Passa al contingut principal

CRESTA AMAGADA DE SANT SALVADOR: BULTRADES DE DISSABTE


No sé gairebé com però fa uns anys em va caure a les meves mans una ressenya d’una cresta que hi ha al Mont-roig. No em va agradar gaire perquè havia de pujar per una bultra (matolls de mal passar, que impedeixen el pas) i ja el nom de la cresta ja referència a la terrible pujada a la cresta: Bultrades de dissabte. Pujava des de sota del riu Segre i allò havia de ser terrible creuar aquella bultrada. Però un dia caminant per la zona vaig trobar un sender que em deixava dalt de la cresta i retallava molt bé l’accés així que avui ens hi hem posat. No aneu tampoc amb pantalons curts però la cresta, en si, és prou interessant amb ambient. La via està totalment neta d’equipament però la veritat és molt fàcil de protegir ja que passem per una zona formada majoritàriament per blocs que ens permeten fer reunió una mica on volem i protegir-nos amb facilitat.

Descripció de la via:

En anar per la cresta sense assegurances fixes podem anar muntant les reunions una mica on volem però ens basarem en la ressenya que tenim que divideixen l’ascensió en tres tirades com nosaltres vam fer.

1a tirada (III – 60 metres – net): Ascendim a la cresta que va uns 10 metres per damunt de la bultra. Anem arrampant-nos als blocs que formen la via. Com la dificultat és baixa és un tram per fruir.

2a tirada (III – IV – III – 60 metres – net): Continuem crestejant fins arribar a un tram més dret que ens exigeix posar més atenció (uns cinc metres) que ens permeten assolir una cota secundaria de la cresta. Continuem caminant per la cresta que en algun moment s’estreny. Muntem la reunió uns metres abans d’un tram més vertical que tenim davant.

3a tirada (IV+ - III – 48 metres – net): Els primers metres verticals tiren una mica endarrere. Cal fer un pas llarg per superar-lo. Tirem a l’esquerra i ens situem en l’extrem de la roca per on pugem. Pas aeri. Tornem a l’aresta i anem pujant fins el punt més alt (on pots muntar una reunió provisional per estar prop del pas clau de la via que hem detallat abans. Ens queden 15 metres fins arribar a un collet per on baixem i acabem l’aventura.

Descens: Un cop hem baixat de la cresta trobem un corriol que ens duu al camí per on hem vingut prop de la cabana enrunada. Seguim el camí d’anada ( 15 minuts)

Accés: En el km 10,3 de la carretera de Sant Llorenç de Montgai a Camarasa (LV-9047) agafem una pista que ens duria a Vilanova de la Sal.

0,2 km Deixem la pista principal i agafem una pista que baixa a la dreta. El primer tram es dret i després en travessar un barranc podem trobar una mica de fang però la resta de pista es passa prou bé.

2,4 km Aparcament a la dreta en el coll de l’Orenga.

Aproximació: En l’extrem de l’aparcament trobem un sender que primer davalla uns metres.

6 min Cruïlla. Agafem el camí de l’esquerra. El sender principal continua recte. Hi ha trams amb pujada ferma. Sortim a una mena de portella que ens duu a una collada

19 min Per l’esquerra s’incorpora un sender que puja pel vessant oest.

23 min Arribem a una cabana enrunada, una mica més enllà deixem el camí i anem a l’esquerra per un matollar. Anem baixant per marges actualment abandonats i de mal passar. Cal seguir el millor pas. Finalment ens encarem cap a la cresta amb els pitjors passos per sortejar entre l’herbassar. Tram heroic.

26 min Arribem a l’inici de la cresta, encara que ens vam deixar un tram de fer ja que estàvem farts de bultra.

FITXA TÈCNICA:

Via de baixa dificultat però en terreny d'aventura. Neta però de molt fàcil protecció. Hi ha un tram de baixada asalvatjada reservada per a escaladors senglars.

Dificultat: IV+ (un sol pas). La resta III i IV

Desnivell: 168 metres.

Temps d'aproximació: 26 minuts.

Temps de descens: 15 min.

Material: 5 cintes express, friends, tascons i reunions.

Grau d'exposició: Baix

Via desequipada

Roca: Calcari, força bo.

Orientació: Est

Via oberta per: J. Mola, A. Rovira i J. Bernat

Per obtenir el track:
Powered by Wikiloc


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.