Passa al contingut principal

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANESLa Gorra Marinera és la primera elevació del grup de les Gorres. Té una silueta molt característica - com tot el grup. La via de les Sargantanes fou oberta el setembre de 1981 per Manel Monsonis, Pere Lluís Regalado i Lluís Alfonso. Com està atravessada per nombroses vies pot costar una mica trobar la via correcta però per aixó volem fer aquesta descripció. En la part superior coincideix amb la via per Davant - que sembla ser que pujaven des de l'ermita de Sant Jaume que trobem en mitat de la via.
DESCRIPCIÓ DE LA VIA:
Originalment la via sortia a l'esquerra d'una balma i tirava 20 metres de IV fins una repisa on se muntava reunió i s'anava 10 metres a l'esquerra (III) travessant una zona d'escalada esportiva que ens genera alguna confusió. Fins una nova reunió.
1ra tirada:(V - 25 metres) Resulta més pràctic pujar per qualsevol de les vies d'escalada esportiva que ens trobem al peu del camí i superades les dificultats inicials (V) grimpem fins a la reunió (IV). Hi ha dues reunions. Algú em va comentar que la de l'esquerra seria la que puja per la Via del Davant i la de la dreta seria la de la Sargantanes. Ja ho sabeu, la dificultat de totes formes és idèntica. Hi ha diferents combinacions però és puja amb 5 parabolts.
2na tirada: (IV - 30 metres) Hem de superar un parell de balmes per la dreta. Els parabolts (6) estan posats un xic massa a l'esquerra - amb més dificultat de IV - així que pugem vorejant-los per la dreta. Els parabolts són de la FEEC que va reequipar la via.
3ra tirada: (III+ - 20 metres) Anem pujant seguint els parabolts (5). Ens trobem davant de les restes de l'ermita de Sant Jaume que pot servir per abandonar la via.
4ta tirada: (III - 45 metres) Deixem les terrasses de l'ermita a l'esquerra. En un replà herbós hi ha la instal·lació d'una reunió opcional que nosaltres ens vam saltar. La propera reunió està situada en un ressalt molt evident.

5na tirada: (IV+ - 30 metres) És el llarg més bonic de tota la via. Ara ja s'han unit la Sargantanes i la Pel Davant en una sola via. Cal tenir present que per davant surt un llarg de V - veiem uns parabolts de la via - però nosaltres hem d'anar a l'esquerra. Fem un flanqueig, un xic exposat, i després tirem paret amunt per bons còdols (IV). Trobarem 6 parabolts.
6na tirada: (IV- - 18 metres). La paret per verticalitat i dificultat fins sortir al cap de la Gorra Marinera amb la sensació d'haver fet una escalada que sense ser difícil és "disfrutona" i ben protegida.

DESCENS:
Des del cim baixem en la direcció oposada per una terrassa inferior fins trobar una instal·lació de rapel (18 metres) que ens deixa entre la Gorra Marinera i la Magdalena Inferior, just on acaben les escales de Jacob.

APROXIMACIÓ:
Prenem el fenicular de Sant Joan i agafem el camí cap a Sant Jeroni. La primera paret que trobem a 5 minuts són els cingles de la Gorra Marinera i comencem a escalar des del camí.
Al baixar en lloc d'anar al fenicular podem descendir per el camí de directe a Santa Anna i el camí principal al Monestir (25 minuts).


CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES

DIFICULTAT: IV+

METRES: 160 metres.

Temps d'escalada: 2 hores
Temps d'aproximació: 5 min. 
Temps de descens: 25 minuts.
Material: 2 Cordes de 50 metres, 7 cintes. Via equipada amb parabolts.
Tipus de roca: Conglomerat de qualitat.
Via oberta per: J. López, M. Montsonís, P. Regalado i L. Alfonso el setembre de 1981


Si vols veure més fotos:

Comentaris

  1. Això de l'escalada per a tontos cada dia ho veig més clar, aquí l'autor del blog es dedica a fer fotos i mandangues, mentre que els autèntics tontos són els que passen de primer!! jeje
    La pròxima a la Coma de Geli!

    ResponElimina
  2. Ei... que vaig fer unes tirades de primer. A veure si les encertes. Ens veiem a la Coma de Geli si no fa fred!!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.