Passa al contingut principal

FORMIGUERA: SORTIDA DIRECTA (V+) A LA VIA NORMAL


La Normal de la Formiguera és una de les vies més conegudes/concorregudes de Sant Llorenç de Montgai. Si teniu ganes de pujar de grau més agradable és fer la sortida directa on hi ha un petit sostre on cal posar molt de compte on es posaran els peus.

DESCRIPCIÓ DE LA VIA:
1ra tirada: (45 m - III+) Hi ha 5 parabolts i nombrosos ponts de roca que permeten passar bagues però la paret és tombada i no fa falta.
2na tirada: (35 metres - IV) Es passa entre dues savines i es tira amunt amb una certa tendència a la dreta tot seguint els parabolts. No confondre amb la via Memèria Selectiva que tira decididament recte amunt.
3ra tirada (25 metres - V+) De la reunió tirem amunt per afrontar un extraplom on cal mirar bé les nombroses preses de peus però cal adonar-se abans de posar-nos-hi ja que després ja no les veiem. S'agafa un xic a l'esquerra.
La via normal va a cercar una canal que hi ha a la dreta també protegida amb parabolts (IV+)

ACCÉS:
Primer hem de localitzar un aparcament que hi ha a la sortida de Sant Llorenç, direcció Camarasa, passat el restaurant L'Isard. Des d'aquí hem de seguir un senderó que s'endinsa barranc enllà. Als poc metres el travessem i anem a l'esquerra pel barranc Fondo. El camí queda travessat per la via del tren que ens obliga a fer un bon tirapits. I ja estem al peu de la paret de la Formiguera. Farcida de vies d'escalada. Les més fàcils estem a l'extrem oposat. Arribem a un marcat contrafort on iniciem l'escalada.


UNA MICA D'HISTÒRIA:  La via Normal fou oberta per Lafarga i Rosell "Rupi"(25-10-1970) més tard va ser equipada amb parabolts que estan un xic separats però suficients pel grau. Tots els escaladors de les terres de Lleida algun cop han esgarrapat per aquí
En J Vidal i J Torres van obrir una sortida directa que va a buscar el punt més feble d'una extraplom.

DESCENS: Les vies estan equipades per rapelar però resulta més pràctic agafar un senderó que revolta la paret per darrera (25 minuts).

CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES

DIFICULTAT: V+

METRES: 100 metres.

Temps d'escalada: 2 hores
Temps d'aproximació: 15 min. 
Temps de descens: 25 minuts.
Material: 2 Cordes de 50 metres, 8 cintes. Via equipada amb parabolts.
Tipus de roca: Calcari de qualitat.
Via oberta per J. Vidal i J. Torres del CEL

Comentaris

  1. Ei!!! Jota. M'agrada molt que es doni a coneixer aquesta fantastica via . Tal com dius , tot escalador que es digui de ser-ho , la de tenir feta. En aquells temps llunyans , en que portavam bota rigida i un anell de corda al pit, el flnaqueix de la tercera tirada (a buscar la canal)li deiam el sisé de la formiguera i calia clavar dues o tres vegades en cada llarg. Nomes per aixo es mereix un Monument. Salut

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.