Passa al contingut principal

ROCA SOBIRANA: VIA DE LA BROCA

La roca Sobirana és una agulla situada entre una carena conglomerada entre Sant Llorenç de Morunys i el santuari de Lord. En Lluís Parcerisa va obrir una sèrie de vies per fruir de l'escalada. Amb un equipament prou bo, encara que la roca deixa que desitjar. Com són vies no massa llargues es poden fer dues en un mateix dia.
La més fàcil és la via de la Broca - us deixo el misteri per descobrir el nom de la via -. Més fàcil, però potser és l'aresta oest de la roca que vam fer un dia pràcticament sense voler. La via de la Broca és una bona via d'iniciació.
Descripció de la via:
1ra tirada (IV- - 25 m. - 4 parabolts) pugem per una placa tombada amb alegres còdols encara que ens hem de mirar-nos-los amb carinyo. El conglomerat de Sant Llorenç no és Montserrat.
2na tirada (IV - IV+ - III+ - 20 m. - 4 parabolts). Agafem una canal a la dreta. De sobte la paret es posa una mica dreta (IV+) però només és un pas. Aviat la paret torna a lleure encara que ara hi ha més vegetació i la roca dona menys confiança.
3ra tirada (III - IV- - 25 m. - 4 parabots) Anem tirant amunt entre vegetació. Sortim a la carena on fem la darrera reunió.
Descens:
No ens queda clar. Quan vam fer l'aresta oest vam desfer la cresta i vam haver un ràpel de 5 metres. Vam trobar algú que parlava que baixava caminant pel darrera. Quan vam fer la segona repetició ens hi vam posar i la veritat és que era molt desagradable i selvàtic. També hem vist algú que fa un ràpel de 30 metres pel vessant sud des d'una savina. La veritat que nosaltres no vam saber veure res i això que en dues setmanes vam anar tres cops.
Aproximació:
A Sant Llorenç de Morunys prenem la carretera a Solsona pel Coll de Jou. A la sortida de la vila trobem un indicador cap al santuari del Lord cap on ens dirigim. Passem un túnel i a la sortida  aparquem (1,5 km. des de la cruïlla). Hi ha una zona d'escalada esportiva a la vora.
Accés: A l'esquerra hi ha una pista que seguim.
10 min. Collada d'accés al barranc de la Cresta de Malagana. Damunt nostre ja veiem la roca Sobirana cap a la que ens dirigim per anar a buscar la cresta més propera.

Baixem uns 50 metres i ja estem a l'inici de la via.
FITXA TÈCNICA
Dificultat: D  (pas de IV+)

Desnivell: 70 metres. 
Temps d'aproximació: 10 minuts.
Temps de descens: 15 minuts sense comptar el ràpel de 5 metres i per l'aresta.
Grau d'exposició: Baix.

Via equipada.
Material: 4 cintes i reunions. 
Roca: Conglomerat. Cal pujar amb compte ja que sempre hi ha el còdol saltarí.
Orientació: Sud.

Via oberta per: Lluís Parcerisa, en solitari, el 20 de gener de 2010.

Comentaris

 1. Gràcies per la informació
  Hi haurem d'anar a veure que tal son les vies

  Salut i a escalar

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ja em diràs que t'ha semblat. L'altre dia vam anar a fer Visitas inesperadas ... també molt bé.

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.