Passa al contingut principal

SEGUINT LES XAPES GROGUES A LA SERRA DE SANT JOAN: VIA DE LA NÚRIA

Entre setmana veiem la nova ressenya i, com tinc festa el divendres, els companys decideixen anar a fer-la doncs segur que el cap de setmana estarà plena d'escaladors que voldran anar a fer una nova via del Guillem Àrias.
La via és per a seguidors de les seves vies, amb exposició molt baixa i amb un grau accessible. Són nou llargs d'escalar encara que diferenciaria els primers on hi ha força trams aterrassats i no és fins als darrers on la paret té continuïtat. La línia és valenta encara que potser li falta verticalitat.
Com creiem que hem fet la primera repetició val a dir que hi ha alguna pedra que es mou però un cop netejada i amb menys "herbajos" serà una nova clàssica Árias.
Descripció de la via:
1ra tirada (IV - IV+ - 30 metres - 10 parabolts): Pugem per unes plaques un xic discontinues amb algun pas d'adherència.
2na tirada (- 18 metres): De fet no és pas un llarg ja que es va caminant fins arribar al següent mur. Nosaltres vam enllaçar els dos llargs.
3ra tirada (V- - IV + - IV - III - 28 metres - 7 parabolts): A la sortida ens trobem amb un pas que ens exigeix posar cura (V-), Després ens posem en una mena de canaleta tot seguint els parabolts grocs.
4ta tirada:(IV+ - III - 25 metres - 3 parabolts): Només trobem la dificultat al començament ja que acabarem anant caminant per anar a cercar el mur proper.
5na tirada (IV+ - III - 25 metres - 2 parabolts): Idèntica a l'anterior. Aquest primer tram és molt poc continuo ja que anem pujant per ressalts entre boixos.
6na tirada (V - IV - III - 28 metres - 5 parabolts): A la sortida es troba el pas clau de tota la via. Cal anar a la dreta i pujar per una placa que està elevada del terra. A la dreta hi ha una canal per on posarem els peus. El pas està perfectament equipat i es pot fer A0. Un cop superat anem a l'esquerra. No es gaire evident i hem d'anar navegant buscant els parabolts que fins aqui havien estat molt abundants però aquí cal buscar-los. Finalment acabem tirant amunt amb el dubte de qui pugem per la via. Nosaltres vam enllaçar la 4rta i la 5na tirada i la veritat és que havia molt fregament de les cordes.
7na tirada (III - IV - 26 metres - 7 parabolts): Malgrat ser un llarg fàcil té el seu encant doncs trenca la falta de continuïtat dels llargs que a partir d'aquí seran més mantingut. Comencem caminant cap a l'esquerra fins arribar a un muret més vertical on escalem. En la part més alta hi ha un pas que requereix la nostra antenció (IV)
8na tirada (III - IV - IV+ - 30 metres - 10 parabolts): Ens decantem decididament cap a l'esquerra. A la part final hi ha una placa d'adherència i una canal dreta (IV+) dreta, però com sempre perfectament equipada. Dalt cal agafar-se a un arbre i miraculosament una corda fixa que va molt bé doncs anem a un terreny herbós i pendent que no fa gens d'il·lusió.
9na tirada (III- IV - 30 metres - 6 parabolts): Anem a l'esquerra i al girar ens trobem amb una placa per on pugem.
10na tirada (III - IV - IV+ - 30 metres - 9 parabolts): Sembla que la sortida de la via està molt més lluny però el que fem és girar a l'esquerra i sortir a una terrassa. Ara només ens queda el darrer pas que ens exigeix fer una mica de força de braços, hi ha bones preses de mans i ja sortim de la via.
Descens:
Anem amunt seguint algun tram de fites, fins sortir a les antenes (6 min.) on trobem una pista que anirem seguint.
Ja en la part inferior veiem unes torres de la llum que ens permeten adreçar un revolt de la pista.
1 h 20 min. Arribem al cotxe.
Accès:
A Coll de Nargó prenem la carretera L-511 - C-363 a Isona. Passem el Coll de Boixols i entre el quilòmetre 21 i 20 agafem una pista que surt a la dreta. Cartell direcció a: Els Prats - Montanissell - Sallent.
0,7 km. Arribem al coll de la Creu de Ferri. Anem a l'esquerra. Cartell direcció a: Els Prats.
2, 2 km. Aparcament per un parell de cotxes. Indret ideal per fer un reconeixement de la via amb la ressenya.
Aproximació:
Seguim unes fites escadusseres però principalment anem pujant per un llom costerut cap a la paret primer amb vegetació baixa però després per trams boscosos.
30 min. Arribem al peu de la via.
FITXA TÈCNICA:

Dificultat: IV+(amb algun pas de V/A0)
Desnivell: 255 metres. 
Temps d'aproximació: 30 minuts.Fort desnivell.
Temps de descens: 1 hora 20 minuts.
Grau d'exposició: Baix
Material: 10 cintes exprés, reunions. Si es volen doblar llargs cal dur-ne més.
Roca: Calcària. Com anem per terrasses cal compta amb pedres que poden caure. 
Orientació: Sud.
Observacions: Guillem Àrias amb la col·laboració de Esteve Fabra i Martí Santamaria.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.