EL PERQUÈ D'UNA BONA VIA: LO NIK GALL - LASTIR

¿Què deu tenir una via perquè quan encara no ha passat dos mesos tothom en parli? ¿Perquè els bolgs que segueixes ja hi han estat? I, a més - cosa estranya en el món de l'escalada - : Tothom en diu meravelles.
En Mamerto frisava per descobrir el misteri i la colla del Dimecres ens hi vam deixar arrossegar. Val a dir que la tarda se'ns va fer curta i vam acabar de nit. Vam rapelar a les fosques i vam baixar per la tartera a cegues. Una aventura que tothom ha de viure alguna vegada per recordar que no hem d'oblidar mai el frontal. Erem 4 i només en duiem 2.

La resposta del misteri és que és una via rodona. Amb llargs de pel·lícula. Alerta els caps de setmana que pot estar plena de cordades ja que Alós de Balaguer està de moda. La colla del GALL (Grup d'Ascaladors de Lleida) estan obrint vies a dojo. Encara ens faltaran dies per fer-les totes!!!

Descripció de la via:
A la paret hi ha pintat en negre LO NIK GALL - LASTIR.
Ideal per localitzar les vies a la paret.
1ra tirada (IV+ - 30 metres - 2 parabolts, 1 clau, 1 pont de roca): Pugem per una placa entre vegetació. Des de baix dubtes una mica de la roca però quan t'hi poses veus que és una meravella. És de fàcil autoprotecció.
 2na tirada (V-IV+ - 30 metres - 3 parabolts): Se surt per la dreta de la reunió (V). La veritat és que vaig tirar una mica més a la dreta i no em va semblar tan dificil. Llarg molt interessant que continua amb la tendència de  l'anterior (IV+).
3ra tirada (III - IV - 30 metres - 2 parabolts): Ara us toca el llarg lleig de la via. Anem a l'esquerra, ens ho indica una fletxa i poc després ja veiem un paravolt. Tirem amunt mig caminant fins arribar a un mur (IV) que tampoc ofereix gaires dificultats. Per l'esquerra hi ha un escape.
Ara cal fer un flanqueig a la dreta on girem un esperó protegit per un parabolt que serveix també per orientar-nos.
4rt tirada (V - 30 metres - 4 parabolts, un clau, un arbre, un pont de roca): Obriu els ulls. Esteu davant d'una placa que us motiva - ho us acolloneix - Recorda la placa de Canto per Soleares i Olga Frontera.
Alerta!!! Cal anar a l'esquerra de la placa, a buscar un clau amagat doncs hi ha una línia de parabolts que correspon a la línia de la via Los misteris del PepeGall.
Sembla que Deu quan va fer la creació va posar les preses necessàries però només les necessàries per poder pujar. És qüestió de buscar on el totpoderòs les va anar posar per poder pujar prou bé (V).
5na tirada (V/V+ - 30 metres - 6 parabolts, un pont i un arbre): Continuem la mateixa tendència, potser si que ara es posa més dret però trobo que si vas una mica a la dreta o una mica a l'esquerra vas trobant aquella bústia bona o aquella presa de peu que et dóna confiança però només n'hi ha una ,,, que has de buscar. Aquestes dues tirades són l'encant de la via.
6na tirada (IV - IV+ - 30 metres - 3 parabolts i un arbre): Ara fem un flanqueig a la dreta. Hi ha un parabolt que ens ho indica. Hem de pujar per un esperó-placa que resulta també molt interessant, i per gaudir.
S'acaba la via que es pot rapelar ja que en moltes reunions hi ha anelles. Però si decidiu sortir per dalt, us caldrà:
7na tirada (II+ - 15 metres - net): Sortiu a la cresta i aneu a buscar una marcada bretxa en la cresta principal. Aneu caminant. Abans d'arribar haureu de fer un flanqueig de decisió (II+) que caldrà que assegureu amb un friend en una marcada fissura que us permetrà fer el pas en bavaresa. Alerta hi ha algun bloc que vol marxar de casa.
Descens:
Sempre podeu baixar rapelant la via però millor pujar fins la carena i anar a buscar en la bretxa el rapel de la via Sordones Mongef que descens per costat oposat (uns 15 metres). Baixem a una canal que travessem, buscar una petita fita a l'altre costat del rapel. Pugem per una canaleta amagada per un arbre i en la carena de l'altra barrancada trobem el segon rapel (uns 30 metres) que ens duu a la tartera principal que baixem, penosament, fins sortir al camí que va al congost de Mu. Anem a l'esquerra passant per una passarel·les.
(30 min.).
Aproximació:
Arribem a Alós de Balaguer (per Artesa de Segre o per Foradada). A la sortida del poble, a la vora d'una font, prenem una pista de terra, paral·lela al riu Segre.
3,1 km. Arribem a un eixamplament de la pista on aparcament.

Accés:
Observem detingudament la foto de situació de la paret i seguim un corriol que ens duu fins al peu de la via on veiem el nom pintat a la paret. Uns 5 minuts.
FITXA TÈCNICA
Dificultat: V/V+

Desnivell: 195 metres. 

Temps d'aproximació: 5 min.
Temps de descens: 30 min.
Grau d'exposició: Mig - baix. És de bon protegir.

Via pràcticament equipada.
Material: friends, cintes i reunions. 
Roca: Calcària, de bona qualitat. A destacar la feina de neteja que s'ha fet. Per dalt hi ha alguna pedreta suelta.
Orientació: Sud. Evitar els dies d'estiu calurós i els hiverns amb boira.

Via oberta per: Joan Linares (Pinto), Jordi Gàsquez (Tato), Miquel Urbano i Sergi Rosell de la colla de LO GALL. Via dedicada al Nico també de la colla gallinàcia. Oberta al febrer de 2015.

Comentaris

  1. Joan, la via es tan bona per que al que se l'han dedicat es també molt bo, jajajaja
    i la pròxima no os deixeu els frontals que amb l'edat que teniu es molt greuuuuu lo vostre

    Salutacions

    Lo gallnik

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs T'enfotràs però ho pensava posar que la via responia al nom d'un tipejo que també és molt bona persona (ja tinc una edat que no tinc necessitat de fer la piolota). Tan bona persona que Lastir li van posar perquè sempre va davant a les tirades difícils i si cal tira amunt...

      Elimina
    2. es tot un elogi lo de bona persona, (encara que quant diuen això de bona persona lo fan en un altre sentit bastant punyen).
      lo de lastir li passaré a uns altres galls que també son molt bones persones una mica cabroncetes però últimament en fan lastir a mi.
      Tens molta raó, lo de fer la pilota amb aquestes edats no fa ni punyetera falta.

      Salut i forces tibades
      logallnik

      Elimina
  2. Molt bona descripció de la via! bon reportatge, per res gens "Tonto" ni l'escalada ni el blog, a seguir tibant !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltissimes gràcies pels comentaris. El teu blog tampoc està gens malament

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR