CRESTA DE LA CRUZ - OLVENA



La cresta de la Cruz puja des del Congost d'Olvena en el Cinca cap al poble homònim, bastit en un bell contrafort.
APROXIMACIÓ:
Prenem la carretera N-123 que va de Barbastre a Benasc. Abans dels Congost trobem el trencall a l'esquerra que puja al poble d'Olvena. Es millor pujar al poble primer pe poder anar al bar Chico on trobareu totes les ressenyes de la zona i bona informació.
Tercera i quarta tirada
De la part alta del poble preneu un sender que davalla cap al riu i abans d'arribar al pont romà prenem un carrerany que s'encara cap a la cresta que hem pogut anar veien mentre baixàvem. Uns 8 minuts de caminar.
DESCRIPCIÓ DE LA VIA:
1ra tirada: (IV - 55 metres). Trobem alguns claus vells i algun buril. Pugem per una canal amb tendència a l'esquerra per anar a buscar la carena que travessem i instal·lem la primera reunió en un ressalt amb una sirga en un pont de roca i una parabolt. Segurament no podreu comunicar-vos amb els companys (el pas de cotxes en aquest primer tram és enutjós).
Primers metres
Sortida 3ra tirada
2na tirada: (IV - 55 metres) Anem a buscar la carena (IV) que ara esdevé estreta i aeria però sense dificultat fins arribar a un proper coll. Alerta amb el fregament de les cordes. La reunió també es munta sobre una sirga en un pont i un parabolt.
3ra tirada: (IV+ - 45 metres) Comença amb una placa llisa (IV+) d'uns 6 metres on trobem un clau en començar però l'altre ja està a la sortida del pas. Després la dificultat va minvant (III) sortejant una agulla i baixant a un nou coll.
4ta tirada:  (IV+ - 45 metres) Aquesta és la tirada
Tercera tirada
Pas clau de la 4ta tirada
clau de la via. Comencem amb uns metres de IV+. El segon clau no es gaire evident i està situat a la dreta i no hem d'anar a buscar una savina acollidora que veiem a l'esquerra. A la part de dalt hi ha una petit desplom (V-/Ao) ben protegit. Sortim al cap de la carena i anem caminant fins baixar un ressalt compromès (III+)                              
Agulla de la tercera tirada
La dificultat ha desaparegut. Si volem podem anar per un senderó que va per la dreta però com tenim ganes de continuar jugant a escalar podem continuar  per la cresta poc mantinguda i caminant entre herbassar.
5na tirada: (III+ - 55 metres) Cal grimpar les primeres roques sense dificultat. No trobarem ja cap assegurança i caldrà autoprotegir-nos amb bagues i algun friend.
6na tirada: (III - 50 metres) Cercant els passos més compromesos per evitar anar per l'herba.
Sortim a l'ermita del Santo Cristo amb una meravellosa vista sobre l'atapaït llogarret d'Olvena on acabem la sortida. Si teniu sort pot ser que trobeu que fan una festa amb paella.
CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES

DIFICULTAT: IV+ amb pas de v-/Ao

METRES: 310 metres.

Temps d'escalada: 2 hores
Temps d'aproximació: 8 min. 
Temps de descens: 2 min. (tornar al poble des de l'ermita.
Tipus de roca: Calcari. 
Material: 2 Cordes de 60 metres, 8 cintes, bagues llargues, empotradors i tascons. Via equipada, però no sobre res de res i cal pensar en alguna autoassegurança.

Si voleu veure més fotos de l'aventura podeu consultar:

Comentaris

  1. L´altre dia vaif fer la meva primera cresta, la tio maria a s. llorenç i ara tinc ganrs de fer aquesta, pinta xuleta i asequible. Abraçades

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

LA CRESTA MISTERIOSA: LA CRESTA X-STRATS