EL PARADIS DE L'ESCALADA: MORATA DEL JALON - CHODES

 

Aguja de las Zorras

No és una exageració. Morata del Jalon - Chodes és un autèntic paradís pels escaladors. Aquí ens sentim com esportistes estimats a diferència d'altres indrets on tenim la sensació de ser terroristes de la natura o altres adjectius. Morata de Jalon viu del turisme de la roca i miren d'agradar-nos. Un plaer sentir-nos apreciats.

La primera idea que ens ve al cap és pensar en el mestre Guillem Àrias. Aquí hi ha l'aparcament del cotxe, a mig minut, el bar-xiringuito, una "foodtrucks" (gestionada per un apassionat del mont de l'escalada que t'informa al detall) i la paret ...a un minut. Vies i més vies equipades, amb parabolts de tots els graus per on pensar només en escalar, i no en la seguretat personal. Diuen que hi ha 800 vies equipades en poc terreny. En el bar hi ha una fotocòpia que indica les vies que resten protegides per nidificació i sembla que tothom les respecta.

L'escola d'escalada de Morata del Jalon - Chodes està dibuixada pel riu Jalon que ha dibuixat unes parets, arran del riu, d'una roca calcària que em recorda Sant Llorenç de Montgai, ben agradable d'escalar. A Sant Llorenç o a Montserrat som residuals, uns peluts pollosos, davant del turisme del decathlon. Només una pega, la guia de la zona és vella (crec recordar del 2010) i no recull les vies actuals però davant de la pressió dels grimpaires, sembla que aviat sortirà una nova edició. Per internet hi ha informació però és molt parcial i no complerta.

La colla/expedició al xiringuito

Per arrodonir el tema, l'allotjament és bestial. Hi ha un alberg a Morata (amb descompte de la Federació - telèfon 976 81 81 55 on ens tracten de meravella. La Julia és simpatiquissima i cuina que és un plaer. Si no ens cuidem podem acabar fets uns porquets escaladors. Si aneu amb furgoneta teniu un espai reservat i cuidat. Poder els mesos d'estiu són els menys indicats per venir. Nosaltres tornarem a la tardor.


Vies que hem fet, en ordre corològic:

Sector de la GRAN PLACA: Via Lourdes

Sector de la GRAN PLACA: Via Maria Jesús Callau

Peña de LAS ZORRAS: GENDARME DEL BOQUE Variante

Sector de la GRAN PLACA: Via Bruno Vera

Sector de la GRAN PLACA:  Via Lucia

Sector MACIZO DE ALI: Canal de Riglos

Sector de la GRAN PLACA: Via Clandestina

Comentaris

  1. Os informo que La escuela de escalada y todos los sectores pertenecen al pueblo de Chodes,el albergue si que está en Morata de Jalón.
    Chodes es un municipio independiente.saludos

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

RECORDANT L'AMIC AMADEU RIBES, HEM ANAT A FER LA SEVA VIA

AMBIENT ALPÍ: LA CRESTA DE CUBIL

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

ESCALADA DIVERTIDA: SANTUARI DE CORBERA (BERGUEDÀ)

NOU VIOTE A ALOS DE BALAGUER: VIA UY AY UF

ESCALAR AMB UN MESTRE: TUNICA SECTOR INFANTIL DE LA ROCA BONATI

ESPERO DOPPELMAYR O UNA VIA BENPARIDA

AGULLES DE TRAVESSANY, AMBIENT PIRINENC

ENCANTATS DE L'ENCANTAT XIC: PER L'ENFORCADURA