Passa al contingut principal

FRUINT AMB EL MUSSOL GRIS

Iniciant al sortida del 5è llarg.
Fugint de la boira de la Plana en Miquel Urbano té ganes
de fer la via el Mussol Gris al clot de Vilamala. No fa gaire que va fer L'Arantxa al país del somnis trobats i ara li venia de gust fer el Mussol (en el bon sentit de la paraula). El Clot de Vilamala està de moda darrerament i trobem a més la via dels Indignats, l'Arantxa al país dels somnis trobats,  l'Ull de falcó, El camí dels Amalalivons, Ressaca estival ...
La veritat que és una via molt interessant, ideal per fer aquests dies d'anticicló (orientació sud-est) encara que la dificultat és centra en el darrer llarg. Pel mig passa una mena de feixa on cal navegar cercant les reunions i els parabolts.
Descripció de la via:
1ra tirada (IV+ - 30 metres - 5 parabolts): Anem recte amunt. Cal posar atenció doncs a la tercera assegurança deixem a la dreta la via de l'Arantxa al país dels somnis trobats. Superem una panxa (IV+) després de deixar la feixa per on va l'Arantxa. Reunió, com totes ben còmoda.
Primera tirada
2n tirada (III - II - 55 metres - 2 parabolts): Anem a quatre grapes cercant la reunió. Ens hem d'orientar observant dalt de tot un mur més dret per on passa la 5na tirada que està a l'esquerra de la paret. Una savina ens ajuda a situar-nos.
3ra tirada (III - 35 metres - 2 parabolts): Bonen premi als qui els trobi els dos. Anem tirant, la reunió es fa en una feixa molt marcada. Passem a tocar d'un bloc ataronjat.
Primera reunió
4ta tirada (III+ - 30 metres - 2 parabolts): Abans del mur esmentat hi ha un ressalt, on hi ha la savina. Anem a la dreta, per cercar el punt més dèbil del ressalt - parabolt en començar - de fet la roca no és gaire de fiar i ens agafem a una gran llastra (¿?) i veiem que el peu del mur està abalmat. Anem a l'esquerra a buscar la propera reunió.
Sortint del flanqueig  (5 llarg)
5na tirada (V+ - V - IV - 30 metres - 5 parabolts): Aquesta és el llarg del do de pit. Ens trobem amb un petit extraplom que fa tibar de valent sense preses pels peus (hi ha un bon forat però alt) (V+) i després pugem per una canal que va flanquejant a la dreta (V). La roca no dóna gaire confiança i això d'anar flanquejant fa por. Finalment tirem recte amunt (IV) i sortim a la carena. Per l'esquerra de la reunió hi ha una escapatòria.
Descens:
De fet aquí no descendim sinó que hem de pujar. Continuem per la carena, dreta, fins arribar a un marcat coll. Superem uns 20 metres (PD+) on hem d'anar em compte amb els còdols ballarins. Continuem pel llom fins arribar al cotxe (15 min.).
Navegant pel 3r llarg.
Aproximació:
Sortim de la corva dels Fenerals (1435 m.) situada passat el km. 21 de la carretera de Solsona a Sant Llorenç de Morunys pel Coll de Jou (LV- 4241). Prenem la pista que davalla.
6 min. Deixem la pista per prendre el camí vell que surt a la dreta i esdevé una drecera.
10 min. Fem cap de nou a la pista que abandonem aviat en entrar en la carena a Sobol i prenem un carrerany que marxa a la dreta. Seguim unes fites i uns punts de color groc.
16 min. Arribem a la carena de serra Llarga per on descendim. A la dreta podem veure un cotxe estimbat que segons diuen fou un suïcida que s'aboca cap al principi des des de la corba dels Fenerals. Deixeu el cotxe ben frenat.


Sortim del collet de tornada.
24 min. Abandonem la carena i prenem un corriol que davalla per la dreta. Cal estar ben atents.
El sender davalla decididament fins a buscar el Clot de Vilamala (32 min.). Continuem aigües avall. Arribem a una nova barrancada i prenem un corriol per la dreta. Als 100 metres més amunt trobem una clariana on comença la via del Camí dels Amalalivons a la dreta. Seguint uns metres amunt fins, mig amagada per la vegetació, trobar l'inici de la via.
FITXA TÈCNICA
Dificultat: MD amb un pas de V+
Desnivell:  175 metres. 


Temps d'aproximació: 45 minuts.
Temps de descens: 15 minuts (pujada).
Grau d'exposició: Baix.

Via pàcticament equipada.
Material: 6 cintes i  reunions. 
Roca: Conglomerada
Orientació: Sud-est (A l'hivern anar al matí i a l'estiu es pot fer a la tarda).

Via oberta per: Joan Vidal en solitari.Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.