Passa al contingut principal

FORAT DELS LLADRES - ELS PONTS NATURALS D'ABELLA DE LA CONCA

El Forat dels Lladres és una meravella natural prou desconeguda dels voltants d'Abella de la Conca. Els escaladors megacraks saben guardar el secret; però crec que és hora de desvetllar aquest indret per la resta de mortals. Són dos ponts naturals monumentals encadenats i una cova final. Antigament devien de formar un riu subterrani.
Durant la Guerra Civil la gent de l'Abella pujaven a amagar-se aquí dalt. Vol dir que estan més forts que nosaltres doncs per poder pujar s'ha instal·lat una sèrie d'esgraons per poder remuntar-hi amb relativa facilitat.
Nosaltres vam anar amb el David de 12 anys i vaig preferir assegurar-lo com si escalessin i posava les cintes als esgraons. Si esteu acostumats a grimpar i teniu una mica de sentit de l'aventura potser no caldrà encordar-vos. Ara heu de tenir molt clar que no és una ferrata doncs no hi ha cable de vida. Són uns ferros posats perquè pugui pujar els escaladors a moure's per les parets dels ponts naturals.

Descripció del recorregut:
Aparquem a l'entrada del poble. El poble és molt petit i no hi ha gaires llocs per aparcar així que és millor fer-ho a l'entrada i caminar una mica que la sortida no és gaire llarga.
Entrem al poble i girem a l'esquerra per pujar a l'esglesia.
9 min. Arribem a l'esglesia de Sant Esteve. Un bellíssim exemplar romànic. Cal comptar l'anècdota que la mare de Déu fou robada pel prestigiós llabre de peces artístiques. El que va ser més curiós fou que anys més tard va retornar la imatge. Encara es desconeix el motiu perquè es va tornar tan bona persona.
Tirem cap al dipòsit de l'aigua i seguim un sender a l'esquerra. Damunt nostre tenim la torre Xica.
12 min. Deixem el camí que va a l'esquerra i anem a la dreta. Passem per una zona d'escalada amb vies molt fàcils. Anem per la dreta pujant per una mena de contrafort.
Davant nostra veiem una alterosa paret a mà esquerra. A la dreta hi ha la torre Xica. Damunt hi ha una torre quadrada, més petita. Doncs bé, a la paret de l'esquerra hi ha un contrafort vers el qual ens dirigim.
19 min. Passem per la vora de tres grapes de ferro que ens permeten fer amb seguretat un flanqueig a l'esquerra. Fem cap a un replà on albirem els graons que s'enfilem paret amunt.
Els Manolos podem pujar sense cap assegurança, si esteu una mica bregats al món vertical podeu pujar amb un dissipador i anar passant els mosquetons per les grapes. Nosaltres vam preferir ser més conservadors i vam pujar com si estiguéssim escalant i anàvem posant les cintes a les estructures de ferro, penseu que venia un nen de 12 anys i no sabia com respondria... i a més no havia cap ressenya que en parles del Forat dels Lladres amb claredat.
La pujada són uns 45 metres per esgraons. A la sortida veiem una instal·lació de rapel. Vam baixar rapelan però la corda s'agafava en totes les mates i vam preferir destrepar la ferrata assegurats com si estiguéssim escalant. Crec que es pot assegurar amb un dissipador.
Anem a la dreta i pugem un tram costerut per una canal que ens duu a la primera bellesa natural. El primer pont natural.
Un cop ens hem extasiat amb el primer, baixem uns parells de metres i anem per l'antiga canal del riu subterrani fins trobar el segon pont natural. Aquest és molt més estret i estètic. Darrer veiem la cova del Forat dels Lladres. És una cavitat que es pot visitar sense dur llum elèctrica. Té una fondària de prop d'un centenar de metres.
35 min. Arribem al fons de la cova. Baixem pel mateix camí que a l'anada.


Track de la sortida facilitat per Antoni Satorra:


Powered by Wikiloc

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.