Passa al contingut principal

OMBRA D'ESTIU: RIBES - SABATE

Sortida de la segona tirada
La colla que anem a escalar els dimecres a la tarda ens tornem a trobar. Fa molta calor i decidim anar a fer la Ribes-Sabaté al Cilindre perquè en passar-hi per sota veiem que hi toca l'ombra Havia fet la via feia uns 20 anys, i em feia respecte, però la veritat és que és una via per fruir. No tardaré tants anys a repetir.
Ressenya dels Escalatroncs
Segur que quan Eduard Ribes i Enric Sabaté, que era conegut com el mosca per la seva habilitat escatoria, van obrir aquesta via havia d'haver molts blocs que queien però ara com la via és una clàssica la roca és megaconsistent i amb molt d'ambient.
Ressenya del col·leccionista de vies
Abans es feia amb tres tirades: 1.- Fins l'arbre, 2, acabat el flanqueig i dalt. Ara, amb cordes més llargues, es fa sols amb una reunió al mig del flanqueig i dalt.

Descripció de la via:
Flanqueig primer llarg
1r llarg (V - 50 metres - 10 parabolts, un clau, un arbre  i un buril): Ens situem a l'esquerra d'una marcada xemeneia on acaba el Cilindre. Per dins va la via Carlos Andrés. El primer tram de la tirada és molt dret. La roca és millor del que sembla en un primer moment pel pas dels escaladors. Anem a buscar un esperò a l'esquerra per on pugem (en algun lloc he trobar que aquest pas el valoren de V+ i em sembla correcte). Arribem a un arbre evident - on abans es feia reunió - i comença el flanqueig a l'esquerra que és expo ja que els parabolts estan allunyats.
Darrera reunió -fi de via
2n llarg (V- - IV+ - V- - 40 metres - 6 parabolts): Continuem fent el flanqueig (V) fins passar per fora un blog destacat - on vam posar un friend - i arribem a l'antiga reunió, on acaba el flanqueig. Per evitar el fregament de les cordes cal posar les cintes ben llargues. Ara davant tenim una canal per on pugem (V-). Damunt hi ha dos
diedres. Podeu escollir encara que el parabolt està posat al mig. Vaig pujar per la dreta (IV+) i després vaig flanquejar a l'esquerra a cercar el diedre més marcat. Vista impressionant sobre la carretera i l'embassament.
Descens:
Anem a l'esquerra per la carrena - més còmoda doncs no hi ha gaire vegetació - fins trobar el sender de la cresta del Tio Maria per on baixarem per una forta pendent fins sortir al barranc i prendre el camí principal que ens durà a l'aparcament (20 min.).
Aproximació:
Deixem el cotxe en l'aparcament de la Formiguera que està a la sortida de Sant Llorenç de Montgai, direcció a Camarasa, a mà esquerra passat el restaurant de l'Isard.
Accés:
Primer llarg
De l'aparcament surt un camí cap a la Cova dels Bous (cartell). Contornegem el Cilindre fins situar-nos a l'extrem est. Abandonem el camí per prendre un senderó fins al peu de la paret. Ens situem a tocar de la Xemeneia Carles Andres. Dalt tenim un arbre a uns 35 metres. A la paret posa Ribes-Sabaté molt desgastat. (5 min.).

FITXA TÈCNICA
Dificultat: V
Desnivell: 90 metres. 
Temps d'aproximació: 5 minuts.
Temps de descens: 25 minuts
Grau d'exposició: Mig. 
Via equipada però en algun lloc hi ha algun aleje i podeu posar al friend petit/mitjà.
Material: 13 cintes, baga llarga, reunions (i opcionalment freinds).
Roca: Entre conglomerat compactada amb calcària. Bona qualitat després del pas de nombroses cordades. 
Orientació: Est. A l'estiu a la tarda ombra i a l'hivern, al matí sol.
Via oberta l'any 1977 per Eduard Ribes i Enric Sabaté.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.