Passa al contingut principal

VERTICALITAT A LA PEÑA ROJA DE RIGLOS


Avui la nostra intenció era anar a escalar al Pirineu d'Osca però quan estem arribant a la capital ens agafa l'aigua. Parem en una benzinera i veiem que avui no és un dia per anar a Pirineu, un altre dia serà. Busquem plans alternatius. Crec que a Riglos ja ha plogut i ara el que farà és assecar la paret. Ho encerto (una vegada a la vida!!!).
Recordo que hi ha la via normal a la Peña Roja que només es pot fer a l'estiu - a Riglos a l'estiu?? - Si, és una cara nord on no es pot anar quan ja comença a fer fred. El grau és accessible V- i equipada però no crec que sigui una via fàcil doncs cal tibar. Anem-ho a explicar detalladament...
Descripció de la via:
1a tirada (IV - V- - 25 metres - 7 assegurances): Els tres primers parabolts estan situats a l'agulla Gómez - Laguna. Anem a buscar un evident canal-xemeneia. No hem d'entrar a dins doncs es va millor per fora. La xemeneia és molt vertical encara que hi ha moltes preses aprofitables (V-). Sortim per l'esquerra i ens situem damunt de l'impressionant pont de roca per on hem passat en començar la via. Tirada atlètica.
Senbla ser que la via original anava per l'altre costat del pont natural i era molt més fàcil. Actualment no hi passa ningú perquè està desequipada.
Alerta que en el croquis no hi ha totes les assegurances que hi ha a la paret.
2a tirada (IV+ - 25 metres - 7 assegurances): Pugem un muret i anem cap a l'esquerra. En el quart parabolt surt una altra via a la dreta. Primer trobem una panxa i després pugem per un diedre que acaba amb una altra panxa que ens duu a la reunió.
3a tirada (IV+ - 35 metres - 14 assegurances): Sortim per un mur vertical i girem a l'esquerra a buscar una canal molt marcada per on pujarem. És molt dreta però està ple de bones preses - que si no!! - Si que és una tirada de IV+ però quan arribes dalt arribes a la reunió estàs tocat perquè no hi ha gaire espai per respirar. Al mig hi ha una altra panxa més marcada que les anteriors però hi ha bon canto i es puja seguint la tònica de la tirada. També hi ha una anella per fer un rapel intermig si no es porten cordes de 60 metres.
La reunió es munta ja a la carena en un filferro que envolta un contrafort.
4a tirada (IV - 25 metres - 6 parabolts): Pura tirada de transició al cim. El caos de pedres és notable. Tot fa una mica de por encara que les pedres estan molt millor del que sembla a primer cop d'ull. Durant tota l'escalada tens la sensació que puges per un pedreguer però les roques no es mouen perquè és una via clàssica molt repetida. Ara aquí dalt penses en seguir la línia dels parabolts per no passar per un lloc on no vagi la gent i volen els rocs. En el cim trobem un altre fil ferro.
Alerta en la primera i segona tirada no vaig comptar les assegurances doncs creia que estaven ben dibuixades en la ressenya i ho fet de memòria. En el tercer llarg ja vam veure que la cosa no estava bé doncs el company es va quedar sense cintes.
Descens:
Totes les reunions estan equipades per poder rapelar.
Del cim baixem a la tercera reunió. En el següent ràpel cal anar amb cura doncs el nus es pot posar - s'acabarà posant segur - en una petita fissura i podeu tenir problemes per recuperar les cordes. La millor solució - al menys és la que vam fer nosaltres - és en baixar el darrer procurar fer passar el nus després de la fissura per evitar problemes majors.
Des de la segona reunió es pot fer un tercer ràpel d'uns 50 metres fins la base de l'agulla sense passar per la reunió del pont natural.
Anem pel camí de pujada fins a l'aparcament 20 min.
Aproximació:
A la vora del cementiri de Riglos hi ha una una zona d'aparcament. A tocar hi ha el Centre d'Interpretació ARCAZ.
Baixem per una pista de terra.
3 min. Coll. Continuem per la dreta.
6 min. Dipòsit d'aigua. Enllacem amb el camí que puja del poble. Ens trobem amb un GR. Anem a la dreta.
12 min. Trencall a l'esquerra. El sender que s'enfila cap a l'Agulla Roja té una fita a l'inici.
Hi ha un moment que el sender gira a l'esquerra cap a l'agulla del Coret. Podem adreçar.
Arribem a l'agulla Roja i ens enfilem per una canal costeruda. Ja en el vessant nord trobem un impressionant pont natural de roca. Passem a l'altre vessant.
Accés:
Abans d'entrar al poble de Riglos, després d'un revolt molt marcat, trobem una pista que s'enfila muntanya amunt vers el Cementiri i el Centre d'Interpretació ARCAZ on podem aparcar el cotxe.

FITXA TÈCNICA
Dificultat: V-

Desnivell: 110  metres. 

Temps d'aproximació: 25 min.
Temps de descens:20 min. sense incloure ràpels.
Grau d'exposició: Baix
Via equipada
Roca: Conglomerat de còdol gran. Tècnicament és diu tillita. Visualment fa por però és molt més bo del que aparenta, si més no pel pas de cordades doncs és una via que es força.
Orientació: Nord
Via oberta per 
la cordada de Montañeros de Aragón formada por Francisco Fau y Ángel Serón el día 5 de junio de 1947. Com a curiositat podeu llegir: Los nombres de la Peña Roja on se'ns parla dels enfrontaments entre els Montañeros de Aragón i el Frente de Juventudes.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.