TOT AMBIENT A LA CRESTA DEL PEDRAFORCA


Es tracta d’un escenari d’aventura on cal saber moure’s per terreny esquerp però no tinc la sensació que sigui difícil. És una excursió muntanyenca amb un gran ambient d’alta muntanya amb la paret nord del Pedraforca als nostres peus. Així no es tracta d’una via d’escalada sinó un contorn d’aventura, tot ple de sensacions molt fortes. Si us agrada la variació, segur que us agradarà.
Descripció de la via:
Hem de grimpar per una canal que hi ha a la dreta de l’agulla del Cabirol inferior (II)
Arribem a una bretxa imponent. Anem trescant per la dreta. Hi ha un pas de III que podem assolir sense encordar-nos. Durant tota la travessa va anar amb bota de muntanya. Un cop superat aquest pas puntual la verticalitat davalla aviat i es grimpa amb facilitat (II). Assolim l’agulla del Cabirol inferior. Davallem pel costat oposat, caminant.
Arribem a una breta i continuem la direcció que dúiem. Trobem una estilitzada agulla que anomenen la Mare de Deu. Continuem grimpant (II+) per una canal, cercant el millor pas. Assolim l’agulla del Cabirol superior.
Pas de IV per vorejar el Gat.

Baixem uns metres i trobem la instal·lació de ràpel on hi ha 2 claus i cordinos vells. Ràpel de 25 metres que ens duu a la bretxa que hi ha al peu del Gat. Hi havia hagut una reunió però sembla que l’han desmuntada. Escalem per una canal molt evident. Als 5 metres girem a l’esquerra (pas de IV) i minva la dificultat, anem flanquejant el gat. Trobem un clau vermell en el flanqueig. Es pot pujar a l’orella del Gat i descendir (II+), pas exposat. Uns metres més enllà hi ha la reunió i instal·lació del ràpel del Gat. Són 30 metres amb algun tram volat.
Assolim la creta que hi ha entre el Gat i la carena del Calderer. Per l’esquerra hi ha una canal per on podem abandonar la cresta. Hi ha força fletxes que ens indica la direcció de baixada. Però nosaltres volem anar al Calderer així que decidim tirar les fletxes a la inversa.
Fins al coll de la Cova hi ha moltes marques (aquí surt la via de Pany) però del coll de la Cova al Calderer les marques són molt escasses i cal anar una mica com podem, pura intuïció (doncs hi ha força boira).
La dificultat en cap cas passa de II+.
De la canal inicial d'accés fins al Calderer hem estat 1 h 40 min. 
Seguim la carena cap a ponent. Trobem una cadena vertical que ens serveix per estalviar-nos un ràpel de 12 metres. De jove ho havia destrepat....
Una mica més enllà trobem un nou tram de cadena però més horitzontal fins a arribar a una canal. Uns metres més enllà trobem el camí al Pollegó Superior que seguim.
Del Calderer al Pollegó Superior (punt més enlairat del Pedraforca) hem estat uns 20 minuts on acaba la cresta del Pedraforca.
Descens:
Agafem el sender que baixa del Pollegó a l'Enforcadura i d'allí al Refugi. Val a dir que era un camí que feia molta por però l'han arreglat i es baixa molt bé. Bona intervenció. 1h 30 min. fins a l'aparcament.
Accés:
En el km. 17,7 de la carretera B-400 que uneix l'eix del Llobregat amb Gósol trobem un trencall a l'esquerra que seguim fins al Mirador de Gresolet (on aparquen un munt de vehicles). Nosaltres us proposem tirar uns 300 metres endavant i pujar pel camí de darrere que us durà en 6 minuts de l'aparcament al refugi Estasen al peu de la gran paret del Pedraforca.
Agafeu el camí que surt a l'esquerra del refugi (cartell).
35 min. Entrada a la pedrera de l'Enforcadura. Tirem amunt.
50 min. Deixem el camí a l'Enforcadura i agafem un carrerany que puja per la tartera de l'esquerra. Cal evitar el pedruscall i pujar per trams herbosos i anem girant a la dreta amunt.
1 h 23 min. Ens situem sota de les agulles de Cabirols que són el nostre proper objectiu. Busquem una canal situada a la dreta de la paret . Coordenades UTM: 31T  x=393792  y=4677199 2207 m. i ens enfilem amunt (II) fins a sortir a una bretxa espectacular. Girem a l'esquerra i comencem la cresta (1h 30 min.).

FITXA TÈCNICA:
Valoració. Cresta molt interessant, encara que caldria considerar-la com una proposta d'aventura més que una escalada doncs els passos compromesos són molt pocs. Cal destacar l'ambient d'alta muntanya.
Dificultat: Un pas de IV per assolir el Gat. Una tirada encordats (flanqueig del Gat que en general es pot considerar III. La resta constitueix nombrosos passos de II+ poc mantinguts.
Desnivell: És de molt mal comptar però caldria comptar uns 250 metres.
Temps d'aproximació: 1 hora 30 minuts.
Temps de descens: 1 hora 30 minuts
Grau d'exposició: Baix-mig. Anem molta estona a l'ensemblee o sense encordar. Aquesta opció ràpida compta amb un risc intrínsec.
Material: Friends, tascons i material per muntar les reunions.
Roca: Calcària. En els passos més verticals la roca es mostra més ferma.
Orientació: Es una cresta que va d'est a oest.
Via oberta per

Aquí podeu consultar el track que vam fer:


Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PEDRAFORCA: VIA PANY

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

O 6A+ O ARTIFICIAL DE BON PASSAR: VIA FERNANDO LAJARIN A LA GORRA FRIGIA