Passa al contingut principal

COL·LECCIÓ DE CLÀSSIQUES: MARTINETTI A LA FORMIGUERA

Sortida del 4rt llarg
Ressenya del Guillem Arias,
la millor que he trobat.
Feia dies que em rondava pel cap ifinalment avui m'he decidit anar-hi. La veritat és que es tracta d'una via per fruir amb dos llargs que estan al meu nivell. En Pep Godoy - segurament en el que deia ser la segona repetició - em recordava el fart de tirar pedres que s'havia fet, però la veritat és que avui la roca de la via està superba. Estava tant malament em deia que dubtava que el Martinetti hagués acabat la via... encara que en Jesús Martínez, popularitzat com el Martinetti, era capaça d'això i de molt més. També en Godoy es va queixar molt del reequipament que s'havia fet, crec l'Albert Cortés, amb molts d'espits que baixava el grau... tindrà raó però ara la via és molt popular i repetida. Si no hagués res a la via, ningú sabria ni on para
Inici segon llarg
com en altres vies de la zona.
Descripció de la via:
1ra tirada (IV - 20 metres - 3 espits): Comencem pujant entre dues regateres de la paret molt evidents. No confondre'ns amb la via Garreta- Eusebi que queda a l'esquerra. De fet al peu de la via hi ha picat el nom de la via. La paret encara no és vertical i arribem a un replà on muntem la reunió.
2na tirada (IV - IV+ - 15 metres - 3 espits): Hi ha gent que empalma el primer i el segon llarg. Continua amb la mateixa dificultat que l'anterior però hi ha un lloc on es posa més dret.
Abans del flanqueig del tercer llarg
3ra tirada (V- IV+ - 35 metres - 7 espits): És un llarg de V mantingut. El primer "seguro" està una mica lluny. Potser després del tercer espit la dificultat no és tant. En el tram superior cal fer una flanqueig a l'esquerra. Pas aeri però no especialment difícil ja que una fissura amaga una "rebava" que permet la progressió amb comoditat (IV+).
Quart llarg: Pas clau.
4ta tirada (V+ - V - IV - 25 metres - 6 espits): Ara ens toca el llarg clau encara que no és gaire diferent que l'anterior: dret i amb poca presa. Potser si que abans d'arribar al segon espit té més dificultat (V+) però és menys mantingut ja que a partir del tercer davalla la dificultat.
Descens:
Des de dalt prenem un sender que davalla revoltant la muntanya fins sortir al camí vell de Sant Llorenç a Vilanova de la Sal i travessar la via del tren (25 min.)
Accés:
Sortint de la via.
Primer hem de localitzar un aparcament que hi ha a la sortida de Sant Llorenç, direcció Camarasa, passat el restaurant L'Isard. Des d'aquí hem de seguir un senderó que s'endinsa barranc enllà. Als poc metres el travessem i anem a l'esquerra pel barranc Fondo. El camí queda travessat per la via del tren que ens obliga a fer un bon tirapits. I ja estem al peu de la paret de la Formiguera. Cerqueu els dos reguerots grisos al peu de la paret. Allí comença la via (12 min.)
FITXA TÈCNICA
Dificultat: V+
Desnivell: 95 metres. 
Temps d'aproximació: 12 min.
Temps de descens: 25 min. 
Grau d'exposició: Baix.
Material: 7 cintes exprés i reunions. 
Roca: Calcaria.Molt bona.
Orientació: Sud. Al tard de les tardes d'estiu li toca l'ombra.

Via oberta per Jesús Martínez, Martinetti, no sé el nom del seu company, el 21 de maig de 1973.Comentaris

  1. Aquest fi de setmana hem fet aquesta via, els "seguros" estan molt lluny uns dels altres, per mi massa.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.