BARRANC FONDO DE SANT LLORENÇ: TOTXA PETRA

Ara que sembla que a la paret de la Formiguera ja no queda més espai per fer noves vies per obrir sembla que ara ens toca pujar pel Barranc Fondo - el barranc de la Formiguera - per anar a buscar nous panys de paret.
La veritat és que la via no té l'encís de la Formiguera però resulta una proposta prou interessant encara que la roca té encara algun dubte i hi ha trams on cal anar amb compte encara que l'assegurament cobreix amb escreix la por de la pedra traïdora.
Hi ha capes de roca calcària que són una meravella però els trams de conglomerat es fan mirar, això no és Montserrat.
Descripció de la via:
1r llarg (V- - IV+ - V  - 25 metres - 7 parabolts): Al peu de la via veiem escrit TP. A l'esquerra hi ha un curiós forat i a la dreta tenim la línia de la via Adoptada. El primer tram es per calcari, roca bona. És una sortida estranya on com esteu a tocar del terra fa una mica de por (V-). Després es puja ja bé però s'entra en conglomerat. En el tercer parabolt hi ha una llastra que sona hueca, qualsevol dia d'aquest caura. Al Lluís li va caure una que està sota del sostre de dalt l'altre dia que ens vam posar per primer cop a la via.
Arribem a un sostre que cal superar (V) potser el principal problema és la sortida doncs no hi ha preses de mans bones. Aviat arribem a la reunió.
2n llarg (V+ - IV+ - IV - 25 metres - 7 parabolts): Sortim per l'esquerra on tenim una panxa atlètica amb bones mans (V+/A0). Hi ha alguna assegurança que està amagada però ja us les trobareu. Un cop superada la panxa anem a la dreta per anar a buscar un diedre que hi ha a l'esquerra d'un blog que fa un sostre.
El diedre és terròs però té unes llastres - que fan una mica de por - però es puja sense gaire dificultat - fins a la propera reunió. Totes les reunions estan equipades per rapelar amb una cadena cassolana soldada.
3r llarg (V - III- - 25 metres - 4 parabolts i una baga): Anem a l'esquerra caminant fins trobar un muret llis (V) on cal fer una mica d'adherència doncs hi ha poca presa. Un cop superar anem caminant amb cura fins la reunió.
Descens:
Hi ha un parell d'opcions. Si heu pujat per la pista ja ho sabeu, pel camí que heu seguit per trobar la via. Nosaltres anem per un corriol que hi ha a la dreta.
3 min. Trobem unes fites. Busquem una cadena amb mosquetó que ens permet baixar rapelant (12 metres) a una feixa que hi ha sota on hi ha una zona d'escalada.
Poc després de la zona d'escalada arribem al camí de la Ferrata de Cagaté Lorito i ja només ens queda baixar per camí que enllaça amb el camí de descens de la Formiguera.
26 min. (sense coptar el rapel) Aparcament de la Formiguera.
Accés:
Sortim de Sant Llorenç de Montgai per la carretera LV-9047 en direcció a Camarassa. Als pocs metres passem el restaurant L'Isard i agafem un camí de terra a mà esquerra. Estem en l'aparcament de la Formiguera.
Aproximació:
A l'extrem de l'aparcament agafem un sender. Seguim el camí de la Ferrata de Cagate Lorito.
2 min. Bifurcació. Deixem el camí que va recte i agafem el de l'esquerra que travessa un torrent. Estem en el Barranc Fondo.
Pugem a la via del tren.
11 min. Passem per davant de les vies habituals de la paret de la Formiguera. El camí de la Ferrata davalla cap al fons del Barranc fins arribar a un esperó i ara ens toca remuntar ajudats per algun passamà.
28 min. Arribem a la Ferrata. Ara el sender pràcticament desapareix seguim un carrerany. Anem prop de la paret. Ja veiem amb claredat la nostra paret que puja deixant al peu un marcat contrafort.
39 min. Arribem al peu de la via. La primera que trobem és L'adoptada.
Hi ha una altra opció que és agafar la pista que puja a Vilanova de la Sal i aparcar. Cercar per dalt la via i muntar rapels. És una opció on cal conèixer bé el terreny.

FITXA TÈCNICA:

Dificultat: V+ (A0), obligat V
Desnivell: 75 metres. 
Temps d'aproximació: 38 minuts
Temps de descens: 26 minuts. Sense comptar el temps del rapel. 
Grau d'exposició:  Baix.
Material: 7 cintes exprés i reunions.
Roca:Calcaria i conglomerada. En els trams de conglomerat cal anar especialment amb cura.
Orientació: Sud
Via equipada per: A. Rovira i J Bernat a l'any 2015

Comentaris

  1. Gràcies per la informació! com dieu la paret de la Formiguera ja està saturada...i cal crèixer cap altres verals, tot i que el Barranc Fondo deu n´hi dó com està ja!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

LA CRESTA MISTERIOSA: LA CRESTA X-STRATS