Passa al contingut principal

PETITA CLÀSSICA OBLIDADA: MIQUEL ÀNGEL FERRUZ

Hi ha vies oblidades però poques com la que comentem avui. Quan escalem per aquelles pedres tenim la sensació que grimpem per una via que fa anys que ningú fa. Ens agrada la exploració. Nosaltres la vam fer perquè va estar dedicada al record del company Miquel Àngel Ferruz, Balilla, que va morir sepultat per un allau el 12 de maig de 1978 a la Pica d'Estats.
No és cap meravella de via però sempre hi ha un moment que no sabem que fer ... Recomanable a les tardes d'estiu. Encara que nosaltres hem anat a l'hivern i hem vist les llums del poble de Sant Llorenç de Montgai ja reflectides sobre les aigües de l'embassament.
Segurament és la via més fàcil de la paret de l'Os, està situada a l'extrem est de la paret.
Descripció de la via:
Primers metres de la via
A l'esquerra hi ha 4 vies d'escalada esportiva. La primera trepitja la nostra via en la part mitja.
Veiem un buril. Pugem per la canal fins un parabolt. La paret està recoberta de molsa desagradable (V+). Girem a l'esquerra fins una petita sabina. Enllacem amb la via d'esportiva on trobem tres parabolts verds. Pugem per una agradable bavaresa (V). A damunt nostre hi ha la reunió de la via esportiva, però no hi arribem, ja que girem a l'esquerra per passar per sota d'un característic bloc que forma una mena de sostre. Penseu en posar una cinta ben llarga per evitar el fregament de les cordes.  Passem per damunt d'un arbust i anem girant sense problema a l'esquerra fins sortir de la paret (IV). Fem la reunió en una cadena amb argolla que està amagada a la dreta de la sortida de la via.
Inici de la via

Descens:
Des de la vella cadena amb argolla es pot rapelar (25 metres) però també es pot pujar cap a dalt de la paret de l'Os i trobar el sender fitat que baixa. Recordeu que quan sortiu a la pista heu d'anar a la dreta (20 min.). El rapel té el perill de quedar-se encallat.
Aproximació:
Anem per la carretera de Sant Llorenç de Montgai a Camarasa. En el km. 10,4 trobem una pista ampla a l'esquerra que seguim uns 100 metres fins arribar a un aparcament a mà esquerra.
Accés:
Davant tenim la via (veure foto). Només ens cal seguir un corriol que ens duu fins a peu de via (6 min.). un buril ens indicarà que estem en l'inici de la via.
FITXA TÈCNICA
Dificultat: V+

Desnivell: 35 metres  
Temps d'aproximació: 6 min. 
Temps de descens: 20 min. o rapel de 25 metres.
Grau d'exposició: mitja

Orientació. Sud-est
Roca calcària força bona encara que els primers metres estan recoberts de molesta molsa.
Via semiequipada
Material: 6 cintes i reunió. Es pot reforçar la via amb friends.
Via oberta per Jesús Martínez (Martinetti) i L González el 12 de setembre de 1979.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.