Passa al contingut principal

ROCA SOBIRANA: VISITES INESPERADES


L'altre dia vam anar a fer la via de la Broca i ens va deixar prou bon gust de boca (abans ens havíem perdut per l'aresta Oest) vam creure que ara teníem que pujar nivell i vam anar a la via Visites Inesperades que tampoc ens va defraudar. Via curta que es pot combinar perfectament amb la via de la Broca. Vies obertes en solitari per Lluís Parcerisa el gener de 2010.
Descripció de la via:
1ra tirada (IV - V - V+ - III - 40 metres - 6 parabolts): Sortim de l'ombra d'un pi per una placa amunt. De sobte el mur és posa més dret (V) que acaba amb un pas de V+. Pas clau de la via. Després entrem en una mena d'espero menys tombat on fem la reunió. El llarg és prou interessant.
2na tirada (IV - V - IV - 45 metres - 6 parabolts i una sabina): Anem pujant per l'espero tombat però la roca es delicada i cal anar amb compte. Per la dreta és més fàcil però els còdols estan més trencats i aconsellem anar per l'esquerra seguint el 4 parabolts fins al cap de l'esperó que s'empega a la paret. Aquí hi ha dues opcions: pujar un muret, amb roca delicada V- , o bé, voltar fins unes savines i flanquejar a la dreta a sortir damunt del mur (IV+) on hi ha el 5è parabolts. Tan en una com en l'altra opció si es posa una baga en l'arbust cal que sigui ben llarga per evitar el fregament.
La reunió de dalt és en la mateixa carena amb una assegurança a cada costat.
Descens:
No ens queda clar. Quan vam ferl'aresta oest vam desfer la cresta i vam haver un ràpel de 5 metres. Vam trobar algú que parlava que baixava caminant pel darrera. Quan vam fer la segona repetició ens hi vam posar i la veritat és que era molt desagradable i selvàtic. També hem vist algú que fa un ràpel de 30 metres pel vessant sud des d'una savina. 
Per nosaltres la millor opció es descendre per l'aresta i muntar el petit rapel.
Aproximació:
A Sant Llorenç de Morunys prenem la carretera a Solsona pel Coll de Jou. A la sortida de la vila trobem un indicador cap al santuari del Lord cap on ens dirigim. Passem un túnel i a la sortida  aparquem (1,5 km. des de la cruïlla). Hi ha una zona d'escalada esportiva a la vora.
Accés: A l'esquerra hi ha una pista que seguim.
10 min. Collada d'accés al barranc de la Cresta de Malagana. Damunt nostre ja veiem la roca Sobirana cap a la que ens dirigim per anar a buscar la cresta més propera.

Baixem uns 4 minutsi ja estem a l'inici de la via envoltats de pins. Comprovar estar en la via correcta.
FITXA TÈCNICA
Dificultat: MD  (pas de V+)

Desnivell: 85 metres. 
Temps d'aproximació: 14 minuts.
Temps de descens: 15 minuts sense comptar el ràpel de 5 metres i per l'aresta.
Grau d'exposició: Baix.

Via equipada.
Material: 7 cintes, baga llarga i reunions. 
Roca: Conglomerat. Cal pujar amb compte ja que en el segon llarg la roca ens obligar anar amb comte.
Orientació: Sud.

Via oberta per: Lluís Parcerisa, en solitari, el 20 de gener de 2010.

Comentaris

  1. Avui em fet la Via e la Broca i la baixada l'em fet desgrimpant un tram pla de la cresta fins a trovar un petit collet i desgrimpan una mica em anat a parar a una alzina bífida equipada amb tres bagues i un maillon. Des de aquest punt amb un rapel de 30 m s'arriba al peu i d'aquí caminant al coll. TONI

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que el descens per l'aresta amb rapel de 5 metres em sembla prou bo... encara que buscaré l'alzina...

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.