Passa al contingut principal

CRESTA DE VALL-LLONGA

Darrera tirada
(aquest cap de setmana ha plogut i no he pogut sortir. L'altre dia vaig recordar que no havia fet l'article de la cresta de Vall-llonga que vaig pujar fa 5 anys. Tinc la sort que ho apunto tot en una llibreta. Així que mig avorrit passo a explicar-vos aquesta escalada.)

En fer la presa de la Llosa del Cavall van malmetre el pont de Vall-llonga (que van reconstruir en algun indret de Sant Llorenç de Morunys). En aquest pas estret hi ha la cresta est que s'ha popularitzat com a Cresta del Sol i la Cresta de Vall-llonga a l'oest que puja cap a la Cresta de Malagana. Avui explicarem aquesta darrera trepada.

Descripció de la via:
1ra tirada (IV+ - 30 metres - 4 assegurances): A la dreta del túnel ja veiem el brilló metàl·lic. Baixem uns metres i comencem a escalar per aquest mur dret.
2n tirada (II - III - 50 metres- sabina i pont de roca) La verticalitat disminueix i es puja amb facilitat fins a la carena. Dalt anem a 4 grapes. Només podem posar baga llarga en savines i un pont de roca.
 Anem caminant per carena passant per darrera d'una destacada roca.
3ra tirada (V - IV - 35 metres - un espit, un clau i savines): És el pas clau de la via, passem una baga per una savina i pugem per una escletxa ampla (V). Ara hem de pujar per un mur brut i trencat. Vaig passar por (IV). Muntem la reunió en un pi.
Inici de la via
4ta tirada (I - II - 70 metres - nets): Vam anar a l'ensemble. Llaçar alguns arbusts.
5na tirada (V- - 15 metres -2 parabolts): La cresta s'estreny. Muntem reunió en un parabolt i ara superem un pas aeri (V) encara que es pot trampejar per la dreta (IV). Fem la reunió a l'altre extrem de l'agulla.
Descens:
Amb compte anem seguint la carena, amb una certa tendència cap al nord i cercant el millor pas fins arribar a un coll. Nosaltres vam baixar per la dreta (nord) per un corriol perdut però veig que la gent baixa per l'esquerra (sud) on van seguint unes fites fins sortir a la carretera. En la foto del Llorenç Valles i l'Arantxa es veu molt bé. Temps aprox.: uns 25 minuts ja que cal tornar a travessar el pont i el túnel.
Aproximació: Aparquem en el km. 19 de la carretera de Solsona a Sant Llorenç de Morunys per l'embassament de la Llosa del Cavall. Ens dirigim cap al proper túnel (preferible dur frontal) i passem el pont de Vall-llonga. Abans d'entrar al proper túnel a la dreta puja un bell pany de paret. Baixem uns metres i a escalar.
Pas clau de la via
FITXA TÈCNICA
Dificultat: MD -  amb un pas de V

Desnivell:  200 metres. (encara que algun tram es pot anar a l'ensemble).
Temps d'aproximació: 12 min.
Temps de descens:  Uns 25 min.
Grau d'exposició: Mig.

Via pàcticament equipada. En algunes descripcions parla de tascons. Nosaltres no els vam fer anar.
Material: 5 cintes, bagues llargues i  reunions. 
Roca: Conglomerada no gaire bona, a perill del còdol saltarin. Especialment la part de dalt de la tercera tirada)
Orientació: Oest.

Via oberta per:Marià Garriga i Josep M. Cases el 26 d'abril de 2007.


Comentaris

  1. Hola!!!
    Amb els companys hem anat a fer avui aquesta cresa i l'últim pas de Vè que marca la ressenya, ho trobem una mica exagerat... pensem que és un simple IV... el qeu sí realment agrada de la via és el tercer llarg de Vè.... una mica tècnic a l'entrada de l'escletxa i després amb cura es deixa fer... ben equipada...
    ideal pel love climbing... per passar un bon matí i ideal per escalar els matins d'hivern!!!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.