Passa al contingut principal

LA MAQUINA DE TREN: JUGAR COM UN NEN

Avui hem anat a la Trobada d'escaladors a Agulles. Són aquelles coses que s'han de fer de tant en tant.
Hem decidit fer un pla A però no m'ha sortit bé i el Mamerto m'ha recordat que sempre li parlo de la Màquina de Tren. Quan teniem 14 anys sempre miràvem la foto en un llibre vell i deia que havíem d'anar. Ahir era un bon dia.
És una via d'iniciació, fàcil, amb ambient i prou assegurada. Té l'avantatge que està a 5 minuts del refugi Vicenç Barbè.
Descripció de la via:
Antigament es feia en dues tirades però crec que es pot fer en una de sola si es té la precaució de posar cintes llargues. Nosaltres no vam tenir cap problema.
1ra tirada (III + . V- - IV- 45 metes - 6 assegurances) Pugem per una aresta Bruc. Damunt nostre tenim un sostre, en forma de visera, que voltem per la dreta i pugem per una canaleta (III+). Hi ha la vella reunió que fa por, a la vora hi ha la característica savina on seria millor muntar la reunió si no volem continuar pujant.
Ens trobem amb una panxa longitudinal (V-) on cal fer una bona tibada de braços. Pas ben protegit que es pot ser en A0. Encara continua una plaqueta dreta i final.
Ja en la part cimal trobem una nova dificultat a sortejar (IV); els darrers metres presenten una roca menys fiable ... i quasi sense volem ja hem fet el cim.
Descens:
Anem uns 10 metres seguint l'aresta cimal i trobem la instal·lació de ràpel a la dreta de 15 metres. Seguim un corriol que passa per sota de l'inici de la via i sortim al camí principal i fem cap al refugi (4 min.).
Aproximació:
De l'aparcament de Can Massana prenem el camí al refugi Vicenç Barbé (35 min.).
Ara seguim el sender a Coll de Port (3 min.) i prenem un corriol - amb una fita tombada - a l'esquerra que ens duu al peu de la Màquina (5 min.).

FITXA TÈCNICA
Dificultat: IV+ (amb un pas de V-/A0)

Desnivell: 45 metres. 

Temps d'aproximació: 40 minuts des de l'aparcament de Cal Massana.
Temps de descens: 4  miuts. fins al refugi. Ràpel de 15 metres.
Grau d'exposició: Baixa

Via pàcticament equipada amb material molt divers: burils, espits, parabolts.
Material: 6 cintes i  reunió.
Roca: Conglomerat montserratí. Molt bona durant tota la via menys els darrers metres que són poc fiables.
Orientació: Sud.

Via oberta per: Joan Cerdà i M. Cervera el 19 de març de 1961.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.