NI SUEUR NI PEUR, EL NOM HO DIU TOT

Ni sueur ni peur (ni suor ni por). El nom ja ho diu tot. És d'aquestes vies que s'obren, molt a França on sembla que no hi ha tanta discussió com aquí, vies per fruir i no passar por. No deuen ser tan "manolos" com els de casa nostra. Doncs no, resulta que escalant estan en la capdavantera mundial. Cal que hagi molta gent escalant i fent "horterades" com aquesta perquè hagi un grup de cracks a nivell mundial. Cuiden la cantera. I prou... que després toques temes sensibles i s'enfaden. Avui toca fruir i escalar en un entorn natural superb i amb un granit meravellós.
Només hi ha una cosa que ens molesta: La carretera que hi ha al costat i que ens impedeix de vegades sentir-nos. Millor recordar els tirs de corda per comunicar-nos ja que el riu tampoc ens ajuda en la comunicació.
DESCRIPCIÓ DE LA VIA:
1a tirada (III+ - 40 metres - 8 parabolts): Des de la base ja veiem tres o quatre parabolts a vista. Pugem per una placa tombada fent adherència. Damunt hi ha un tram herbós.
2a tirada (IV- 30 metres - 8 parabolts): En començar ens trobem amb un petit sostre que es volta per la dreta i després continuem amb plaques tombades d'adherència fàcil.
3a tirada (IV - IV+ - 45 metres - 10 parabolts): Pugem per una canalera amb adherènica (tram agradabale). Després trobem algun muret més dret però es deixa fer perquè la via està molt equipada i protegeix els passos més compromesos.
4a tirada (IV-IV+ - 40 metres - 9 parabolts): Escalem per una mena d'esglaonades amb algun petit ressalt. Hi ha algun moment que no trobem els parabolts que estan una mica més a la dreta al final del llarg.
5a tirada (III+ - 45 metres - 5 parabolts): És una mica un llarg de transició ja que hem d'anar a buscar unes plaques que hi ha a la dreta i anem flanquejant per una feixeta. A la par final pugem amunt.
Enllacem amb la via Gas-oil et decibels.
6a tirada (III+ - 45 metres - 7 parabolts): Sortim per la dreta i anem pujant per unes plaques tumbades. Al final anem trobant algun tram més dret. Fem la reunió darrera d'un blog on acaba la roca ja que damunt tenim una tartera.
Ara ens toca anar caminant uns 8 minuts per una tartera seguint uns punts fúcsia.
7a tirada (IV - IV+ - 50 metres - 9 parabolts): Pugem per la dreta d'un pi un tram dret però aviat tomba. Anem escalant esglaons que en algun moment et posa més dret. Abans d'arribar a la reunió ens trobem amb un muret més dret. La reunió, és una mica justa però sortirem caminant uns 5 metres per la dreta per muntar la reunió 7 bis.
8a tirada (IV+ - V- - IV+ - 50 metres - 14 assegurances): Llarg clau de la via. Cal sortir per l'esquerra fins situar-nos al peu d'un petit mur que hem de pujar recte amunt. Hi ha molta presa però és vertical. Pas molt bonic. Després anem pujant per grades també prou entregingudes fins arribar a la darrera reunió.
Alerta!!! Durant tota l'escalada ens va acompanyar la Nula, una gossa border collie que cercava els millors passos per passar. Va ser genial veure com vorejava les dificultats.
Descens: Hi ha diferents opcions. Està marcat amb uns punts fúcsies que marquen un sender que ens duu a unes cordes (de 30 a 35 minuts). També està marcat un sender que surt pla amb marques grogues i vermelles que van a buscar un GR que arriba a Porta sense cap mena de problema.
Accés: Agafem la carretera D-20 a Ax les Termes i abans dels km. 16 trobem aparcaments petits però nosaltres vam preferir anar a l'aparcament que hi ha a l'entrada del poble de Porta.
Aproximació: Des de l'aparcament de Porta seguir la carretera 8 min. Entre les senyals de perill indefinit (Point etroit) i una de limitació de velocitat de 70. Surt a l'esquerra un sender poc evident però marcat amb fites.
11 min Arribem a l'inici de la via que podem veure per la línia de parabolts.
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: V-
Desnivell: 330 metres.
Temps d'aproximació: 11 minuts.
Descens: 30 min.
Grau d'exposició: Baix. Via equipada per no patir..
Material: 14 cintes exprés i reunió.
Via equipada. Reunions equipades per rapelar.
Roca: Granit, molt agraït.
Orientació: Sud-est.
Via oberta per: Domenique Gliezes amb l'ajuda de Nicolas Bechemin, l'any 2013.



Comentaris

  1. Joan Ramón, la Nula una crakc, una abraçada dels companys que pujàvem per la Gas-oil et Décibels

    ResponElimina
  2. Hola!. Estic completament d'acord amb el comentari (de fet sóc un dels que estavem al costat vostre fent la 'Gas-Oil et décibels', jeje). Qui vulgui dificultat, ja la te per tot arreu, no cal que vagi a tocar els nassos als que, per un motiu o altre, ja 'justejem' en el grau.

    Per cert, també tenim un blog (no tant popular), però amb moltes fotos: http://ceba-scg.blogspot.com/

    Salut i roca!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ondia... m'ha fet molt il.lusió retrobar-vos amb els comentaris. L'endemà vam fer la via del Gas-oil et decibels... Muntanya i salut.

      Elimina
  3. Gracies per la informacio i per multarte am a quest comentari que invita al respecta i a la llibertat per que tutom pugi escalar i li respectin la vía que bulgi que en tenim Meins que mes per tots els gustos malgrat la intolerancia duns pocs.....

    ResponElimina
  4. Gracies per la informacio i per multarte am a quest comentari que invita al respecta i a la llibertat per que tutom pugi escalar i li respectin la vía que bulgi que en tenim Meins que mes per tots els gustos malgrat la intolerancia duns pocs.....

    ResponElimina
  5. El correcto te vida propia si no estas al lloro........

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR