dimecres, 29 d’octubre de 2014

ESTIL FORMIGUERA: VIA ABERRONCHO

Començant darrer llarg
La Formiguera és l'escola d'escalada de les terres de Lleida. És una raconada plena de vies - a tocar - equipades amb un grau que va entre el V i V+. No havia anat mai a la via de l'Aberroncho perquè em feia una mica de respecte doncs la darrera tirada pica és un V+ obligat i poc negociable. La paret es posa tan dreta que no saps si arriba a extraplomar i deien que havia molts cantos - tampoc tants - però calia tibar de braços i personalment no m'agrada gaire. Els companys insistien i insistien fins que finalment no he pogut superar la temptació. Pel demès és una via que respon perfectament a l'estil de la Formiguera bones bústies i la darrera tirada la més exigent.
Ressenya original llibre de piades
bar de Sant Llorenç
És una via de la colla de Juan Gutierrez, equipador de la zona, amb un estil personal d'equipar. Algú el criticarà - molt propi del món de l'escalada - però les seves vies es repeteixen i es repeteixen. En tres anys l'Aberroncho ha esdevingut una petita meravella clàssica que no pot faltar al carnet.
 Descripció de la via:
1ra tirada: IV - V - 25 metres - 5 parabolts. Comencem amb la via de l'Aberroncho i fem el seu primer llarg.
Comença en una marcada canal a l'extrem de ponent de la paret de la Formiguera. A l'esquerra només queda la via de los 50 del Gutí, a tocar, i la via de l'Oscar, ben lluny, i la ferrata de Cagate Lorito. Anem caminant per la canal (al matí ombra) fins trobar el primer parabolt.
Segon tirada
Les tres primeres assegurances segueixen la canal (IV). Arribem a una panxa que escalem (V) si anem a la dreta es fa més fàcil. Encara més a la dreta podríem anar caminant però per això ja podríem quedar-nos a casa.
2na tirada (IV - IV+ - 25 metres - 5 parabolts): Anem a buscar una canal a la dreta fàcil i ben protegida. No confondre amb el parabolt i ponts de roca de la via Ester i que agafa la Combinació Intima que puja per l'esperò. Nosaltres anem per la canal i després girem a la dreta on hi ha un petit mur final (IV+).
Panxa de la primera tirada
3ra tirada (IV+ - V+ - 30 metres - 9 parabolts): Anem recte amunt. Els primers metres són agradables (IV+) però la paret es va adreçant poc a poc. Ens metres abans d'una savina ja estem en terreny V+. El Juan Gutierrez quan posa els parabolts els posa de tal forma que no es pot fer gaires A0 i caldrà anar tibant. Hi ha bústies descomunals però no hi ha les que voldries i les vas buscant mentre la via es va posar dreta. Tram exigent però ben protegit.
Descens:
Totes les reunions estan equipades per rapelar però resulta més interessant sortir per dalt seguint un corriol que ens duu fins al sender de la via ferrata que ens port al camí vell a Vilanova de la Sal que prenem a la dreta fins sortir a la via del tren. Uns metres abans hi ha un baixador que ens permet passar per sota del ferrocarril, si no baixa molta aigua. Seguim el camí fins l'aparcament on hem deixat el vehicle (25 min.).
Accés:
Sortim de Sant Llorenç de Montgai cap a Camarasa, als 300 metres, passat el restaurant de l'Isard, prenem un trencall que surt a l'esquerra i arribem a l'aparcament.
Aproximació:
En l'extrem de l'aparcament surt un sender ben marcat. Cartell de la ferrata Cagate lorito que seguirem una bona estona.
Als 3 min. deixem el camí principal i agafem un trencall a l'esquerra que travessa el rierol. Ens endinsem pel barranc Fondo. A la dreta ja tenim l'extrem est de la paret de la Formiguera.
9 min. Travessem la via del tren.
12 min. Arribem al peu de la via Normal de la Formiguera. Una munió de vies surten als dos extrems, especialment a l'esquerra: Sortida directa de la via normalMemòria selectivavia dels Jesusos (altrament dita Savina Wall), la via del Barbes...continuem pel senderó de la ferrata.
El camí comença a baixar i, poc després, abandonem el camí per agafar un corriol, a la dreta, que mena a una petita canal. A l'esquerra s'inicia la via dels 50 del Guti. Anem per dins de la canal a buscar l'inici de la via Aberroncho (17 min.). A l'esquerra puja la via dels Chichos i la via del 50 del Guti. Nosaltres per la canal.
FITXA TÈCNICA
Dificultat: V+ (obligat)

Desnivell:  90 metres.  
Temps d'aproximació: 17 min.
Temps de descens: 25 min.
Grau d'exposició: Baixa

Orientació. Sud
Roca calcària molt ferma.
Via equipada.
Material: 9 cintes i  reunions,.
Via oberta el 2 de juny de 2012 pels Juan Gutiérrez, 
 Miguel Àngel Garcia i David Domínguez. Via dedicada a aquest darrer escalador que és conegut entre els amics com Aberroncho. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada