Passa al contingut principal

NOVA VIA MONT-ROIG: MILU AL CASTELL

A l'extrem més a l'est de la serra de Mont-roig hi ha la via Tintín al Mont-roig. En Ramon Pach la vam intentar i a la darrera tirada ens vam haver de retirar per una tempesta. Vam decidir baixar per la cresta del Castell. I ens vam semblar que era millor pujar per aquesta cresta que no pas l'inici original de la Tintín. I així va ser com ens vam enmerdar en equipar la MILÚ AL CASTELL que està pensada per poder encadenar-se amb la Tintín i sortir per dalt.

No és una supervia però si que està bé per passar l'estona amb els companys/es a l'ombra a l'estiu.
Via equipada. Si us voleu motivar podeu veure un video que va sortir a TVLleida. Noves ressenyes i millors de la via fetes tardor 2014.
Descripció de la via:
1ra tirada (IV-III+-II - 20 m. - 1 parabolt): Ens situem en la part baixa de la primera "muralla" que hem d'escalar per assolir el Castell. El primer tram és dret, veiem dalt el parabolt, la roca sembla de poc fiar (IV) més amunt perd verticalitat i acabem caminant. Reunió equipada.
2n tirada (IV+ - IV - III+ - 30 m. - 4 parabolts): Anem un metre a l'esquerra a buscar una canal. El primer pas és molt fi (IV+, encara que amb reguts de V-), a mesura que anem pujant la dificultat va baixant (IV). Finalment anem a la dreta (III+). Anem caminant uns 40 metres per anar a buscar el punt feble de la segona muralla. Ens situem en el vessant nord. Podem abandonar la conquesta del Castell per la dreta, seguint un corriol.
3ra tirada (IV - III - IV+ - 45 metres - 5 parabolts): Pugem per una placa amb una roca calcària de la que dóna gust pujar-hi. Dalt tendim a anar a la dreta (III) fins sortir a la part alta de la muralla. Ens encarem cap a un petit arbre i pugem cap a una sabina que superem per sota. Ara ens queda el darrer ressalt que superem fent un flanqueig i anant a buscar uns escletxa. Tram molt visual. Fem la reunió sobre un arbre cimal.
Continuem caminant per la cresta (II). Cal costar que al costat del cim del Castell hi ha la Torre. Per anar-hi cal fent un salt de gegant (V). Recentment ha estat protegit amb un parabolt a cada costat. Pas impressionant que dóna un toc diferent a la via.
Decens:
nosaltres baixem cap al costat contrari on trobem un primer ràpel de 5 metres que ens deixa al collet que hi ha entre el Castell i la via de la Tintin al Montroig que puja per un tombat pas de V-. Un dia d'aquests farem la integral Milú - Tintín al Mont-roig però avui toca seguir la feixa cap a l'esquerra fins trobar un pont de roca amb una baga, el segon que trobem, per on muntem un segon ràpel de 20 metres.
Ara és millor tirar a l'esquerra planejant fins trobar el corriol de la Tintín que ens deixa en el camí-autopista de la cova del Tabac que seguim a l'esquerra. En 35 min. tornem a estar en el cotxe.
Accés:
En la carretera C-13 de Camarassa a Tremp passem la presa de Camarasa i després del segon túnel aparquem (km 47).
Aproximació:
Travessem  el túnel i la presa. A l'altre extrem trobem, a la dreta, el sender que puja a la cova del Tabac (cartell).
31 min. Passem a tocar d'una bassa de pedra que deixem a l'esquerra.
37 min. Abandonem el sender després de passar una alzina que cobreix el camí. Ho fent en una petita tartera on hi ha fites que ens duen fins un antic marge de pedra que ens indica que antigament aquest terreny estava conreat, tot anant a la dreta fins arribar a la paret on trobem una fita. És el punt més altde la muralla (45 min.).
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: IV+

Desnivell:  95 metres. 
Temps d'aproximació: 45 min.
Temps de descens: 35 min. des del darrera ràpel.
Grau d'exposició: Baixa

Via equipada amb parabolts.
Material: 5 cintes i reunions.
eunions
Roca: Calcària. Bona, però hi ha algun lloc que dóna la sensació de ser de poc fiar.
Orientació: Est i el darrer llarg nord. A l'estiu es pot escalar a la tarda, però no fer la continuació de la Tíntin, per falta d'hores de llum i a l'hivern al matí.

Via oberta per Ramon Pach i Joan Ramon Segura, el 26 d'abril de 2014. La van obrir des de baix amb claus que van traure quan van posar els parabolts.

La graduació s'ha fet partint de les opinions de Juan Linares "Pinto" i Merto Montanyés que vam tenir que subornar a base de cerveses.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.