FRUIR A LA VIA K AL COLL ROIG

Abans del confinament vaig fer la via Tardor Calenta i ja us vaig dir que era una via per fruir, pur orgasme, avui ens hem posat a la via K, que va paral·lela a l'anterior tampoc us defraudarà encara que té un estil totalment diferent. Hi ha parets que de sobte es posen de moda i veus que tothom i va. La Tardor Calenta va ser escalada per munió de cordades i tothom en deia meravelles. De la via K, ara reequipada i netejada és una altra meravella.
La primera ésta, alguns direu, sobreequipada, mentre que aquesta segona és una via poc equipada i on cal autoprotegir-se encara que anava amb el Toni Vilaseca que m'anava dient: Posa aquí el friend groc, allí dalt trobaràs dos ponts de roca. Agafa el de dalt ... clar així és una mica fer trampa.
Descripció de la via:
Ens situem a uns 8 metres del camí en una evident placa on ja viem els parabolts. Uns metres més a la dreta està la via Tardor Calenta. coordenades UTM: 31T  x=425510  y=4680626
1a tirada (IV+ - 50 metres - 4 paravolts i algun friend opcional):
Anem seguint els parabolts recte amunt. Hi ha passos prou entretinguts d'adherència. Muntem la reunió a uns metres al costat de la Tardor calenta. Després d'un arbret davalla la dificultat.
De la reunió anem a la dreta a buscar un collet. La via continua pel pany de paret que tenim davant.
2a tirada (IV+ - IV - 35 metres - 1 parabolt, un pont de roca): Albirem des de la base el parabolt que ens orienta per saber per on pujar la via. És una placa llisa i bonica. Comencem un flanqueig a l'esquerra aprofitant uns forats. Passos adherents. Ara si caus piques a terra.
Arribem a una fissura on podem posar un friend mitjà que queda molt bé.
Continuem amb l'adherència cap al parabolt solitari. Pocs agafadors de mà que ens exigeix anar amb cura (IV+) un cop hem superat aquest pas la dificultat minva (IV) principalment perquè hi ha uns forats estratègics que ens permeten ascendir alegrement.
Els darrers metres anem caminant entre boixos retallats i terra treta per facilitar l'ascensió. Cal felicitar als reequipadors que han fer possible fruir d'aquesta via amb força jornades de treball.
3a tirada (IV+ - IV - 30 metres - tres ponts de roca - soca d'arbre): Sortim per l'esquerra aprofitant els típics forats i adherència. Més amunt trobem dos ponts de roca p ropers, millor escollir el superior. Dalt hi ha una soca d'arbre que llacem. En el tram superior trobem un cordino que ens indica el darrer pont de roca. Arribem a la reunió.
Descens:
Pugem un parell de metres per la placa i tirem a la dreta. Trobem el camí de baixada que està perfectament netejant. Quin plaer, pensant que hi ha aperturistes que treballen molt bé la via però es deixen detalls tan importants com l'accés i la tornada.
6 min Creuem la reunió de Tardor Calenta
9 min Passem pel costat de l'inici de la via.
16 min Coll Roig
Accés:
En el km 2,7 de la carretera GI-402 entre Gombrèn i La Pobla de Lillet agafem un trencall a la dreta indicat vers el santuari de Montgrony. Per arribar a Gondrèn és millor pujar des de Camprodon.
1,8 km Cruilla. Anem a la dreta.
3,7 km Cruilla. A la dreta la carreta marxa santuari de Montgrony. Nosaltres anem a l'esquerra, amunt.
4,1 km Refugi de les Planelles. Aquí acaba el tram asfaltat. Ara la pista de terra remunta muntanya amunt. Cal conduir amb cura per continuar amb el vehicle.
6.5 km Coll Roig (1517 m.). A l'esquerra ja podeu veure les parets. Observeu la ressenya que ha fet en Toni Vilaseca que la foto està feta des d'aquí.
Aproximació:
Agafem un sender que surt per l'esquerra, inicialment davallant.
5 min Deixem un trencall recte que va a les parets de davant. Nosaltres girem a l'esquerra.
7 min En una pedra trobem unes fletxes que indica el sector de les Plaques (recte) i els Diedres (esquerra) per on retornarem en acabar la via.
8 min Estem al peu de la via. Coordenades UTM: 31T  x=425510  y=4680626
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: IV+
Desnivell: 115 metres.
Temps d'aproximació: 8 minuts.
Descens: 16 min.
Grau d'exposició: Mig - baix..
Material: Friends, cordinos, 4 cintes exprés. Reunions instal.lades amb cadena (rapelable).
Via practicament desequipada.
Roca: Calcària
Orientació: Sud.
Via oberta per: Per Kush Mañez i reequipada i netejada per Santi Sanz (tardor 2019) sols va canviar els parabolts de 8 mm pels de 10 mm mentenint l'equipament inicial.
Si voleu obtenir el track de la via Tardor calenta que us pot ajudar a localitzar la via K:


Powered by Wikiloc

Comentaris

  1. Una via, la K, molt ben trobada, amb equipament auster, magnífica la segona tirada , quan la vam fer, encara era neta completament, ara sembla que hi han deixat uns ponts de roca...ara, el que sap greu, és la tallada de boixos i sabines que ha fet el reequipador, que no calia...se suposa que els escaladors respectem la natura i l'estimem...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tu escales amb roca o fas el mico pels arbres???

      Elimina
    2. Totalment d'acord amb tu, Jaume. Quan vam fer la via tardor calenta amb la Montserrat volíem fer després la K. En veure tants boixos tallats de soca-rel ens vam enfadar tant que no vam voler participar d'aquesta manca de respecte. Després ens queixem dels llocs on prohibeixen escalar...

      Elimina
  2. Em sorprèn els comentaris anteriors. Segurament us vareu trobar els dies que havien tret el terra i els boixos que havia hagut a la via i impactaven visualment. Ara no he tingut la sensació d'haver-se fet una destrossa ecològica com sembla que apunteu. És d'agrair que les vies es deixin netes, especialment bústies com les que hi ha a la via i que serveixen per posar catxarets per protegir-nos amb seguretat. Tot són punts opinables. Salut i roca.

    ResponElimina
  3. Antoni, jo intento escalar amb respecte, tant amb l'entorn com amb els companys. Una via d'escalada no compensa la brutal tallada que s'ha fet a les vies Tardor calenta i la K.
    En una foto del Joan Primera (Col.leccionista de Vies) en què hi ha dibuixada la ressenya que va fer podràs veure com ha canviat la fesomia de la paret després de l'estassada.
    D'acord, la via ha quedat molt neta, però calià? Tot s'hi val per a poder escalar un pany de paret?
    Adéu, m'en vaig a fer el mico.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR