VIA FENOMENO AL CONGOST DE LA CLUA

Un parell de ratlles a la revista Vèrtex i un croquis d'Armand Ballard és tota la informació que tinc sobre una nova via a la Clua. El principal repte que teníem. Espero que en acabar aquesta entrada vosaltres ho tingueu una mica millor que jo.
És una via de grau fàcil, potser massa fàcil, i per això l'havia reservat per anar amb un company que era la primera vegada que escalava i que un altre que feia molt de temps que no es calçava els peus de gat.
La valoració de la via, amb tota la sinceritat del món, no la penso pas repetir ja que la roca és molt dolenta i la principal dificultat consisteix en cercar quina és la pedra que no caurà a les meves mans encara que he de reconèixer el mèrit que l'aperturista que obra una via en un sector inèdit però el resultat és O.
Descripció de la via:
On comença la via hi ha una fita.
1ra tirada (III - IV - 40 metres - 4 parabolts ): Després de mirar la via des de la carretera hem vist ja els 4 parabolts - pot ser una prova per si heu d'anar o no  a l'oculista doncs no és fàcil en aquesta roca de color gris - Els primers metres no presenten cap mena de dificultat que anar pujant seguint els dos parabolts que segueixen la línia lògica de la paret.
Arribem a una ressalt - on pensàvem que podia haver la reunió - hi ha dos parabolts que protegeixen el pas que és l'únic que exigeixi tibar però ben protegit. Ens fa por agafar-nos a la roca amb força. És un quart digne. Damunt del pas hi ha la reunió muntada per rapelar.
2n tirada (III+ - III - 20 metres - 2 parabolts): Anem tirant amunt seguint les assegurances que es veu ben clares. Potser els primers metres són més exigents per acabar pràcticament caminant. El pany de paret s'està acabant, no dona per a més.
3ra tirada (III - 30 metres - 3 parabolts): La paret s'ha acabat i la via per un terreny mixt de roca i terra. Cal anar amb molt de compte. Personalment l'hagués fet anar a buscar un diedre que hi ha a la dreta i  que em va semblar més compacte i interessant (de fer vaig rapelar per allí per mirar-m'ho).
La reunió la vam fer sobre un arbre. Vam estar buscant amunt i avall algun indici de reunió però no vam saber trobar res.
Descens:
D'un dels nombrosos arbres muntem el ràpel i baixem 50 metres i ens situem a la primera reunió on hi ha les anelles i cadena per rapelar els 40 metres que ens queden. Alerta amb la recuperació de les cordes que no us duguin algun còdol de regal.
Accés:
Sortim d'Artesa de Segre en direcció a Tremp (per Comiols) i al primer carrer a l'esquerra ja veiem la indicació cap a Vernet, Baldomar i La Clua.
Un cop a Baldomar, en un revolt molt marcat ens encarem cap a La Clua.
3,3 km. Entrada del Congost de la Clua on aparquem el cotxe. Hi ha un cartell que posa Font Sagrada a 3,5 km. és l'únic espai on hi cap.
Aproximació:
Seguim la carretera uns 100 metres i en una clariana ja veiem a l'altra costat la paret, ara ens toca buscar els parabolts de la primera tirada.
Baixem una costa pendent. Vam refer una fita i en un no res arribem al riu Boix que travessem i ja estem al peu de la via. Ni 5 minuts.

FITXA TÈCNICA:
Dificultat: III amb un pas de IV
Desnivell: 90 metres. 
Temps d'aproximació: 5 minuts
Temps de descens: 5 minuts. Sense incloure els dos ràpels.
Grau d'exposició:  Baix. El principal perill són les pedres que volen viatjar.
Material: 4 cintes exprés, reunions i casc
Roca: Conglomerada de mala qualitat.
Orientació: Sud
Aperturista: Josep Baqués a l'octubre del 2014


Comentaris

  1. Nosaltres ens voliem anar a mirar aquesta paret per si hi havia possibilitats d'obrir alguna via, però pel que comentes de la roca, potser ho deixarem correr.

    ResponElimina
  2. Hola Joan:
    La paret per on vam pujar nosaltres fatal, però a la paret del davant sé que hi ha un parell de vies... potser el vostre racó pot ser més interessant, cal posar-hi el nas.

    ResponElimina
  3. Vaja, pel que expliques no sembla engrescadora la via, pero pel fet de conèixer un lloc nou potser valdrà la pena ballar entre còdols

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que és una de les vies que segurament no repetiré mai. Em sap greu fer aquest comentari doncs en una via hi ha molta il·lusió per part dels aperturistes però tinc que ser sincer.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR