CONTINUA LA MERAVELLA: LA CHEMENEA DE LOS ESTRATOS


Es tracta d'una via de baixa dificultat, ben equipada que serveix per descobrir l'interior d'un anticlinal que volta en la part superior. Curiositat geològica i divertida. Ambient pirinenc. Molt recomanable estilisticament, més que per dificultat tècnica. La primera tirada coincideix amb la via de la Placa de los Estratos.


FITXA TÈCNICA:
Dificultat: III+
Desnivell: 220 metres.
Temps d'aproximació: 1 hora 15 minuts
Descens: 1 hora 35 minuts
Grau d'exposició: Baix
Via equipada
Material: 10 cintes
Roca: Calcari, 
Orientació: Sud.

Via oberta per: Equipada per Julio Benadé en solitari de 2008

Descripció de la Via:

1a tirada 
(III - 35 metres - 4 parabolts de 8 mm): Al peu de la via hi ha escrit el nom d'ESTRATOS. Això ens dona molta seguretat encara que no teniem cap dubte perquè l'anticlinal no presenta cap problema per localitzar-lo ja des del refugi de Lizarra. Pugem per una canal prou evident. Passem per un petit diedre i unes grades sense gaire dificultat.

2a tirada (III+ - 20 metres): Aquí cal anar amb compte. Per la dreta surt la via Chimenea del Estrato  (nom pintat a la dreta) mentre que recte puja la via de la Placa de los Estratos també amb el nom pintat a la paret). Val la pena confessar que nosaltres vam fer primer la Placa de los Estratos i vam baixar rapelant fins aquí i vam fer la de la Chimenea.

Ens entafonem dins de la xemeneia d'on no sortirem fins uns quan llargs més amunt.

3a tirada (III+ - 40 metres): Pugem per una placa amb petites protuberàncies. Muntem la reunió en un bloc. Anem trobant parabolts de 8mm i ponts de roca aprofitant blocs encastats.

4a tirada (III - 35 metres): Continuem pujant per la placa. Reunió en un ressalt sobre un bloc.

5a tirada (III - 25 metres): HI ha algun regalim d'aigua. Cal anar amb compte ja que la paret ha d'estar ben seca.

6a tirada (III - 40 metres): Superem un petit ressalt per continuar per la placa interior. Alerata hi ha un gros bloc que fa una mica de por. Podria caure!!!

7a tirada (II - 30 metres): Anem caminant fins davallar a buscar el passamà. 

Aproximació: Sortim del refugi de Lizara seguint el GR-11 en direcció est (collado de Bozo). 20 min Cabana de Napazal o de la Cueva.  1 h 04 min Després de passar un gran bloc deixem el GR i cerquem un corriol herbós que travessa una tartera i ara ens queda una pujada ferma fins al peu de la canal de l'Estrat, ben evident 1h 15 min Inici de via (Coordenades UTM: 30T  x=695855  y=4737616)


Descens: Un cop superat el passamà anem tirant a l'esquerra, en acabar l'estrat trobem una marca vermella que anirem seguint. Superem el darrer ressalt de la paret i passem per damunt de l'estrat. Ara anem seguint les marques vermell en cura tirant cap a llevant. 33 min Collado de Bozo, anem cap a ponent, seguint el GR-11 1 h 35 min Arribem el Refugi de Lizara

Per obtenir el track (de fet és el de la via de la placa de los Estratos):

Powered by Wikiloc


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MERAVELLA GEOLÒGICA: PLACA DEL ESTRATOS

VIA UN GRAN DIA: EL NOM DE LA VIA HO DIU TOT

M'ENCANTA COLLEGATS: VIA NILO