ALBESA: EL MILLOR ESCALADOR: JAUME CASELLES I LA HISTÒRIA DEL CAVALL BERNAT

Ningú és profeta a casa seva. Bé, en Jaume Caselles, sí. Era nascut a Albesa (Noguera) on va morir també. L'any 1985 li van dedicar unes pàgines a la revista local Portal que el company Antoni Balasch m'ha fet arribar encara que no tracta el tema clau - i mig amagat - de l'escalada a Catalunya, la primera ascensió al Cavall Bernat.

Qui era Jaume Caselles? Bona pregunta. Segurament l'escalador amb millor tècnica i valent dels anys 30. Li van fer una "putada". Anem a pams, per allà els anys 30 s'havien fet molt intents per escalar el Cavall Bernat (Carall Trempat). Finalment, en Jaume Caselles es va decidir abordar aquell repte. Tothom sabia que, si era possible escalar-lo, ell era el més capacitat. Es va difondre la noticia que el diumenge, 27 d'octubre intentaria escalar el Cavall Bernat. Era l'any 1935.

De nit va sortir de Manresa, on vivia, va sortir caminant cap a Montserrat per escalar el Cavall Bernat. No duia espardenyes ja que escalava descalç. Quan va arribar al peu de l'esvelta agulla es va trobar que els barcelonins Josep Boix, Josep Costa i Carles Balaguer se li havien avançat ja que s'havien assabentat que volia escalar-lo i havien fet bivac a peu de via i li van pispar la via i la fama de fer l'escalada més "acrobàtica" d'aquells anys. Ell, desesperat, va anar a fer la primera a la Mòmia com explica perfectament en els articles de la revista Portal.



Comentaris

  1. Hem sembla brutal i mola tenir aquets coneixements historics a l'abast de tothom. Form part del nostre patrimoni. Moltes gracies per la divulgacio.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Li hauries de preguntar a ell que va agafar un cabreig superior i va marxar emprenyat la Mòmia.

      Elimina
  2. Jo ho trobo superinteressant. De vegades construïm mites i sempre trobem la cara B. Idealitzem una època i trobem la mateixa competitivitat i mals rotllos que en l'actualitat.
    Jo com que soc un romàntic aplaudeixo als perdedors i em reclino davant les fites d'aquest senyor

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR