Passa al contingut principal

BETELGEUSE AMB COMBINACIÓ DE LA TINTIN

Avui ens hem decidit a fer la via Betelgeuse a les Moles del Don a l'Estret d'Arnes encara que ja veureu que hem fet una adaptació nostra. Té fama de perdedorar però el problema és que ha hagut un pas que no ens ha donat prou confiança per una equipació inadequada al nostre entendre. Així que hem anat a fer el segon llarg de la Tintin a les Moles però després hem tornat a la Betelgeuse i hem passat per sota del "tupe" del Tintin i hem sortit casi caminant de la paret. Una proposta creativa que creiem interessant de comentar per si a algú li pot ser de profit
Descripció de la via:.
1ra tirada (V- - IV+ - V - 40 netres - 5 parabolst repintats de color blanc): Des de la base de la paret veiem una xapa pintada de blanc. Està una mica allunyada del terra especialment si tenim en compte que la sortida és una mica estranya i cal tibar. Millor sortir per l'esquerra i resseguir una repissa pels peus que pujar al recte (o al meny així ho vam fer nosaltres que no ens vam encarar directament a l'assegurança.
2n tirada (V- - IV+ - 25 metres - 5 parabolts): La via Betelguese va a l'esquerra seguint tres parabolts propers però després d'aquest ve un passet que no està protegit, i el que és pitjor, tampoc es veu res pel damunt. Una llàstima perquè el llarg sembla molt interessant però l'equipació "extranya" justifica que no hagi cap ressenya penjada per internet. Després d'intents prenem la decissió de baixar-hi doncs no ens podem permetre el luxe de fer-nos mal.
Així que decidim anar a pujar per la via Tintín a les Moles. Passem per darrera de la savina i llavors ve aquell pas sobat que exigeix tibar de valent, cal posar-li com a mínim, un V- encara que cal reconeixer que la majoria del personal fa un A0. La resta del llarg és molt agradable de IV+. A destacar que hi ha una placa que sembla que hagi de caure però com diu el company si no ha caigut serà molt que ho faci avui!!!
3ra tirada (IV – 30 metres – 4 parabolts): La via va a l'esquerra i superem una balma. Passat el segon parabolt decidim abandonar la Tintín a les Moles i veure si podem retornar a la via Bitelgeuse i premi. Sota del tupe del Tintín trobem la reunió i per sota els parabolts enblanquinats.

4rta tirada (IV –  30 metres – 4 parabolts): Estem sota de la visera del Tintín i anem a l'esquerra. Primer trobem una reunió que creiem que deu de ser de la via Arrels. Més amunt comença un llarg flanqueig a l'esquerra per una placa blanquinosa just a tocar de la visera.
5ena tirada (III - IV+ -  45 - 3 parabolts): Ara ens toca anar grimpant sense gaire dificultat. Per l'esquerra veiem la sortida directa de la via Arrels - que ens tempta, V - però anem per l'esquerra. Passem una reunió i anem caminant per l'esquerra. Anem per una feixa i al fons veiem un parabolt mig amagat que ens indica per on hem de sortir. La darrera sorpresa de la via serà superar aquest ressalt (IV+).
Descens
A tocar de la sortida de la Tintin a les Moles hi ha una línea de rapels (40 - 30 que ens porten a la primera reunió de la Bitelgeuse on fem un altre rapel de 30 metres que ens deixa a peu de via).
Agafem el camí de tornada i arribem a l'aparcament en 17 minuts.Sense inclour el temps dels ràpels.
També podem anar més a l'esquerra i baixar per una canal. Els darrers metres són dreta però es poden arribar a fer sense emprar les cordes. Cal posar uns 35 minuts ben bonts per arribar a l'aparcament.
Accés:
A Horta de Sant Joan prenem la carretera descendent cap a Arnes. En arribar a la carretera principal (T-330) tirem 300 metres a la dreta i prenem la pista asfaltada a l'esquerra que va a l'àrea del Mas de la Franqueta. Aviat la pista esdevé de terra però amb bon ferm.
En el km 7,5 trobem un revolt i un aparcament a la dreta on deixem el vehicle.
Aproximació:
A l'extrem inferior de l'aparcament trobem un sender que va paral·lel al riu que prenem.
10 min. Abandonem el camí i creuem el riu i ens situem a peu de via que hem estat observant mentre venien.
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: V - 
Desnivell: 170 metres
Temps d'aproximació: 20 minuts.
Temps de descens: 17 min.
Material: 6 parabolts i reunions.
Via equipada.
Roca: Conglomerada. No sempre de la qualitat que voldríem.
Orientació: Sud.
Via equipada per Josep Carreter l'abril de 1990 (via Betalgeuse i la Tintin a les Moles va ser oberta per Kildo Carreter i el seu fill, Josep,  l'abril de 1986

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.