Passa al contingut principal

TIBADA A L'ESPERÓ REMACHA: VIA N0RMAL

Primera tirada
Ressenya del Col·leccionista de vies
La placa de la mort del jove Joan Manel Remacha fa una mica de yuyu en començar la via. Va morir quan només tenia 15 anys per allà el 14 de desembre de 1969. Va pujar per l'Esperó sense encordar-se. El jovent ho feia bastant abans, per demostrar no sé que... A l'esperó se li va posar el seu nom i el Centre Excursionista de Lleida va posar una gran placa. Algú diu que és massa grossa però jo no la canviaria entre d'altres coses perquè va molt bé per només començar la via.
Arribant al pas clau de la 


La via està una mica sobada, principalment per la part baixa, això vol dir que és fa molt però també que val la pena. Equipada, principalment amb parabolts, encara es pot veure alguna cosa de ferralla antiga. El llarg del mig és, amb molt, el més potent si aneu una mica justets de grau un estrep us pot anar molt bé. Intensa, atlètica ... i per fruir.
Descripció de la via:  
1ra tirada (IV+ - IV - 30 metres -7 parabolts): Ens pugem damunt de la placa i ja veiem el primer parabolt damunt nostre, la roca està un xic polida però també els agarres estan molt marcats. Potser el primer "seguro" està una mica lluny. Després baixa la dificultat i anem fruint de la via. Un bloc encastat, que superem per dins, ens indica on està la primera reunió.
2na tirada (V, V+, V, IV- - 25 metres - 6 parabolts): Sortim recte amunt (V) fins al segon parabolt, millor una mica per l'esquerra i ara bé el V+ que tinc a travessat i després de caure (sempre que l'he fet) m'emprenyo i acabo posant un estrep que donà més que moral. Originalment aquest tram es feia en artificial. Anem a la dreta, però alerta... poc després tirem amunt ja que per la dreta va la Chistian Gutiérrez i us exigirià fer un pas de 6a poc agradable, així que amunt (V) fins entrar a una feixa i iniciar un flanqueig a l'esquerra. Passem per la reunió de la Cristian Gutiérrez. Els flanqueigs sempre són aeris però aquí hi ha millor presa del que en un primer moment us penseu (IV-). Trobem una primera reunió - amb un altre parell d'esparrecs sense xapa - Aquesta és la nostra ja que una mica més enllà hi ha una altra reunió amb una anella metàl·lica vella  que correspon a la via Songoku - Krilin (que també podríem agafar però cal fer un tomb molt bèstia amb el que podríem tenir algun problema pel fregament de cordes).
Reunió final
3ra tirada (IV - IV+ -  35 metres - 7 parabolts): Els primers metres són drets però sense més dificultat. Sortim a una feixa i anem a la dreta fins sortir a un esperó, on hi ha una savina, i tirem amunt. Abans de sortir de la via hi ha un petit desplom (IV+) on hem de tibar dret però hi ha bon canto i ... ja som a la tercera reunió i fi de la via.
Descens:
Sortint de la via
Seguim un senderó ben marcat amb tendència a la dreta i avall, encara que hi ha molts corriols i resulta fàcil de liar-se una mica. Hem de voltar la paret de l'Os pel darrera fins sortir a una pista que ens deixarà en la carretera per on farem els darrers metres (18 min.).
Accés:
Prenem la carretera local de Sant Llorenç de Montgai a Camarassa. En el km. 10 aparquem en el costat de l'embassament i busquem la placa al peu de via.
Aproximació:
Pugem per una grapes i una cadena fins situar-nos sota la placa (1 min.).

FITXA TÈCNICA
Dificultat: V+
Desnivell: 90 metres. 
Temps d'aproximació: 1 min.
Temps de descens: 18 min. 
Grau d'exposició: Baix.
Material: 7 cintes exprés i reunions. 
Roca: Calcaria.Molt bona, encara que una mica sobada.
Orientació: Sud. 

Via oberta per Quim Lores i Andreu Cots el 10 de juny de 1971

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.