Passa al contingut principal

A TOPE AMB VIA DEL QUICO A L’AGUDA GRAN


La Nou és un llogarret del Berguedà amagat per la boscúria de pins. Dels arbres sobresurten unes curioses formacions rocoses que semblen unes ones marítimes. Aquestes ones metafòriques són les Agudes, la Gran i la Petita, encara que més amunt hi ha altres formacions de les que desconec el nom.
La via del Quico és una valent proposta que puja des de la part més baixa de l’Aguda Gran fins al seu cim. Hi ha passos exigents – almenys per a mi – però es poden fer en A0, o amb alguns passos d’estreps - si sou uns puristes no cal que els agafeu tots però no us perdeu l’ocasió d’escalar-la. Gràcies als equipadors per permetre’ns descobrir aquesta bella raconada.
Descripció de la via:
1a tirada (IV- V – V+ - V – 30 metres – 12 parabolts): Ens trobem en el punt més baix de la paret de l’Aguda Gran. Veiem fins a tres parabolts, pugem per una rampa que ens duu al primer pas de V. Després un tram més portador fins situar-nos de nou en un mur que ens obliga a passar el primer pas de V+ (A0) i ens encarem vers un diedre-xemeneia que deu ser de V+ però nosaltres fem dos passos de Ae. Passem per la vora d’una savina i una mica més enllà ja tenim la reunió en una plataforma. Totes les reunions són rapelables. Dos anelles.
2n tirada (IV – V – V+(Ae) – V+(A0) – IV – 30 metres – 12 parabolts 1 clau i 1 pont de roca): Prepareu-vos per un llarg exigent. Sortim fàcilment per l’esquerra de la reunió i ens encarem cap un tram molt dret on hi ha un clau, hem de superar un petit esperó que ens duu a un sostre que superem amb dos passos d’artificial encara que el primer tram sembla que el podem superar grimpant però després la cosa es complica. Ara tenim uns metres de transició fins arribar a un nou sostret. Algú diu que es podria superar millor per la dreta però un parabolt ens obliga a superar aquest nou sostre V+(A0) amb les forces una mica tocades.
3a tirada (V (A0) – IV – 20 metres – 7 parabolts i un pont de roca): Ara ens queda un muret llist per on pujar, es podria pujar més fàcil per la dreta però no arribem a les xapes. Un cop superat les 6 primeres xapes el grau de dificultat disminueix. Ens encarem vers un arbre. Darrera hi ha la reunió muntada.
4a tirada (II – III – 20 metres - un arbre i un parabolt): Si sou molts fanàtics de l’escalada el proper llarg no us oferirà cap atractiu. Bé, si no fou fanàtics, tampoc. Els primers poden ja muntar el ràpel. Nosaltres que som tot terrenys tirem amunt primer cap a un arbre on trobem un cordino. Superem el brancatge i amunt caminant fins trobar un muret on hi ha un parabolt. Més amunt hi ha un altre muret que el podeu pujar per on voleu. En lloc d’anar directament al cim anem cap a l’esquerra on veiem la reunió amb cadena. Al costat hi ha el llibre de registre molt ben posat. Si voleu pujar al cim us falten uns 10 metres per una cresta de II. Personalment us recomano encordar-vos doncs hi ha alguna roca solta encara que ja sé que sou uns manolos i no trobareu cap dificultat rellevant.
Descens:
Cal baixar amb ràpels per la via. Alerta que tens una mica de por de poder recuperar bé la corda doncs hi ha força vegetació. Recomano fer ràpels curts. En el darrer com hi ha una savina traïdora us recomano que el darrer sigui prou hàbil per baixar el nus fins passat l’arbust.
Sortim una mica a la dreta de l’inici de la via del Quico. Seguim el camí fins la pista que seguim com hem fet a l’anada fins el cotxe (14 min.)
Accés: Sortim del poble de la Nou per la part alta i trobem un cartell cap a Cuirols. El primer tram està asfaltat. Quan comença el tram de terra heu de comptar que passeu dues vegades un tallafoc per on puja una línia elèctrica. Abans d’arribar, al tercer, a un centenar de metres abans hi ha una pista bloquejada amb un parell de pedres. Aparqueu aquí, potser caben dos cotxes.
Aproximació: Seguir l’antiga pista de desbrossar. Als 10 minuts, després d’una pujada hi ha una bifurcació. Teniu ja l’Aguda Gran davant. Anem a la dreta, amb una sobtada pujada.
12 min. Trobem una fita a l’esquerra i deixem la pista. Anem pel mig del bosc seguint un corriol que s’encara a l’Aguda.
16 min. Arribem a la paret, en el tram més baix de la roca on albirem tres parabolts des de l’inici de la via.
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: V+/A0
Desnivell: 100 metres.
Temps d'aproximació: 16 minuts.
Descens: 14 min.
Grau d'exposició: Baix..
Via equipada (algú dirà sobreequipada)
Roca: Calcària, bona però hi ha alguna pedra que es vol moure.
Orientació: Sud.
Via oberta per: J. Oliva, R. Majó, J. Frontera i E. Martínez l'hivern de 2013 - 2014

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.