Passa al contingut principal

LOS CHICHOS VAN A LA PARET DE LA FORMIGUERA

En Joan Gutierrez, el Puto Amo de Sant Llorenç de Montgai i rodalies, va obrir al febrer de 2014 amb el David Dominguez, l'Aberroncho, una nova via a la paret de la Formiguera. Ja n'han obert un bon grapat però la Formiguera és la paret d'escola d'escalada per excel·lència de les Terres de Lleida i sempre va bé una nova línea.
Fa un temps la vaig intentar i vaig sacar dos cops en el pas de V del primer llarg, em vaig emprenyar i vaig marxar. Avui tenia el repte de fer el pas d'avall. Ho he fet i m'ha semblat fins hi tot fàcil, veieu com canvien les coses segons el dia.
És una via d'escola per fruir/patir. El darrer llarg se surt de mare pel grau ja que hi ha ressenyes que hi posen V+ però crec que s'apropa més al 6a

Descripció de la via:
1ra tirada (IV - V - 20 metres - 3 parabolts): Comencem per l'esquerra a buscar un primer parabolt, uns metres més endavant tenim que posar un tascó entre mitja i petit (o un friend). Sortim a un ressalt i davant tenim uns blocs drets que ens exigiran estirar-nos però la dificultat està al girar i trobar-se una placa sense gaire presa (V) on per mi hi ha la màxima dificultat. Estrem a la reunió.
Pas clau del primer llarg
2na tirada (IV - 25 metres - 4 parabolts): Sortim per la dreta i fem cap a una aresta fàcil. Cal destacar la feinada que van tenir els aperturistes obrint aquest llarg doncs es veuen molts forats de blocs i només han deixat aquells que estan prou ferms.
3ra tirada (III - 35 metres - 1 parabolt): És un llarg de transició doncs hem fet el contrafort de la paret i ara anem a buscar la paret final. Anem caminant menys un ressalt on hi ha el parabolt. La reunió coincideix amb la de la via de Los 50 del Guti que tira recte amunt.
4ta tirada (V+ - 6a - 30 metres - 10 parabolts): Les darreres tirades de la paret de la Formiguera sempre són les més picants. El mur és dret i mantingut. En alguns llocs hem vist que la graduen sols de V+ però creiem que hi ha algun pas de 6a (i a més no negociable amb facilitat).
Sortida del segon llarg
Anem a l'esquerra a buscar el primer parabolt i anem tirant amunt. Hi ha un moment - entre el 3r i el 4rt - que hi ha la temptació d'anar a la dreta a buscar una canal que ens duu a tocar de los 50 del Guti. La dificultat és molt mantinguda.

Descens:
Totes les reunions estan equipades per rapelar però resulta més interessant sortir per dalt seguint un corriol que ens duu fins al sender de la via ferrata que ens port al camí vell a Vilanova de la Sal que prenem a la dreta fins sortir a la via del tren. Seguim el camí fins l'aparcament on hem deixat el vehicle (25 min.).

Accés:
Sortim de Sant Llorenç de Montgai cap a Camarasa, als 300 metres, passat el restaurant de l'Isard, prenem un trencall que surt a l'esquerra i arribem a l'aparcament.


Acabant la via
Aproximació:
En l'extrem de l'aparcament surt un sender ben marcat. Cartell de la ferrata Cagate lorito que seguirem una bona estona.Als 3 min. deixem el camí principal i agafem un trencall a l'esquerra que travessa el rierol. Ens endinsem pel barranc Fondo. A la dreta ja tenim l'extrem est de la paret de la Formiguera.
9 min. Travessem la via del tren.
12 min. Arribem al peu de la via Normal de la Formiguera. Una munió de vies surten als dos extrems, especialment a l'esquerra: Sortida directa de la via normalMemòria selectivavia dels Jesusos (altrament dita Savina Wall), la via del Barbes...continuem pel senderó de la ferrata.
El camí comença a baixar i, poc després, abandonem el camí per agafar un corriol, a la dreta, que mena a una petita canal. A l'esquerra s'inicia la via dels 50 del Guti. Pel mig de la canal puja la via de l'Aberroncho. Los Chicos surt per l'esquerra del començament de la canal.


FITXA TÈCNICA:
Dificultat:  6a
Desnivell: 110 metres. 
Temps d'aproximació: 16 min.
Temps de descens: 25 min.
Grau d'exposició: Baix
Via pràcticament equipada.
Material: 10 cintes, un friend/tascó entre mitja i petit  i reunions.
Roca: Calcària. Hi ha trams que es veu la feina feta per netejar la via.

Orientació: Sud
Via oberta per Juan Gutierrez i David Domínguez, el Aberroncho, el 15 de febrer de 2014Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.