Passa al contingut principal

NOVA VIA LOVE CLIMBING: VIA QUERCUS

"Love Climbing" és un terme novet que ha aparegut per designar escalades amb tranquil·litat, amb la persona estimada doncs saps que fruirà i no patirà gaire (queda millor que dir que és una via per iniciació quan fa massa anys que mal escalem). Doncs, aquí tenim una via nova que respon molt bé als criteris de Love Climbing, encara que el criteri de tranquil·litat no es compleix gaire. Aquest diumenge quatre colles estaven a la paret. I les vies d'escalada esportiva estaven farcides de cordades i gent que passava caminant i ens mirava entre embadalits i xafarders.
Opinareu el que vulgueu però els aperturistes s'ho han currat de valent doncs hi ha molta feina feta, traient còdols, serrant arbres i posant un fotimer de parabolts. Hi ha un excés de ferro, però tranquils, salteu els que vulgueu, principalment per evitar el fregament de les cordes.
El lloc és idíl·lic pels dies d'hivern i l'entorn és força agradable encara que potser en estar tan a prop del santuari hi ha molt pseudo-excursionista.
Descripció de la via:
1a tirada (IV - III - 30 metres - 13 parabolts): Estem en una zona d'escalada esportiva i cerquem dues alzines: La nostra via puja enmig dels arbres. Observeu que pel voltant hi ha soques d'altres arbres tallats. Sembla que els aperturistes més que obrir una nova via, volien fer llenya.
Costa adaptar-se a la roca, és fàcil, però és una roca roma. En alguna ressenya he trobat algun IV+ però em costa veure on està el pas. Anem resseguint via amunt sense passar-nos a la via del costat.
Deixem al costat una reunió d'esportiva a l'esquerra i un metre més amunt hi ha ja la reunió que és molt més còmoda.
2a tirada (II - 35 metres - 3 parabolts): Sortim ben bé caminant per una mena d'aresta. Arribem a uns blocs que anem contornejant, fins arribar a la reunió. Em costa trobar el pas de tercer que algú hi posa. Tram de transició.
3a tirada (II - IV - 30 metres - 11 parabolts): Sortim per una llastra aplanada on trobem tres parabolts totalment inútils. Ara hem de sortir per l'esquerra amb un ressalt que sembla vertical però no té problema doncs sols cal estirar la cama a l'esquerra i agafar una bona presa de peus, pas que sembla acrobàtic. Trobem bones preses de mà i pugem quasi sense voler. Ara anem escalant per una mena de llom prou entretingut.
Arribem a un collet terrós i muntem la reunió a l'altre extrem. Potser no us sentireu bé.
Ara teniu dues opcions. Anar a l'esquerra que és un llarg bèstia, o bé, anar per la dreta que sembla més humana. Nosaltres vam anar a l'esquerra .... Encara ens assabentem que hi ha l'opció d'anar més a la dreta i la dificultat davalla a III.
4t tirada (A0 - V+ - IV - 15 metres - 6 parabolts): Heu de baixar una mica. Teniu el pas assegurat per dalt d'un parabolt que us queda per damunt. Feu un A0, o agafeu l'estrep, o sou bones, encara cal escalar fins al segon parabolt (V+). Un cop passada aquesta dificultat que poc diu amb el tarannà de la via ja només us queda anar grimpant (IV). Amb en Toni Vilaseca comentàvem que es pujava millor per l'esquerra però com els parabolts estan al recte...Potser per assegurar-se roca més bona. Munten la reunió una mica abans d'arribar al cim on trobem les restes del castell Berguedà (1242 m.).
Descens:
Agafem un sender costerut que baixa per l'esquerra.  Bifurcació, anem a la dreta. Arribem al camí principal i anem a la dreta (4 min.). Passem pel peu de la via, mirador d'en Garreta i refem el camí d'anada (16 min.).
Accés:
Ens situem en l'accés superior del Santuari de Queral.
Aproximació:
Sortim de l'aparcament i ens encarem vers al santuari que travessem. Anem cap a la cova de la Trobada.
7 min. Deixem el camí a la cova i agafem un trencall a l'esquerra.
15 min. Mirador d'en Garreta. En l'extrem hi ha una capella sota l'advocació de Sant Ignasi de Loyola. Al costat hi ha una zona de vies d'escalada esportiva, semblen de dificultat discreta. Doncs ja podeu buscar aquí les dues alzines que donen nom a la via. Hem de passar entre les dues.
Anims...
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: V+ A0/ IV+ segons opció final.
Desnivell: 100 metres.
Temps d'aproximació: 15 minuts.
Descens: 16 min.
Grau d'exposició: Molt baix
Material: 13 cintes i reunions.
Via sobreequipada que ja sabeu, xapeu els que us agradin.
Roca: Conglomerada amb ciment de roca calcària.
Orientació: Sud.
Via oberta per Sergi Caldera, Jordi Farràs, Àngel Companyó  al gener del 2019.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.