Passa al contingut principal

VIA OPTIMA PER L'ESTIU

Feia dies que teniem aquesta via mirada però amb molt d'encert vam creure que era una via d'estiu a la Gorra Frigi, així que hem esperat que arribi la calor ... i a por ella. És una via disfrutona on sols han de patir per escalar - i mirar algun còdol que es mou, però això ja us ho comentarem després. Molts ja coneixeu les vies del Santum Santorum Guillem Arias que treballa per la seva jubilació i pel nostre plaer. El problema es tenir 16 cintes per assegurar les tirades.

 Descripció de la via:
1ra tirada (V - 16 parabolts - 35 m.). Sortim a tocar d'un boix d'uns 4 metres que ens pot ajudar en un primer moment. El mur és vertical, potser hi ha algun V+ però també hi ha la temptació de fer un A0. Als 10 metres baixa el pendent i la dificultat. Anem seguint els parabolts pintats de groc.
2na tirada (IV- - 11 parabolts - 45 m.). Comencem amb un flanqueig a la dreta, superem un muret (IV-)  i tirem amunt per una placa amb poc compromís (III).
3ra tirada (IV - 15 parabolts - 30 metres). Ara sortim per l'esquerra. El primer parabolt no es veu de la reunió fins haver fet un parell de passos. Aviat entrem a una canal "podrida" encara que és una via que ha estat molt repetida i cal mirar no quina és la millor presa sinó quina és la més segura. Si dubte sempre teniu el parabolt per agafar-vos amb seguretat.

4ta tirada (IV+ - IV - 13 parabolts - 30 metres). Comencem amb un mur exigent (IV+) però aviat perd verticalitat i baixa de nou el grau. Anem per un camp de patates agradable amb presa per tot arreu. Dalt hi ha un petit mur no tant sòlid però es deixa fer. La reunió-cim està a l'esquerra però és millor revoltar per la dreta ja que els darrers metres estan desfets. Ja heu arribat a una de les agulles més emblemàtiques de Montserrat i que no ha de faltar a cap carnet d'escalador montserratí.
Descens:
Seguim alguna fita i aviat trobem un cable i trams de cadena que ens duen al coll entre la Gorra i la Magdalena Superior. Hi ha trams que estan molt gastats pel pas d'excursionistes. Del coll prenem un corriol pendent que ens davalla fins al camí principal (20 min). Abans d'arribar a l'estació del funicular trobem el camí que davalla cap a l'ermita de Santa Anna,    les escales de pas del Frances i el Monestir (45 minuts més). També podeu baixar pel vessant de llevant al monestir per l'esmita de sant Miquel (45 min.) des del funicular.

Aproximació:
Des del funicular de Sant Joan prenem el camí cap a Sant Jeroni. Passem per la base de les Magdalenes i el Gorro Frigi.
15 min. Hem revoltat la base dels Gorros, passem un collet, i per l'esquerra surt un corriol poc evident (hi ha una fita petita). Deixem el camí principal i tirem amunt.
17 min. Arribem a un coll. Cal descendir ara per una lleixa rocosa i pendent uns 40 metres. A l'esquerra al peu d'un destacat boix hi ha el primer parabolt groc, marca inconfusible de les vies de Guillem Arias. El boix ens pot ajudar en els primers passos verticals.

FITXA TÈCNICA
Dificultat: V
Desnivell: 140 metres. 
Temps d'aproximació: 18 min.
Grau d'exposició: Baix.
Material: 16 cintes exprés i reunions. 
Roca: Conglomerada. Bona menys en la tercera tirada on està podrida i cal anar amb compte. Com hi ha força parabolts està permès fer A0.
Orientació: Oest. Ideal per fer a primera hora del matí a l'estiu (o a la tarda d'hivern)
Via equipada per Guillem Arias l'agost de 2012.
Temps de descens: 20 min. fins al camí principal.Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.