Passa al contingut principal

BARRANC FONDO DE SANT LLORENÇ: TOTXA PETRA

Ara que sembla que a la paret de la Formiguera ja no queda més espai per fer noves vies per obrir sembla que ara ens toca pujar pel Barranc Fondo - el barranc de la Formiguera - per anar a buscar nous panys de paret.
La veritat és que la via no té l'encís de la Formiguera però resulta una proposta prou interessant encara que la roca té encara algun dubte i hi ha trams on cal anar amb compte encara que l'assegurament cobreix amb escreix la por de la pedra traïdora.
Hi ha capes de roca calcària que són una meravella però els trams de conglomerat es fan mirar, això no és Montserrat.
Descripció de la via:
1r llarg (V- - IV+ - V  - 25 metres - 7 parabolts): Al peu de la via veiem escrit TP. A l'esquerra hi ha un curiós forat i a la dreta tenim la línia de la via Adoptada. El primer tram es per calcari, roca bona. És una sortida estranya on com esteu a tocar del terra fa una mica de por (V-). Després es puja ja bé però s'entra en conglomerat. En el tercer parabolt hi ha una llastra que sona hueca, qualsevol dia d'aquest caura. Al Lluís li va caure una que està sota del sostre de dalt l'altre dia que ens vam posar per primer cop a la via.
Arribem a un sostre que cal superar (V) potser el principal problema és la sortida doncs no hi ha preses de mans bones. Aviat arribem a la reunió.
2n llarg (V+ - IV+ - IV - 25 metres - 7 parabolts): Sortim per l'esquerra on tenim una panxa atlètica amb bones mans (V+/A0). Hi ha alguna assegurança que està amagada però ja us les trobareu. Un cop superada la panxa anem a la dreta per anar a buscar un diedre que hi ha a l'esquerra d'un blog que fa un sostre.
El diedre és terròs però té unes llastres - que fan una mica de por - però es puja sense gaire dificultat - fins a la propera reunió. Totes les reunions estan equipades per rapelar amb una cadena cassolana soldada.
3r llarg (V - III- - 25 metres - 4 parabolts i una baga): Anem a l'esquerra caminant fins trobar un muret llis (V) on cal fer una mica d'adherència doncs hi ha poca presa. Un cop superar anem caminant amb cura fins la reunió.
Descens:
Hi ha un parell d'opcions. Si heu pujat per la pista ja ho sabeu, pel camí que heu seguit per trobar la via. Nosaltres anem per un corriol que hi ha a la dreta.
3 min. Trobem unes fites. Busquem una cadena amb mosquetó que ens permet baixar rapelant (12 metres) a una feixa que hi ha sota on hi ha una zona d'escalada.
Poc després de la zona d'escalada arribem al camí de la Ferrata de Cagaté Lorito i ja només ens queda baixar per camí que enllaça amb el camí de descens de la Formiguera.
26 min. (sense coptar el rapel) Aparcament de la Formiguera.
Accés:
Sortim de Sant Llorenç de Montgai per la carretera LV-9047 en direcció a Camarassa. Als pocs metres passem el restaurant L'Isard i agafem un camí de terra a mà esquerra. Estem en l'aparcament de la Formiguera.
Aproximació:
A l'extrem de l'aparcament agafem un sender. Seguim el camí de la Ferrata de Cagate Lorito.
2 min. Bifurcació. Deixem el camí que va recte i agafem el de l'esquerra que travessa un torrent. Estem en el Barranc Fondo.
Pugem a la via del tren.
11 min. Passem per davant de les vies habituals de la paret de la Formiguera. El camí de la Ferrata davalla cap al fons del Barranc fins arribar a un esperó i ara ens toca remuntar ajudats per algun passamà.
28 min. Arribem a la Ferrata. Ara el sender pràcticament desapareix seguim un carrerany. Anem prop de la paret. Ja veiem amb claredat la nostra paret que puja deixant al peu un marcat contrafort.
39 min. Arribem al peu de la via. La primera que trobem és L'adoptada.
Hi ha una altra opció que és agafar la pista que puja a Vilanova de la Sal i aparcar. Cercar per dalt la via i muntar rapels. És una opció on cal conèixer bé el terreny.

FITXA TÈCNICA:

Dificultat: V+ (A0), obligat V
Desnivell: 75 metres. 
Temps d'aproximació: 38 minuts
Temps de descens: 26 minuts. Sense comptar el temps del rapel. 
Grau d'exposició:  Baix.
Material: 7 cintes exprés i reunions.
Roca:Calcaria i conglomerada. En els trams de conglomerat cal anar especialment amb cura.
Orientació: Sud
Via equipada per: A. Rovira i J Bernat a l'any 2015

Comentaris

  1. Gràcies per la informació! com dieu la paret de la Formiguera ja està saturada...i cal crèixer cap altres verals, tot i que el Barranc Fondo deu n´hi dó com està ja!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.