Passa al contingut principal

ARESTA DELS RECORDS

Blogs cinquè llarg
Ressenya amb els detalls necessaris (Roger Puras).
Feia uns anys que em vaig arribar fins al peu de via i em va sembla que era de roca trencadissa i poc discontinua. L'altre dia m'arriba una ressenya a les mans i decidim anar a fer-la. La veritat és que té trams molt ferms i en Roger Puras s'ha mogut per buscar la màxima continuïtat en l'aresta que puja al tossal de Sant Salvador. Potser m'hagués agradat més arribar fins al cim on hi ha les restes d'una torre però com baixa molt la dificultat ha preferit tirar avall després d'un marcat ressalt. Tot és opinable.
Primera tirada
Per orientar-vos i saber on estar el tossal de Sant Salvador el millor és anar a Camarasa i cercar a l'altre costat del riu i cercar un turó amb una creu i una senyera. Allí és. No us agrada, doncs busqueu la millor línia i ja us dic que no us defraudarà.
Descripció de la via:
Sortint tercera tirada
1ra tirada: (III - IV+ - III - 50 metres - un pont de roca, un parabolt i un clau): Trobem una fita i un pont de roca que ens serveix per assegurar, més amunt n'hi ha un altre. Pugem per una llastra amb bon canto (III) fins arribar a un punt on s'adreça i trobem el parabolt (IV+) tirem una mica a la dreta fins entrar a una mena de diedre on trobem un plau. Reunió sobre parabolts.
2na tirada (IV - II - 30 metres - net): Comencem per una placa (IV) més apunt anem a l'herbassar fins muntar la reunió sobre un únic parabolt però es pot reforçar amb facilitat.
Tercera tirada
3ra tirada (III - IV - 30 metres - net): Comencem per una nova placa (III) que ens duu de nou a l'herbassar però ara tenim davant l'aresta més vertical. Els primers metres són una mica descompostos però en arribar al pas clau (IV) els blocs són prou ferms malgrat la sensació que allò pot caure en qualsevol moment. Continuem per una cresta tombada. Reunió sobre un parabolt però fàcilment reforçarble.
Blogs cinquena tirada.
4ta tirada (IV- III - IV+ - 20 metres - net): Comencem per l'aresta (IV) més amunt ens decantem a la dreta per anar a buscar un diedre molt agradable (IV+).
5na tirada (IV - II - 30 metres - net): Ens pugem damunt d'un bloc i escalem un altre (IV) pas molt agradable fins sortim a la carena. Anem a l'esquerra fins trobar el pitó de la reunió). Ja em acabat l'escalada.
6na tirada (II - 30 metres - net): Coronem el ressalt de l'aresta i anem a l'altre costat a buscar el rapel.
Descens:
Muntem un rapel de 20 metres sobre dos claus cap a la dreta (nord). Els primers metres verticals però després entre l'herba. Hem de travessar la canal directa del rapel i baixar per l'altre vessant. Els primers metres estan plens de vegetació (no anar amb pantalons curts) fins uns antics camps on anem saltant antigues feixes fins passar pràcticament per sota de la via i anar a buscar el corriol de la ferrata dels Topis, tot refent el camí de pujada (30 min.).
Accés:
En la carretera de Sant Llorenç de Montgai a Camarasa en el km.11 hi ha el pont de l'Escalera d'on surt una pista que siguem. 1,7 km. Deixem el cotxe en uns esplanada abans d'una baixada. Els darrers metres cal anar amb cura.
Aproximació:
Tercera tirada
Prenem un corriol que ens duu fins un corral. Direm a la dreta i ens dirigim a la roca dels Topis on hi ha vies d'escalada esportiva. Pugem pel costat entre punta i punta de la roca dels Topis veiem els cables del pont tibetà de la ferrata dels Topis (poc interessant) pugem fins situar-nos en el collet i ens dirigim cap a l'aresta principal que baixa del tossal de Sant Salvador. Poc més enllà s'acaba el carrerany i anem al peu de l'aresta. Cal baixar un parell de metres per una vira fins situar-nos al peu de via (fita i pont de roca amb un cordino). Temps: 12 min.
Diedre del quart llarg
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: IV+

Desnivell:  190 metres. 
Temps d'aproximació: 12 min.
Temps de descens: 30 min.
Grau d'exposició: Mitja

Via  semiequipada. Les reunions estan muntades encara que de vegades només amb un pitó. De totes formes, la principal sorpresa de la via, fou la qualitat de les fissures que hi ha que permet protegir molt bé l'escalada.
Material: 5 cintes, joc de friends, tascons 
i  reunions
Roca: Calcària. En general bona. 
Orientació: Est. A l'estiu es pot escalar a la tarda i a l'hivern al matí.

Via oberta per Pep Godoy i Ramon Pach que buscaven un emplaçament per fer una ferrata per allà l'any 2000. En Roger Puras el 29 de març de 2014 l'ha arreglat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.