Passa al contingut principal

TOSSAL DE LA FEIXA - VIA JAUME CASSELLAS

MERAVELLA GEOLÒGICA: VIA JAUME CASSELLAS

Primer de tot felicitar a en Francesc Garcia, Joan Fontana i Ramon Majó per l'originalitat de la via. Van encertar plenament obrint aquesta via i la forma equipar-la. Pels estudiosos va ser un 25 de juny de 2000. La via està dedicada a Jaume Cassellas, pioner de l'escalada a Manresa.
Uns quilòmetres abans d'arribar a la via trobareu el Mirador del Cretasi on hi ha petjades de dinosaures, ous i fulles de palmeres. Però igualment trobareu un plafó que us explicarà que anem a escalar en un roquissar on es va produir un plegament que es va arribar a trencar deixant els mantells nous de conglomerat per sota de les velles calcàries. Estudiosos de tot el món ho venen a veure, vosaltres tindreu la sort d'escalar-hi.


La via està dividida per tres trams (amb dues feixes). Les dues primeres són de conglomerat mentre que la darrera és calcària. Són 350 metres d'esclada dividits en 10 reunions. Els passos més complexos són de V+ però es poden reduir a A0. Només trobareu parabolts als passos compromesos i les reunions estan equipades. És un terreny d'aventura assegurada.
Descripció de la via:
1r tirada: 30 metres. L'inici de la via està marcat per una fita. Primer anem a buscar una feixa a la dreta però en arribar a un parabolt girem a l'esquerra. Pugem amunt per un pas de V fins trobar la reunió. (ja us havia dit que era terreny d'aventura?).
2n tirada: 40 metres. La paret es torna més vertical i exigent. Sortim per la dreta per enfilar-nos per una canal on hi ha un pont de roca (V).

3r tirada: Arribem a la primera feixa. Els autors van pujar a una agulla que hi ha a l'esquerra i que després van rapelar, però nosaltres vam anar caminant.
4t tirada: 40 metres. Puja per una canal evident. Segurament és la més fàcil (III - IV). Però cal estar amatents perquè en el proper llarg caldrà abandonar la marcada canal.
5na tirada: 35 metres. Deixem la canal i anem a l'esquerra per passar arran d'una taca grisa i prosseguir per un flanqueig i seguir de nou amunt per un pas fi. (IV+).
6na tirada: 40 metres. La sortida de la reunió presenta alguna dificultat (IV+) però es passadora.
Sortim a la darrera feixa. Davant nostre tenim la paret calcaria que és més dreta. Imposa.
7na tirada: 30 metres. Cal pujar una placa llisa i un parell de metres en bavaresa. Superat el pas de V+ (A0) continua la dificultat mantinguda fins la propera reunió (V). Ei, jo aquí vaig rapelar i vaig tirar avall perquè estava molt cansant de braços (joan ramon).
8na tirada: 25 metres. Sortim per l'esquerra de la reunió entre plaques. Al final cal abandonar la canal fent un flanqueig poc evident (V).
9na tirada: 25 metres. Anem per una fisura que es va tancant i acaba en una placa (V - V+/A0). És el pas més exigent conjuntament amb el primer de calcari.
10na tirada: 30 metres. Encara no s'han acabat la dificultat ja que cal superar una fisura que ens duu al cim (V).

Aproximació a la via:
Des collet cal agafar un corriol que s'encara cap a la via. Més enllà cal seguir un filat (35 minuts).
Descens de la via:
Des del cim anem a buscar una canal molt pendent. En el tram final ens decantem a l'esquerra (si no volem forçar un rapel). Sortim a tocar de la feixa de la separació de la roca conglomerada i la calcària (6na tirada) on trobem un sender que enllaçarà amb el camí que duiem a l'anada i ens retornarà a la pista (45 min.).

Accés: Sortim de Coll de Nargó per la carretera L-511 fins al quilòmetre 37 ( a uns 5 de Coll) on passem un pont en el congost de Codó i prenem una pista cap a Sallent. (4,2 km Masia de Santa Eulàlia, 6,4 km Masia de Pinyes. Enfront ja veiem la silueta del tossal de la Feixa. 7 km. Deixem el camí que va a Sallent i prenem un ramal a la dreta. 8,4 km. Deixem el cotxe a la vora d'un collet a la nostra dreta on retrobarem la visió del tossal).
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: Molt difícil sup./A0. V obligat.
Temps en la paret: 5 hores.
Temps d'aproximació: 35 min.
Temps de descens: 45 min.
Material: Corda de 50 metres, fisurers de tots els tamanys, bagues per posar a les savines.
Observacions: La via només està equipada en els passos compromesos amb parabols. Hi ha trams pocs evidents.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.