Passa al contingut principal

PER FI CAU LA MIRANDA DEL PAS DEL PRÍNCEP


Com diuen en Castellà: "Quien la persigue, la consigue". Després de dos intents a peu de via - perquè ja era tard, i una tempesta al mig de la paret ... a la quarta he fet la via Dori per la variant d'entrada Nubiola - Picazo. La via m'agradat i no excloc tornar-la a fer ... d'aquí uns anys!!!
Un cop a peu de via ja no teniu pèrdua, parabolts blaus, equipament adient, tots els elements necessaris per anar a fruir del món vertical. Un petit tresor de via blava. L'únic inconvenient és l'aproximació al peu de via però l'esforç està compensat per la via que en la part inferior va sortejant balmes, primer per la dreta  i després per l'esquerra fins sortir a una aresta on es troba un pas dret que ens obliga a tibar una mica  Anem a pams.
Descripció de la via:
Primera tirada: (III - IV- 45 metres 6 parabolts).
Sortim tot seguint els parabolts pintats de blau (III) amunt cap a una balma. Una mica abans de la cova fem un flanqueig (IV-)(posar cinta llarga). Fem la reunió dins de la balma.
Segona tirada: (IV- II - 20 metres - 3 parabolts). Sortim de la balma per la dreta, pas aeri (IV-) i ens creuem amb la via Makita Plateà i tirem amunt amb tendència a la dreta..
Tercera tirada: (IV+ - 30 metres - 6 parabolts) Davant tenim un mur vertical (IV+) molt ben protegit que ens duu a un llavi que sortegem per l'esquerra i ens encarem cap al gran sostre característic de la paret. Un altre pas de IV+ ens barra el pas a la reunió que està a l'esquerra del sostre. 
Quarta tirada: (IV+ - III - 45 metres - 5 parabolts) Sortim del sostre per l'esquerra i tirem amunt. Pas molt aeri (IV+). Hi ha un parell de parabolts no pintats de blau i genera una mica de confusió amb la via Makita. Més amunt ja tornen a ser blaus.
Cinquena tirada: (V-/A0 - III - 30 metres - 4 parabolts) Un relleix de la paret s'adreça i trobem un pas dret - potser una mica extraplomat - però amb les millors preses de tota la via per a les mans. Ens falta algun peu - que no veiem - però es passa prou bé. Des d'avall vaig xapar els dos primers parabolts (1,80 d'alçada). No cal dir que es pot perfectament acerar (A0) si aneu justos de grau. És més impressionant la sortida de la tirada anterior que aquest. Un cop superat el pas la pendent decreix substancialment (III). A l'esquerra hi ha la reunió de la Makita Plateà.
Sisena tirada: (IV - II - 50 metres - 1 clau i 3 parabolts). Cal superar un nou relleix de la roca (IV) però aviat la via es tomba i anem caminant (II). La reunió es fa en un arbre.

Accès:
Travessem el poble de Bruc i a l'extrem de dalt, a la dreta trobem l'escola i prenem un carrer a la dreta (cartell al refugi Vicenç Barbé) i baixem a una riera. Als 200 metres prenem un revolt molt marcat a l'esquerra. En arribar a una urbanització agafem una bifurcació a l'esquerra - camí de terra - que poc després passa a ser una estona asfalt -.
Nova bifurcació. Anem a l'esquerra - cartell al refugi.
1,5 km. Nou cartell cap al refugi. No hi ha un aparcament pròpiament dit però els cotxes van deixant-se a la vora del camí i entre els arbres. Prenem un camí que surt a la dreta.

Aproximació:
Prenem un camí carreter cap a la muntanya.
1 min. Deixem el camí principal i prenem un sender a la dreta. Marques blaves.
12 min. Travessem un barranc.
17 min. Coll de Xincarró. Al fons veiem Coll de Port - pas natural de la muntanya - i a l'esquerra el nostre objectiu: la Miranda del Pas del Príncep amb els seus sostres característics.També atalaiem la cova de l'Arcada.
22 min. Nova barrancada que seguim amunt (esquerra) per la llera pedregosa. A uns 600  metres prenem un sender a la dreta (fita). Comença la pujada. Aviat deixem a la dreta un trencall a una font. El camí traça ziga-zagues. Ara anem seguint marques vermelles que tapen unes de grogues.
37 min. Passem a tocar de la cova de l'Arcada. Anem cap a l'esquerra travessant el barranc. Hi ha un corriol amb una fita que surt recte amunt però no seguim.
43 min. Trencall a l'esquerra cap al refugi Vicenç Barbé. Anem a la dreta.
50 min. Trobem un gros bloc de pedra, caigut sobre el camí, formant una mena de balma. Deixem el camí a Coll de Port i prenem un corriol a l'extrem esquerre de la pedra. Tram perdedor. Cal seguir unes esborrades marques blaves, algunes fites i el traç humà en la vegetació arbustiva. Tendència amunt a cercar la paret.
58 min. Arribem al peu de la via Makita Plateà. L'inici de la nostra via està uns 12 metres a l'esquerra. Haurem de grimpar una llesca de roca i fer un flanqueig que ens dura a la via amb parabolts blaus.

Descens:
Esquema de baixada.
Pugem a la Miranda del Pas del Princep i davallem vers un marcat coll. Per la dreta baixa un camí dret que davalla decididament cap al torrent de les Grutes (20 min). Si no voleu sensacions de porc senglar podeu voltar el Billot i anar a buscar al nord el pas del Princep. Veure esquema.

FITXA TÈCNICA
Dificultat: V- /A0
Desnivell: 185 metres. 
Temps d'aproximació: 1 hora.
Temps de descens: 1 h 20 min. 
Grau d'exposició: Baix.
Material: 6 cintes exprés (algunes llargues)i reunions. 
Les principals dificultats estan a la sortida de les reunions.
Roca: Conglomerada. Bona en general.
Orientació: Sud.
Via oberta per Nubiola i Picazo el maig de 1996.
Està considerada una via blava.Comentaris

  1. Felicitats!!! i també pel teu company de cordada que pel que vei torna a estar en plena forma!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Està fet una màquina !!! pendent de la ITV!!!!!!!!!!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.