A TOPE AMB VIA DEL QUICO A L’AGUDA GRAN


La Nou és un llogarret del Berguedà amagat per la boscúria de pins. Dels arbres sobresurten unes curioses formacions rocoses que semblen unes ones marítimes. Aquestes ones metafòriques són les Agudes, la Gran i la Petita, encara que més amunt hi ha altres formacions de les que desconec el nom.
La via del Quico és una valent proposta que puja des de la part més baixa de l’Aguda Gran fins al seu cim. Hi ha passos exigents – almenys per a mi – però es poden fer en A0, o amb alguns passos d’estreps - si sou uns puristes no cal que els agafeu tots però no us perdeu l’ocasió d’escalar-la. Gràcies als equipadors per permetre’ns descobrir aquesta bella raconada.
Descripció de la via:
1a tirada (IV- V – V+ - V – 30 metres – 12 parabolts): Ens trobem en el punt més baix de la paret de l’Aguda Gran. Veiem fins a tres parabolts, pugem per una rampa que ens duu al primer pas de V. Després un tram més portador fins situar-nos de nou en un mur que ens obliga a passar el primer pas de V+ (A0) i ens encarem vers un diedre-xemeneia que deu ser de V+ però nosaltres fem dos passos de Ae. Passem per la vora d’una savina i una mica més enllà ja tenim la reunió en una plataforma. Totes les reunions són rapelables. Dos anelles.
2n tirada (IV – V – V+(Ae) – V+(A0) – IV – 30 metres – 12 parabolts 1 clau i 1 pont de roca): Prepareu-vos per un llarg exigent. Sortim fàcilment per l’esquerra de la reunió i ens encarem cap un tram molt dret on hi ha un clau, hem de superar un petit esperó que ens duu a un sostre que superem amb dos passos d’artificial encara que el primer tram sembla que el podem superar grimpant però després la cosa es complica. Ara tenim uns metres de transició fins arribar a un nou sostret. Algú diu que es podria superar millor per la dreta però un parabolt ens obliga a superar aquest nou sostre V+(A0) amb les forces una mica tocades.
3a tirada (V (A0) – IV – 20 metres – 7 parabolts i un pont de roca): Ara ens queda un muret llist per on pujar, es podria pujar més fàcil per la dreta però no arribem a les xapes. Un cop superat les 6 primeres xapes el grau de dificultat disminueix. Ens encarem vers un arbre. Darrera hi ha la reunió muntada.
4a tirada (II – III – 20 metres - un arbre i un parabolt): Si sou molts fanàtics de l’escalada el proper llarg no us oferirà cap atractiu. Bé, si no fou fanàtics, tampoc. Els primers poden ja muntar el ràpel. Nosaltres que som tot terrenys tirem amunt primer cap a un arbre on trobem un cordino. Superem el brancatge i amunt caminant fins trobar un muret on hi ha un parabolt. Més amunt hi ha un altre muret que el podeu pujar per on voleu. En lloc d’anar directament al cim anem cap a l’esquerra on veiem la reunió amb cadena. Al costat hi ha el llibre de registre molt ben posat. Si voleu pujar al cim us falten uns 10 metres per una cresta de II. Personalment us recomano encordar-vos doncs hi ha alguna roca solta encara que ja sé que sou uns manolos i no trobareu cap dificultat rellevant.
Descens:
Cal baixar amb ràpels per la via. Alerta que tens una mica de por de poder recuperar bé la corda doncs hi ha força vegetació. Recomano fer ràpels curts. En el darrer com hi ha una savina traïdora us recomano que el darrer sigui prou hàbil per baixar el nus fins passat l’arbust.
Sortim una mica a la dreta de l’inici de la via del Quico. Seguim el camí fins la pista que seguim com hem fet a l’anada fins el cotxe (14 min.)
Accés: Sortim del poble de la Nou per la part alta i trobem un cartell cap a Cuirols. El primer tram està asfaltat. Quan comença el tram de terra heu de comptar que passeu dues vegades un tallafoc per on puja una línia elèctrica. Abans d’arribar, al tercer, a un centenar de metres abans hi ha una pista bloquejada amb un parell de pedres. Aparqueu aquí, potser caben dos cotxes.
Aproximació: Seguir l’antiga pista de desbrossar. Als 10 minuts, després d’una pujada hi ha una bifurcació. Teniu ja l’Aguda Gran davant. Anem a la dreta, amb una sobtada pujada.
12 min. Trobem una fita a l’esquerra i deixem la pista. Anem pel mig del bosc seguint un corriol que s’encara a l’Aguda.
16 min. Arribem a la paret, en el tram més baix de la roca on albirem tres parabolts des de l’inici de la via.
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: V+/A0
Desnivell: 100 metres.
Temps d'aproximació: 16 minuts.
Descens: 14 min.
Grau d'exposició: Baix..
Via equipada (algú dirà sobreequipada)
Roca: Calcària, bona però hi ha alguna pedra que es vol moure.
Orientació: Sud.
Via oberta per: J. Oliva, R. Majó, J. Frontera i E. Martínez l'hivern de 2013 - 2014

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

LA CRESTA MISTERIOSA: LA CRESTA X-STRATS