TOSSAL DE LA FEIXA - VIA JAUME CASSELLAS

MERAVELLA GEOLÒGICA: VIA JAUME CASSELLAS

















Primer de tot felicitar a en Francesc Garcia, Joan Fontana i Ramon Majó per l'originalitat de la via. Van encertar plenament obrint aquesta via i la forma equipar-la. Pels estudiosos va ser un 25 de juny de 2000. La via està dedicada a Jaume Cassellas, pioner de l'escalada a Manresa.
Uns quilòmetres abans d'arribar a la via trobareu el Mirador del Cretasi on hi ha petjades de dinosaures, ous i fulles de palmeres. Però igualment trobareu un plafó que us explicarà que anem a escalar en un roquissar on es va produir un plegament que es va arribar a trencar deixant els mantells nous de conglomerat per sota de les velles calcàries. Estudiosos de tot el món ho venen a veure, vosaltres tindreu la sort d'escalar-hi.


















La via està dividida per tres trams (amb dues feixes). Les dues primeres són de conglomerat mentre que la darrera és calcària. Són 350 metres d'esclada dividits en 10 reunions. Els passos més complexos són de V+ però es poden reduir a A0. Només trobareu parabolts als passos compromesos i les reunions estan equipades. És un terreny d'aventura assegurada.
Descripció de la via:
1r tirada: 30 metres. L'inici de la via està marcat per una fita. Primer anem a buscar una feixa a la dreta però en arribar a un parabolt girem a l'esquerra. Pugem amunt per un pas de V fins trobar la reunió. (ja us havia dit que era terreny d'aventura?).
2n tirada: 40 metres. La paret es torna més vertical i exigent. Sortim per la dreta per enfilar-nos per una canal on hi ha un pont de roca (V).

3r tirada: Arribem a la primera feixa. Els autors van pujar a una agulla que hi ha a l'esquerra i que després van rapelar, però nosaltres vam anar caminant.
4t tirada: 40 metres. Puja per una canal evident. Segurament és la més fàcil (III - IV). Però cal estar amatents perquè en el proper llarg caldrà abandonar la marcada canal.
5na tirada: 35 metres. Deixem la canal i anem a l'esquerra per passar arran d'una taca grisa i prosseguir per un flanqueig i seguir de nou amunt per un pas fi. (IV+).
6na tirada: 40 metres. La sortida de la reunió presenta alguna dificultat (IV+) però es passadora.
Sortim a la darrera feixa. Davant nostre tenim la paret calcaria que és més dreta. Imposa.
7na tirada: 30 metres. Cal pujar una placa llisa i un parell de metres en bavaresa. Superat el pas de V+ (A0) continua la dificultat mantinguda fins la propera reunió (V). Ei, jo aquí vaig rapelar i vaig tirar avall perquè estava molt cansant de braços (joan ramon).
8na tirada: 25 metres. Sortim per l'esquerra de la reunió entre plaques. Al final cal abandonar la canal fent un flanqueig poc evident (V).
9na tirada: 25 metres. Anem per una fisura que es va tancant i acaba en una placa (V - V+/A0). És el pas més exigent conjuntament amb el primer de calcari.
10na tirada: 30 metres. Encara no s'han acabat la dificultat ja que cal superar una fisura que ens duu al cim (V).

Aproximació a la via:
Des collet cal agafar un corriol que s'encara cap a la via. Més enllà cal seguir un filat (35 minuts).
Descens de la via:
Des del cim anem a buscar una canal molt pendent. En el tram final ens decantem a l'esquerra (si no volem forçar un rapel). Sortim a tocar de la feixa de la separació de la roca conglomerada i la calcària (6na tirada) on trobem un sender que enllaçarà amb el camí que duiem a l'anada i ens retornarà a la pista (45 min.).

Accés: Sortim de Coll de Nargó per la carretera L-511 fins al quilòmetre 37 ( a uns 5 de Coll) on passem un pont en el congost de Codó i prenem una pista cap a Sallent. (4,2 km Masia de Santa Eulàlia, 6,4 km Masia de Pinyes. Enfront ja veiem la silueta del tossal de la Feixa. 7 km. Deixem el camí que va a Sallent i prenem un ramal a la dreta. 8,4 km. Deixem el cotxe a la vora d'un collet a la nostra dreta on retrobarem la visió del tossal).
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: Molt difícil sup./A0. V obligat.
Temps en la paret: 5 hores.
Temps d'aproximació: 35 min.
Temps de descens: 45 min.
Material: Corda de 50 metres, fisurers de tots els tamanys, bagues per posar a les savines.
Observacions: La via només està equipada en els passos compromesos amb parabols. Hi ha trams pocs evidents.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR