Passa al contingut principal

PIRINEU EN ESTAT PUR: ARESTA NORD-EST AL PIC DE QÜENCA

Primer pas de la via.
Els germans Ferran i Guillem Ullastres del CELleida tenen una forma de fer muntanya molt especial. Busquen racons diferents i les seves escalades estan envoltades d'aventura i bellesa. L'aresta Nord-est al pic de Quenca no us refraudarà si estimeu l'alta muntanya en estat pur. On està el pic de Quenca? En una vall lateral de la vall d'Isil. Segur que no trobareu més que isards (poder algun ós despistat). A fruir.
Pas del tercer llarg
Descripció de la via:
1r tirada (IV+ - III - 50 metres): Ens situem al peu de l'aresta. Ens cal arribar a l'aresta i hem de superar un primer pas (IV+). Després ja s'acaben les dificultats rellevants (III). Jugueu a assegurar els passos doncs la roca no es del tot bona i cal assegurar la grimpada. Quan s'està acabant la corda cal avisar al company per donar-li espai per buscar un bon emplaçament per muntar reunió.
2na tirada (III - 50 metres): Res de rellevant. Arribem a la fi de la primera part de l'aresta. Reunió en un pont de roca.
Detall tram superior
Ara ens toca anar caminant uns 150 metres fins el proper tram.
Hi ha un gendarme - poc destacat - que, sense adonar-nos ens vam saltar - i que els Ullastre marquen de V - 20 metres. Caminant per darrera per una feixa arribem darrera del gendarme on trobem un clau i muntem la reunió de pujada.
3ra tirada (IV+ - III+ - 35 metres): Tirem amunt per anar a buscar la cresta. Hi ha algun pas que ens exigeix posar-hi cura (IV+), la resta anar pujant. Trobem un clau i muntem la reunió.
4ta tirada (III - 50 metres): Sortim a la cresta per una zona de blocs. Cal anar amb compte doncs alguns volen marxa de casa... Primer anem per l'esquerra però aviat anem pel fil de la cresta. Atenció amb el fregament de les cordes.
Quart llarg
5na tirada (III+ - 50 metres): La cresta s'estreny, sembla espectacular però és més ample del que sembla. Quan acaba la cresta es torna més ampla fem reunió.
6na tirada (II+ - 20 metres): Anem passant pels blocs fins sortir a la fi de l'aresta.
Descens:
Pugem al pic de Qüenca (2638 m.) (20 min.). Baixem per l'est per pendents d'herba fins sortim a una antiga pista que seguim a l'esquerra (1 h 20 min.).
Accés:
Anem per la carretera C-147 entre Isil i Alós d'Isil. En el km. 136,8 prenem a l'esquerra una pista que els primers metres estan asfaltats.
3,1 km. A l'esquerra, mig amagades, hi ha les bordes de Lapren.
4,9 km. A la dreta deixem l'entrada a les bordes de Moredo.
6,8 km. Petit refugi prefabricat.
7,7 km. Esplanada on acaba la pista i podem fer un agradable bivac (1963 m.). Pista reservada a totterrenys o cotxes robusts.
Aproximació:
Cinqué llarg

Al replà (1963 m.) prenem un senderó que ens duu fins l'entrada de la clotada de Moredo (27 min.) i d'aquí girem cap a la base de l'aresta, molt visible.
37 min. Arribem a peu de via.
FITXA TÈCNICA
Dificultat: IV+
Desnivell: 265 metres. 
Temps d'aproximació: 37 minuts.
Temps de descens: 1 hora 20 minuts
Grau d'exposició: Mig. 
Via desequipada. Només trobem dos claus.
Material: Dur  friends i tascons. El millor és dur claus i martell.
Roca: Calcaria esquistosa. Cal anar amb compte ja que la pedra no sempre és de fiar. És el que té anar per terreny d'aventura.
Orientació: Nord-est.
Via difosa per Guillem i Ferran Ullastre encara que ells van trobar un clau en la part superior de la cresta.
Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.