DOCTOR ANTON A LA MAGDALENA SUPERIOR

Anella autèntica

LA VIDA TE DA SORPRESAS (música de l'orquestra Plateria)..
De les agulles de Gorros importants de Gorros només em faltava la Magdalena superior i aquesta avui al matí era la meva fita.Recordo que en Guillem Arias havia fet un post molt divertit sobre la seva denuncia a la comissaria dels mossos sobre el robatori de les plaques a la via Doctor Anton, així decideixo pujar per la via Acromión, via - com l'anterior d'en Guillem, ben equipada i en el meu grau -però quan arribo a peu de via veig els esparrecs però sense xapa, pujo i baixo per veure si veig algun parabolt. La mare d'algú deu de ser una santa però el seu fill és un fill de ... han tret els "seguros" de l'Acromión....
Encarant la canal de V
Per arribar a l'Acromión passem per davant de la via del Doctor Anton que van molt properes. Mirem la primera tirada i es veu brillantor ... ens hi posem ... però en algun lloc haurà un mallón d'algú que ha hagut d'abandonar la via (anem amb por i a més desconec els detalls exactes de la dificultat de la via), però finalment veiem que la via ha estat reequipda i podem fruir d'un bell dia d'escalada i d'una via molt bonica, per fruir. Si el fill de ... anterior no m'ho impedeix segur que la torno a fer!!!
Descripció de la via: Davant tenim una placa tombada que arriba fins una línia de sostres per on puja una canal per on grimparem. Dalt un mur dret sembla que ens vol posar les coses difícils per acabar amb una tirada tombada que ens duu fins al cim.
Anem a Pams.
Primera tirada: II- 45 metres - 5 xapes. Trobem el primer estimat parabolt groc i pugem per una rampa tombada fins situar-nos al peu del sostre. Hi ha una instal·lació de reunió intermitja que ens vam saltar.
Segona tirada: V - IV - 30 metres - 10 xapes. A partir d'aquí les xapes deixen de ser grogues. Damunt nostre tenim un sostre que per la dreta està partit per una canal cap a on ens encarem. Més a la dreta hi ha els parabolts de la via Acromion que s'adrecen per l'esquerra d'un altre sostre. Tram molt agradable. El mur és posa dret i hem de passar a tocar d'un minúscul arbust que ens dóna entrada a la canal, pas estret i aeri (V). Sortim del pas i pugem per una placa amb menys dificultat (IV) fins arribar a la reunió.
Tercera tirada: IV - V+ -  30 metres - 11 parabolts. Damunt nostre hi ha un mur dret. Primer anem a la dreta fins oblidar la canal (IV) -que roman plena de vegetació - i pujar per l'esquerra un mur dret d'uns 15 metres que ens exigirà anar amb compte (V+). Hi ha preses de cantó gros i generós però vertical. Ara les assegurances estan molt properes - gràcies Guillem - i es deixa fer molt bé encara que es pot azerar (A0) per si tenim alguna dificultat. La reunió està una mica estreta però menys espai tindrem al cel.
Quarta tirada: IV - III - 25 metres - 5 parabolts. A la sortida encara es manté la dificultat però poc després la paret s'aplana i només caldrà posar atenció a una panxeta a tocar ja de la darrera reunió, al cap de l'agulla.
Inici del mur de V+

Descens:
Uns metres a la dreta trobem una cadena de ràpel per on baixem (12 metres).
El Miquel arrampicatto a la tercera tirada
Seguidament muntem el segon ràpel, hi ha una reunió amb anelles però és preferible anar  més a la dreta on hi ha una instal·lació nova a tocar d'una de vella. La instal·lació és una mica dreta però hi ha una xapa més amunt que es permet arribar amb seguretat. Baixada de 28 metres que ens situa al peu de l'agulla, a tocar de la Miranda de Santa Magdalena. Baixem per l'esquerra cap a l'ermita enrunada de Santa Magdalena, al peu de la Magdalena inferior, i continuem baixant. Cruïlla anem a l'esquerra a buscar les escales de Sant Jacob que aviat ens durà al camí principal al peu dels Gorros (11 min des dels ràpels).

Aproximació:
Des de dalt del funicular de Sant Joan prenem a la dreta el camí de Sant Jeroni que passa per sota de la Gorra Marinera i les Magdalenes.
Per l'esquerra surt el senderó que puja a les escales de Sant Jacob per on baixarem.
13 min. Arribem al peu del Gorro Frigi i prenem un corriol que s'enfila amunt. Trobem una cadena que es facilita el pas per una lleixa polida. Alerta quan està moll. Pujada dreta.
21 min. Arribem al coll entre la Gorra Frigi i la Magdalena Superior i baixem una trentena de metres.
25 min. Abandonem - abans d'arribar a la balma de la Gorra Frigi -la canal i prenem un trencall a l'esquerra que ens duu fins al peu de la placa tombada on s'inicia la via amb un característic parabolt groc.

FITXA TÈCNICA
Dificultat: V/A0
Desnivell: 130 metres. 
Temps d'aproximació: 28 min.
Temps de descens: 20 min. 
Grau d'exposició: Baix.
Material: 11 cintes exprés (alguna llarga)i reunions. 
Roca: Conglomerada. Bona en general.
Orientació: Sud-oest. A primera hora del matí encara toca l'ombra.
Via equipada per Guillem Arias i Xavi Amill el 22 de novembre de 2008. La via està dedicada al doctor Anton Raché

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

LA CRESTA MISTERIOSA: LA CRESTA X-STRATS