Passa al contingut principal

LA PARET DE L'ISARD


Una colleta del CEL-SEAM  i de LO GALL hem anat avui a la paret de l'Isard (km 70 de la carretera C-12, tot just abans de la font de les Bagasses). En entrar en aquest petit barranc envoltat de cingleres ens adonem de la munió de burils/espits que hi ha per tot arreu. Allí es respira un bon grapat d'històries, d'il·lusions, de pors i d'alegries de tota una generació d'escaladors que a finals dels anys 70 i 80 es van batejar en el  món de l'escalada en aquestes parets. La veritat és que la via original està en un estat precari i ens van dedicar a reequipar la via original.           Aprofitant que havia el Lluís i lo gall Sergi ens van fer una magistral lliçó de com s'escala en "artifo" que després la gent no sap fer anar els pedalets.

Descripció de la via:
Primera tirada via Original: 9 metres - A1e, 7 cintes. La sortida en lliure (IV). Instal·lació de rapel.
Arribem al primer replà.
Segona tirada via Original:. Puja per la canal del Pulguero. 7 metres. 6 cintes. A1e.
Arribem al segon replà. 
Tercera tirada via Original (opcional i no gaire recomanable): sortia per la canal, superant 3 metes de roca ben polida.Reunió en un arbust. S'escapa sortint per la barrancada girant a l'esquerra, passant per un collet que hi ha prop de l'agulla de l'Isard. Molt brut.
Però des d'aquest segon replà és millor agafar una tirada que surt per l'esquerra
Tercera tirada per la variant :
18 metres - A1e - V 9 cintes. Pugem per un esperó. Els 5 primers metres es fan en artificial i després s'acaba en lliure havent de fer un petit flanqueig a la dreta.
Via reequipada per Lluís Olóndriz i Joan Ramon Segura de la SEAM del CELleida juliol de 2012.

FITXA TÈCNICA:
Comarca: Noguera.
Dificultat: A1e - V
Temps d'escalada: 1 hora.
Temps d'aproximació: 100 metres.
Temps de descens: Ràpels instal·lats. 25 metres - 10 metres.
Llargada: 35 metres.
Material: Corda de 50 metres. 9 cintes, estreps.
Època recomanable: Tot l'any ja que dins de la canal toca l'ombra a l'estiu.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.