, abans de fer el salt
Descens:
Seguim un senderó ben marcat amb tendència a la dreta i avall, encara que hi ha molts corriols i resulta fàcil de liar-se una mica. Hem de voltar la paret de l'Os pel darrera fins sortir a una pista que ens deixarà en la carretera per on farem els darrers metres (18 min.).
Aproximació:
Pugem per unes grapes amb una cadena al peu de l'Espero Remacha. I sense arribar a la placa girem a la dreta per anar a buscar l'inici de la via (ni un minut).
Accés:
Prenem la carretera de Sant Llorenç de Montgai a Camarasa. En el km. 10 busquem un aixamplament de la carretera on aparcar. Les grapes estan situades al costat.FITXA TÈCNICA
Dificultat: IV+

Desnivell:  35 (1ra tirada Esperó Sud) + 30 (agulleta de l'os) + 20(carena de sortida)
Temps d'aproximació: 1 min.
Temps de descens: 18 min.
Grau d'exposició: baix.

Orientació. Sud (a la tarda queda a l'ombra)
Roca calcària sorprenent molt bona. Dalt són blocs. Atenció en el cim hi ha una bloc que es mou.
Via equipada.
Material: 7 cintes i  reunions.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.