Passa al contingut principal

NOVA VIA: INTEGRAL A LA CRESTA D'AMETS


Això del confinament comarcal ens ha fet molt de mal. Només sortint 4 km podíem anar al sector de Tanca-li-porta a Ivars de Noguera i ens ha permet escalar amb dignitat. Amb tants dies hem obert una nova via. Va pràcticament en paral·lel a la Cresta d'Amets però va més directa, per l'esquerra amb una mica més de grau.


Descripció de la via
:

1a tirada (V/V+ - 22 metres - 4 parabolts i dos friends): Ens siteum en el contrafort que baixa més avall de la paret. Ens posem a l'esquerra. Recordeu que per la dreta va la Cresta d'Amets. Dalt només es separen per un metre. Observeu que a la paret hi ha una fissura molt evident i damunt hi ha una línia de parabolts. A por ellos. Primer us cal posar un friend per assegurar el primer pas. Només us cal tirar-lo i es posa sol. Ara us toca fer una tirada (V) i començar per la fissura. Un cop fet aquest primer cop cal anar a l'esquerra i abandonar la fissura. Esteu davant un mur llis on veieu dos parabolts. Són passos finets. A la sortida de la placa hi ha el pas més complicat (V/V+).


Arribeu al tercer parabolt i sortim recte amunt. Una fissura ens diu que hem de posar aquí un altre friend. Davant tenim la reunió de la Cresta d'Amets però no de la nostra que va més per l'esquerra seguint uns blocs. En mig de la cresta un altre parabolt que protegeix la progressió que ara és fàcil. Després d'aquest ja trobem la reunió en un bloc pla (cordino).

2a tirada (II - IV+ - V- - 18 metres - dos parabolts): Sortim amb un salt - podem anar per la dreta - i anem per la cresta caminant. Trobem un bloc que podem anar per la dreta caminant, però un parabolt ens indica que hem de pujar-lo per l'esquerra (IV+, un pas). Arribem ara a una mena de bretxa. A la dreta hi ha un mini-gendarme (en aquesta paret tot és mini) i enfilar-vos amunt.


Si sou matxotes podeu anar per la dreta del gendarme, però els humans el fem per l'esquerra. Hi ha un parabolt. Ja damunt del gendarme us poseu drets i un cop dalt feu la creu. Caminem un parell de metres i ja estem a la segona reunió on enllacem amb la Cresta d'Amets que seguim.

3a tirada (II - V- - 20 metres - 1 parabolt): Anem caminant per la cresta sense dificultats. Arribem a un darrer blog - que podem evitar per la dreta caminar - però fets a fer ens hi posem a pujar al dret per un pas d'un parell de metres. Munten la reunió en un arbust.

Descens: Sortim a una mena de collet que hi ha a la dreta on veiem les fites que baixen - cal anar amb compte - . Travessem la Cresta del Gall i fem cap a la pista.

Accés: Tal com hem indicat dalt, a la sortida del poble d'Ivars de Noguera agafem una pista que va a l'embassament de Santa Anna. Als 2,3 hi ha la cresta. Uns metres abans hi ha un aparcament.

Aproximació: Inexistent.

FITXA TÈCNICA:

Via curta que es pot complementar amb la Cresta de d'Amets o la propera Cresta del Gall.

Dificultat: V/V+ Un pas de V+ negociable

Desnivell: 60 metres.

Temps d'aproximació: 0 minuts.

Temps de descens: 6 min.

Material: 6 cintes expres, friends i reunions. 

Grau d'exposició: Baix

Via semiequipada (cal posar dos friends, veure descripció)

Roca: Calcària de qualitat. 

Orientació: Sud-est

Via oberta per Josep Lluís Ruiz, Joan Ramon Segura, Carme Martínez i Antonio Balasch el 23 d'abril de 2021

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

INTEGRAL AL COLL ROIG: EL FORAT DE LES BRUIXES, TARDOR CALENTA I VIA K

Una experiència ben especial és el plaer d'encadenar vies. L'altre dia vam petar-nos les tres vies de Coll Roig.Tot un plaer. En Toni Vilaseca em va castigar a fer totes les tirades de primer... quina forma de castigar-me a mi que sempre m'agrada anar de segon. I quin fart de recuperar corda i de rapelar les vies. Vam començar per la via Tardor calenta  que és la via més exigent de totes.  A destacar la placa llisa de la segona tirada que arriba a superar l'orgasme escalatori amb l'adherència pura. Hi ha un pas que va de canaló a canaló que us asseguro que no oblidaré fàcilment. La veritat és que de segon no ho frueixes tant. Un cop superada la Tardor anem a la capçalera de la via K que rapelem. Un cop a la base ens toca pujar-la. trobareu la descripció a Via K . Una via que té la gràcia que el segon i tercer llarg són d'autoprotecció. Ara, anar amb el Toni Vilaseca que et va dient: Ara posa el friend groc en aquesta fissura, allí trobaràs una bona presa de

AGULLES DE TRAVESSANY, AMBIENT PIRINENC

Tindria 12 anys i estava acampat de colònies a la vora de l’estany Negre. De sobte em vaig sentir atret per unes roques i vaig dir als monitors que me n’anava a pujar-les. Sorpresos em van parar i em van explicar que aquelles agulles estaven molt lluny i estaria molt temps per coronar-los. Me’ls vaig mirar incrèdul. En una hora pensava que hi anava i tornava. No coneixia encara les distàncies a la muntanya. He hagut d’esperar 40 anys més tornar-hi però ara amb experiència i la bona companyia dels meus amics Lluís Olóndriz i Miquel Urbano que són els meus pares/mare en això de l’escalada i encara no es coneixien. L’atracció de les agulles de Travessany és intensa i persisten. Capitanegen plenament la contrada de l’estany Negre. Descripció de la via: 1ra agulla. Ens situem al peu de la primera agulla al costat d’un bloc pla amb una fita. El llarg de les tirades són orientatius ja que hi ha molts indrets on muntar la reunió aprofitant merlets de la roca. Fins hi tot hi ha moments q