Passa al contingut principal

CATEFER: CAtalunya TErra FERma


L'abril de 1972 Eduard Ribes i Jordi Vidal van pujar per una fisura  que hi ha a l'extrem dret de la paret de la Formiguera. A la via li van posar el curiós nom de CATEFER, finalment hem descobert el que volia dir ... CATALUNYA TERRA FERMA, en aquell any  que Franco signava penes de mort no es podia anar dient les coses pel seu nom i ells van escriure en clau els seus desitjos nacionalistes. Per ser precisos ells van pujar per la fisura que hi ha més a la dreta amb uns primers metres comuns. Es va equipar amb burils el diedre de l'esquerra i es va popularitzar com a CATEFER - que originàriament estava a la dreta - posteriorment - crec que l'Albert Cortés - la va equipar amb parabolts.
Descripció de la via:
Ens situem a a l'extrem de la paret a buscar un marcat diedre. A la dreta queda un altre però no està protegida - per on pujava la via original - i per l'esquerra puja  la Verd Glaç que no entra a la fisura. Més a l'esquerra va la nova via Miguel Angel Garcia

Primer llarg: V/V+ - 22 metres - 6 parabolts. El primer pas és molt atlètic i cal emprar-se de valent (V+). Hi ha un antic buril que ens delata que antigament aquest pas es feia en artificial (amb un cordinovo una xapa recuperable i un estrep us podeu estalviar una bona tibada de braços).
Continuem per dins la fissura que es ben dreta on la dificultat no davalla gaire (V). Passos molt tècnics.Es fa la reunió darrera d'un arbust.
Segon llarg: IV+/V - 15 metres - 3 parabolts. Els primers metres són de bon passar (IV+) fins sortir a un collet al peu de l'una mena agulleta. Pugem per un mur d'uns 3 metres amunt (V)- alguns van per l'esquerra per l'aresta -  i sortim a la cresta per on remuntem sense cap altra dificultat que parar compte amb la roca que fins aquí és magnífica.
Descens: A l'esquerra trobem el rapel amb anelles de la Verd Glaç per on baixem (30 metres justos). També es pot rapelar de la primera reunió.
Aproximació: A uns 300 metres a la sortida de Sant Llorenç de Montgai cap a Camarasa veiem a l'esquerra el restaurant de l'Isard i immediatament  surt pel costat una pista que seguim uns metres fins arribar a l'aparcament de la Formiguera.
Davant ja veiem el perfil de la Catafer. Anem per un caminoi pel barranc. Als pocs metres deixem el camí principal i creuem el barranc. De sobte ens ve una forta pujada pel talús de la via del tren. En arribar dalt, no el travessem sinó que anem cap a l'extrem de la paret (senderó amb fites). En 12 minuts estem sota el diedre.

FITXA TÈCNICA: 
Dificultat: V (amb passos de V+) 
Desnivell: 40 metres.
Temps d'escalada: 50 minuts.
Grau d'exposició: Baix.
Temps d'aproximació: 12 min. 
Temps de descens: 10 min. 
Tipus de roca: Calcària de qualitat.
Material: Corda 60 metres, 6 cintes.
Via oberta perEduard Ribes i Jordi Vidal del CEL el 30 d'abril de 1972

Comentaris

  1. vei que anem forts de grau, enhorabona!!!!!!

    ResponElimina
  2. La veritat és que aquí vaig anar una mica justet. Menys mal que tinc bons companys que em saben "hechar un capote"... tinguès tan bones companyes...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.