Passa al contingut principal

SARDENYA: LA GORJA DEL GORROPPU

Diuen que és el congost més profund d’Europa. No portava la cinta mètrica però el congost de Mont-rebei al Montsec no es queda pas al darrera.
Per arribar-hi cal anar al poble de Dorgali (al centre-est de l’illa) on prenem una carretera estreta asfaltada per anar a cercar la vall del riu Fiumineddu. Són 13 quilòmetres. Poques indicacions però preguntant la gent arriba a Roma.
Passareu prop del refugi de Gorroppu. Mireu bé el trencall perquè a la sortida us recomano que pareu i feu un most. No us ho deixeu perdre. Es menja bé, productes cassolats i el servei és autèntic no com aquells restaurants on et pregunten si t’ha agradat el menjar per poder-te fer una clavada.
L’aparcament és una mica justet. No erem en plena temporada i ja estava tot ple i calia fer alguna maniobra.
Es creua a gual el riu i tota l’estona anirem endinsant-nos en la vall. El camí està ben marcat. El poble nuraghe de Tiscalí queda a una hora i mitja d’aquí encara que la forma més interessant d’arribar-hi és des del poble d’Oliena (1 h.).
Als deu minuts trobareu una granja que ofereix formatge i vi. Us recomano que pareu a la tornada. L’encarregat s’enrotlla força bé i és d’agrair el descanset. El vi és negre i fort. El formatge està prou bo i és de producció local. També treu unes olives, salades però molt bones. També té unes cabanes sardes amb el teulat com una mena de tipi indi amb la base de pedra i el sostre de branques. El tio fa negoci però és autèntic i ho prefereixo als xiringuitos plaieros.
Sempre anirem per l’esquerra del riu que no tocarem fins arribar a les gorges. Hi ha caminets que hi baixen perquè fer una cabussada.
Una hora més enllà tenim una font (que ens va anar de meravella, perquè feia molta calor). La meva filla i el Gerard des d’aquí van baixar per la llera del riu fins una àrea de pic-nic tot saltant pels còdols i banyant-se. Gent jove, pa tou.
En dues hores arribem a l’inici de la gorja. Ara el riu ha desaparegut – hi ha una tolla al començament – però cal anar superant pedrots arrodonits. Es pot estar 40 minuts endinsant-se per dins. Hi ha algun tros de corda que facilita la progressió.
El meu termòmetre del rellotge (que no és gaire precís) em marcava en la fondalada 38,6 graus !!!
Quan estàs cansat mitja volta i cap a la granja a fer un beure i a dinar al refugi ...
Veure imatges de la nostra travessa:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.