ELS ESTRETS ALS PORTS: VIA CASPA I CARIES

Quin nom més lleig per una via prou interessant que ens permet tenir una visió excepcional sobre el paratge dels Estrets dels Ports i ascendir a la Gronsa Sud.
Hem trobat moltes ressenyes però potser la que ens ha semblat millor ha estat aquesta primera.
El segon croquis també està força bé encara que el nombre de parabolts no és el correcte i la tercera tirada la dibuixa a la dreta quan la via tira recta amunt. No hi ha pèrdua possible en aquest punt.
El tercer dibuix, escuet però correcte.
Les fotografies sempre són una mica perilloses, aquí en teniu per escollir (ordenades per les que m'agraden més a menys). La darrera és molt bonica però ens va endur a alguna confusió a la segona tirada i l'hem castigada última. (Ondia semblem crítics literaris de ressenyes). Anem a la descripció que penso que treureu millor l'entrallat.





És una via per "disfrutar". En els trams superiors trobem força assegurances. Les 4 primeres tirades són tombades i una mica de descoberta dels parabolts que juguen a mimetitzar-se amb el color de la paret, encara que quasi bé sempre es pot anar de parabolt a parabolt si teniu molt bona vista.
Descripció de la via:
Primera tirada: (50 metres - III - 2 parabolts) La reunió d'inici està situada a uns 70 metres per damunt del camí dels Estrets. En una marcada canal que passa per la dreta d'un visible sostre. Es van veien de parabolt a parabolt posant molta d'atenció.
Segona tirada: (25 metres - II - no vam trobar cap parabolt) Ara tirem a l'esquerra cap a una mata de  romani al que no cal arribar ja que trobarem la reunió propera i dos parabolts que tirem recte amunt.
Tercera tirada: (IV - 35 metres - 4 parabolts) Sortim de la reunió encarant dos parabolts seguits de IV però després la tirada davalla de dificultat (III).
Quarta tirada: (III+ - 45 metres - 5 parabolts). Anem cap a l'esquerra per anar a buscar un bosquet. Els darrers metres anem per un caminet per situar-nos entre els arbres. Antigament es feia reunió en un roure que està posat en una fissura on es feia reunió però ara ja hi ha les xapes posades.
Cinquena tirada: (IV+ - 45 metres - 7 parabolts). A partir d'aquí comença l'escalada pròpiament dita amb tirades més agradables. Pugem primerament per una mena d'esperonet amb la fissura del roure a la dreta.
Sisena tirada: (V- - 40 metres - 6 parabolts). Anem pujant tenint present que dalt hi ha una entesta un xic suelta. La resta de la via té una roca molt bona, només cal parar compte amb les pedruscall dels replans. La tirada en general és de IV+ però hi ha dos passos que ens exigeixen posar-nos-hi.
La propera reunió està en una "repissa" que pràcticament no es veu fins que s'està davant.
Setena tirada: (IV+ - 35 metres - 4 parabolts) Anem amb una certa tendència a la dreta.
Vuitena tirada: (V - 25 metres - 3 parabolts) Sortim per la dreta fent un petit flanqueig i tirem amunt. En aquest parabolt és preferible posar una baga llarga per evitar el rossament. A la dreta ens queda una canal que no hem de creuar malgrat veiem a l'altre costat un parabolt que correspon a la via d'Arnes Views. De sobte ens trobem una panxa (V) que ens obliga a tibar. Hi ha preses de peus que de damunt no veurem però potser falta alguna presa de mà però amb cura les trobarem. Les dificultats s'han acabat i ara només cal trescar cap a la reunió.
Descens:
Tirem a l'esquerra fins trobar una savina on muntem un rapel (35 metres) encara que es podria destrepar amb cura.
Tirem cap a un evident coll que ens queda a l'esquerra. Baixem cap al vessant dels Estrets on trobem un senderó. La canal és molt dreta, en algun tram trobem una corda.
30 min (sense comptar el temps del rapel) sortim al camí dels Estrets i tirem a l'esquerra, aigües amunt. Passem per sota de la paret que hem pujat.
45 min. Arribem a l'aparcament.
Accés:
Sortim del poble d'Horta de Sant Joan. Creuem la carretera general i anem uns metres a la dreta cap a Arnes. Trobem una carretera estreta cap als Ports, més concretament cap a l'àrea de la Franqueta.
Trobem el monument als bombers morts en l'incendi dels Ports i després trobem la font de la Pineda.
Als 7,1 km de la carretera estreta hi ha un trencall que ens duu a un aparcament a la dreta.
Aproximació:
De l'extrem oposat de l'aparcament prenem un corriol que ens duu als Estrets.
Finalment, he intentat fer la meva pròpia ressenya,
espero que us serveixi.
12 min. El camí seguint el curs del rierol fa un gir a l'esquerra. En aquest punt hem de deixar el sender i pujar per unes plaques tombades per anar a buscar l'inici de la via que es troba sota d'un gran sostre i per damunt d'una canal a uns 70 metres per damunt del camí (17 min).


FITXA TÈCNICA:
Dificultat: MD- (pas de V)
Desnivell: 295 metres. 
Temps d'aproximació: 17 minuts.
Temps de descens: 45 min. Rapel de 35 metres
Grau d'exposició: Baix.
Material: 7 cintes exprés - encara que a tot arreu posa 10, alguna baga llarga, reunions.

Roca: Conglomerada. 

Orientació: Sud-oest. Si la via es fa a l'hivern cap tenir present que fins passades les 11 del matí no comença a tocar el sol.
Via oberta per: M. Huguet i L. Monsonís el 2002.
.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR