Passa al contingut principal

UNA CLÀSSICA DELS PORTS: LA VIA DELS APRENENTS

La previsió dels temps era molt dolenta. Estem en plena onada de fred però teniem ganes de sortir així que és qüestió de cercar quin és el lloc de Catalunya on farà menys fred... conclusió, anem als Ports.
Tenim diverses opcions però ens decidim anar a la via dels Aprenents de les Gronses perquè hi ha una restricció d'escalada des del 15 de desembre fins al 31 de juliol. Doncs anem-hi ara, ja farem les altres més tard.
Costa de localitzar inicialment la línia però després es força evident. Els parabolts te'ls vas trobant a mesura que vas escalant. Costa de veure de lluny. La ressenya d'Escalando és molt bona i ens ajuda molt a resseguir la via.
Aquí us la poso. Espero que amb la descripció que farem no us costi gaire.
La via és "disfrutona" fins arribar al darrer llarg on la cosa és fa més exigent i trenca la línia de la via; mireu, si voleu us la podeu saltar.
Descripció de la via:
Iniciem la via en la coordenada 31T  x=273025  y=4530527.
Per situar-vos observeu que heu passat per sota un sector de sostres, esteu en la part baixa de la paret sobre un relleix i teniu unes savines a tocar. Trobem dos espits que ens ajuden a saber el lloc exacte. També ens ajuda una fita ajaguda. No confondre amb una altra que trobarem abans que és la via Jo aquí no torno que és l'altra via que solca aquest tram de la paret (almenys que nosaltres coneguem).
1a tirada (II - III - 55 metres - 2 espits): La principal dificultat és localitzar per on puja la via. Pita amunt deixant a la dreta un petit ressalt en començar. Tram de poca dificultat. La pujada és força tombada. En posar-se més dreta la paret és on hem trobem els dos espits. La reunió està formada per un parabolt i dos espits.
2a tirada (IV - III - 40 metres - 5 espits): Els primers metres són prou drets però aviat torna a tombar i la principal dificultat és seguir les "xapes". La reunió està a la dreta d'una destacada savina. Observeu que a l'esquerra us queda una canal. Per aquí baixa el rapel.
3a tirada (V - III - 25 metres - 4 parabolts i 2 espits): Sortim per la dreta seguint una cosida de parabolts que ens permeten superar amb seguretat un mur d'uns 8 metres on trobem 4 parabolts. Tram molt agradable. Superar aquest tram vertical la paret torna a tombar i anem pujant. Es munta la reunió en una mena de petita bretxa.
4a tirada (IV -III -  25 metres - 4 parabolts): Sortim per l'esperó on podem anar jugant a dreta i esquerra seguint les assegurances. Tot  un plaer. Un cop s'han acabat l'esperó anem tirant més fàcilment a la dreta. La reunió no és gaire còmoda. Està muntada per rapelar i per aquí baixarem fent el segon ràpel. El millor és que els companys puguin caminant uns metres i ens vagin esperant en una ampla canal.
Ara traslladem la reunió uns 10 metres. Ens posem sota una xemeneia amagada per unes alzines.
5a tirada (V+/A0 - IV - 30 metres - 5 parabolts): És el llarg exigent de tota la via. Millor que us tragueu les motxilles o qualsevol cosa que us pugui molestar en posar-vos en l'escletxa. Trobem un parabolt a una metre de terra. Superem un mur que tira endarrere i amb poques preses de peus. Ens situem al peu de la xemeneia que és força estreta però està perfectament protegida per una altra cosida de parabolts. Podeu jugar a cercar preses petites. Alguna de bona està dins de l'escletxa, o passar de tot i tirar agafant-vos als parabolts, segons el vostre nivell. Un cop superada la xemeneia la dificultat baixa i anem pujant fins la reunió situada en la part alta.
Descens:
De la reunió final fem un ràpel de 30 metres. Anem caminant a buscar la reunió quarta i muntem un altre ràpel de també de 30 metres. Baixem vers una mena de canal on trobem la  propera instal·lació, està a l'esquerra de la tercera reunió.
Rapelem finalment 30 metres més vers un coll. No hi arriba la corda però descendim caminant.
Baixem per una carena fins al coll. Ara ens toca anar flanquejant la base de la paret. Anem per trams tombats. Anem més baixos trobem millors  passos en el flanqueig.
7 min Arribem al coll entre Lo Paller i les Gronses. Baixem la canal, tot seguint el camí d'anada.
17 min Arribem a l'aparcament on hem començat.
Aproximació:
Sortim del poble d'Horta de Sant Joan. Creuem la carretera general i anem uns metres a la dreta cap a Arnes. Trobem una carretera estreta cap als Ports, més concretament cap a l'àrea de la Franqueta.
Trobem el monument als bombers morts en l'incendi dels Ports i després trobem la font de la Pineda. A mesura que anem pujant ja veiem la paret de la Gronsa i Lo Paller a la dreta de la carretera.
Als 6,5 km de la carretera estreta arribem al coll de Blanco (613 m.) on aparquem. Hi ha un cartell que ens informa de les restriccions d'escalada (del 15 de desembre al 31 de juliol).
Accés:
Sortim per la carretera avall una cinquantena de metres. Ens entaforem en una pineda i anem contornejant la muntanya. Arribem a una tanca metàl·lica que voregem. Aquí surt ja evidentment un sender que anem seguint. Deixem la tanca i ens enfilem per una canal pedregosa.
17 min Coll ( 703 m.) entre Lo Paller (que hem anat contornejant) i les Gronses. Baixem per l'altra vessant. Anem descendint arran de la paret i comença la recerca de l'inici de la via. Recordem que primer passem la via Jo aquí no torno.
25 min Inici de la via.
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: V+ - A0
Desnivell: 175 metres.
Temps d'aproximació: 25 minuts.
Descens: 17 minuts.
Grau d'exposició: Baix.
Material: 6 cintes exprés i reunions.
Via equipada
Roca: Conglomerada prou acceptable.
Orientació: Sud-est, sol a primera hora del dia.
Via oberta per: M. Huguet i I. Montsonis l'any 2002
Per obtenir el track:
Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.