Passa al contingut principal

EL PENIS DE CATALUNYA: EL CAVALL BERNAT

Flanqueig aeri.
Perdoneu però no puc evitar les referències fàl·liques del Cavall Bernat (originàriament, el Carall Trempant, reconduït per la comunitat religiosa de Montserrat que no podien sentir aquestes expressions barroeres).
El Cavall Bernat és el penis que tots els homes voldríem tenir, i les dones també.
Pujar al Cavall Bernat és una modesta il·lusió que tots en algun moment ens plantegem. Fins al divendres no vaig fer possible el meu somni. Ho vaig fer per la via Normal però vaig fruir de valent pujant aquest símbol català.
Descripció de la via:
1r llarg (III - 30 metres - un arbre): De fet molts ni s'encorden però nosaltres ho vam fer. Vam pujar per una rampa fàcil (II+), passem a tocar per la vora d'un arbre on ens assegurem. La reunió la farem sota de les plaques que reconden diferents aniversaris i la figura de Josep Barbera.
Diedre de la berruga
2n llarg (V - 8 metres - un parabolt): Es tracta del flanqueig per accedir a la berruga. La roca està polida (algú em va comentar que era la via que més s'havia fet a Montserrat però tinc els meus dubtes). Havia somiat molt el pas i la veritat és que el vaig trobar més fàcil del que havia pensat. El pas més compromès està equipat amb un parabolt i no cal més. Millor baixar una mica i anar a buscar el parabolt i sortim cap amunt a buscar la reunió a peu de diedre.
Sortint del flanqeig
3r llarg (V - 35 metres - 9 assegurances (escarpies i claus): Pugem per un marcat diedre que forma la berruga. S'escala per la paret de l'esquerra. Personalment el pas més complicat de l'escalada és un moment que has d'abandonar el mur de l'esquerra i sortir per la dreta. El pas està protegit per una monumental escarpia. A mi em va semblar V+.
Malgrat la ferralla posada a la paret vam posar un parell de friends dons les assegurances, per nosaltres, allunyaven. Ens situem damunt de la berruga.
Pujant pel contrafort inicial
4rt llarg (IV+ - III - 20 metres - buril vell inaprofitable): Ara només ens queda pujar un mur (IV+) més compromès del que sembla inicialment. En el primer intent van fer un pas d'espatlla i pujar al cim (III) on ens trobem amb una moreneta moderna on podem assegurar-nos.
Descens:
Ens caldrà fer dos rapels. El primer des de dues anelles situades a tocar del cim (30 metres) i damunt de la berruga ja podem baixar el diedre i arribar fins al peu del contrafort (55 metres). Alerta els dies de vent és veu que és un rapel compromès.
Seguim el camí d'anada i baixem per la canal del Cavall Bernat aprofitant el centenar de metres amb la corda fixa (25 min.) fins sortir al camí principal i anem a l'esquerra. 1 h. Monestir de Sant Cecília.
Accés:
Pujant per les cordes de la canal
De l'aparcament de Sant Cecília prenem el camí de les Arrels cap al Monestir.
40 min. Hem passat per sota de la bella silueta del Cavall i prenem un corriol que surt a la dreta amunt. Anem seguim els rastres fins situar-nos a peu de la paret del cavall (impressionant) i anem a l'esquerra al peu de la canal del Cavall per on puja una maroma (corda) d'un centenar de metres que ens permet pujar còmodament per una lleixa de roca.
1 h 20 min. Arribem al collet. A la dreta ens queda el Cavall. Ens situem el peu d'un contrafort per on pujarem. Via molt evident.
Sortint de la berruga
FITXA TÈCNICA
Dificultat: V

Desnivell:  95 metres.  
Temps d'aproximació: 1 hora 20 min.
Temps de descens: 1 hora
Grau d'exposició: Baixa

Orientació. Sud-oest, no pujar els dies de vent fred.
Roca conglomerada, una mica polida, especialment al franaqueig.
Via equipada, però millor dur algun friend doncs les escarpies allunyen...
Material: 10 cintes i  reunions,.
Via oberta el 27 d'octubre de 1935 per Josep Boix, Carles Balaguer i Josep Costa. Es va considerar una ascensió impossible pel seu temps, de tal forma que Josep Boix la va tenir que repetir pels incrèduls. Fa ser la primera escalada catalana que va esdevenir mediàtica.

Video de la primera ascensió simulada:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.