Passa al contingut principal

BALCONES DE ANAYET: PIRINEU PUR

Escalar a Anayet constitueix una autèntica aventura d'alta muntanya. La via està equipada. El brillo de les xapes és total però la veritat que no li trau l'encant de l'ascensió a una gran muntanya on podem contemplar un paisatge impressionant amb uns tons rogents i verds superbs.
Comencem per dir que Anayet és la resta d'un antic volcà. Més concretament, és la xemeneia d'aquest gran volcà per aquest motiu té una roca tan diferent. Sols per això ja caldria anar-hi...
Si encara no esteu motivats sols us puc dir que està equipada pel grup Sendero limite que són alguna cosa més que garantia absoluta.
Ara també dir-vos que per arribar a peu de via caldrà patejar, però per fruir s'ha de patir...
Via molt recomanable.
Descripció de la via:
1a tirada (IV+ - V- - IV+ - 40 metres): La via comença exactament en el punt on s'uneix la roca de color gris - que és genericament per on pujarem - i la roca de color rogent que queda a la dreta.
Durant tota la via hi ha trams herbosos i trams de transició on anireu caminant. A l'inici de la via hi ha un cercle de color blau que ens ajuda molt a situar-nos en la immensitat de la paret.
El contacte amb la roca és diferent al granit però aviat ens acostumem. La primera reunió ens la vam saltar i la vam fer uns metres més amunt (també hi havia dos xapes) i d'aquesta forma vam fer dos llargs dels tres que marca la ressenya.
2a tirada (IV - - III -  25 metres ): En els primers metres encara cal tibar una mica però després es va pràcticament caminant. Anem a buscar una canal. Al peu de la canal fem la reunió que coincideix amb la tercera de la ressenya. Des d'aquí ja podem observar el llarg clau de la via.
3a tirada (V - V+ - IV+ - 25 metres): Sortim per la dreta. De fet no cal patir per l'orientació de la via doncs sempre els parabolts ens indiquem la continuació de la via encara que al primer llarg el company va tenir algun petit dubte.
Anem per una placa llisa que va per sota d'un sostre. Anem flanquejant-lo amb finura (V). Arriba un moment que la cosa es complica doncs la roca és més llisa. Patina una mica (V+) de totes formes no patiu que hi ha prou xapes per fer algun A0. Després pugem per un diedre vertical fins que acaba tombant.
4a tirada (III+ - IV+ - IV - 60 metres): Comencem pujant per terrasses herboses. Tirem a la dreta on trobem una xapa de color vermell que deu d'indicar la reunió però com només n'hi ha una decideixo continuar. En aquest cas és millor no fer anar la xapa vermella per evitar el fregament de cordes.
Giro, ara, a l'esquerra. Com és una tirada molt llarga i amb força girs cal posar cintes llargues per moure's sense gaire pressió de la corda. Passem uns blocs raros que ens obliguen a fer contorsionisme d'esquena (IV+) hi ha algun pas que m'ho fa mirar i remirar. Finalment surto a una placa tombada per on es puja amb facilitat. Algun pas d'adherència.
5a tirada (IV - III - 35 metres): Placa tombada sense altra dificultat que anar buscant les xapes i fent passos d'adherència. Dalt ja es veu la continuació més interessant.
6a tirada (IV+ - 40 metres : Comencem pujant per un diedre i un petit sostre damunt.
7a tirada (IV+ - V+ - IV - 35 metres): Anem a l'esquerra flanquejant (IV+) i girem per agafar un diedre vertical (V-). Ja estem a l'espero final.
8a tirada (IV+ - 25 metres): Escalem per una mena d'aresta on les dificultats no estan mantingudes. Tram aeri i agradable.
9a tirada (III - 20 metres): La dificultat baixa però continua sent un llarg agradable i aeri.
10a tirada (III+ - 40 metres): Continuem per l'aresta que va tombant i les dificultats són puntuals. Arribem caminant al cim de l'Anayet (2574 m.).
Descens:
Anem baixant per la ruta de pujada que està perfectament traçada. Hi ha un tram de cadenes que deuen de servir per quan hi ha neu.
Passem pel coll que separa el pic d'Anayet amb el Vèrtex d'Anayet. Quan ens dirigim cap als ibones d'Anayet girem a l'esquerra deixant el camí principal per passar prop del camí d'anada i anar a buscar la cadena.
A la cadena muntem un rapel de 28 metres i seguim el camí d'anada. Arribem a l'aparcament amb 2 h 40 min.
Aproximació:
Ens situem a l'aparcament de Portalet. Hi ha gent que puja des de l'aparcament d'Anayet GR-11 però està més avall i cal caminar més estona encara que és més fàcil doncs t'evites el pas de la cadena.
Anem pujant per una pista que travessa les pistes d'esquí.
1 h Arribem al Puerto de Canal Roya - de fet no cal arribar-nos-hi doncs uns metres abans ja podem agafar un corriol que surt a la dreta. Anem seguint el sender prou evident. Davant ja veiem el pic d'Anayet.
1 h 08 min. A la dreta del camí veiem la primera fita, abans no n'hi havia, que marcar un corriol que baixa a la dreta.
Travessem una tartera on cal posar atenció a seguir les fites que ens duen fins a una muralla on hi ha una cadena. (1 h 30 min.) Hi ha un punt vermell que ens indica l'inici.
Els primers metres de pujada són exigents doncs cal tibar. Després la cadena no puja recta sinó que busca una feixa que tira a la dreta.
Un cop superat aquest punt ens trobem en una gran plana. A l'esquerra tenim els ibons d'Anayet que no arribem a veure. Enllacem amb el Gr11 que baixa per la collada de la dreta.
Anem seguint un corriol no tan evident encarant-nos cap a la paret de l'Anayet. Arribem a unes runes i agafem un viarany que travessa una tartera que ens duu fins el peu de la via (2 h 20 min.).
FITXA TÈCNICA:
Valoració.Falta adjectius per definir-la. Molt interessant. Esperit d'alta muntanya.
Dificultat: V+ (no obligat)
Desnivell: 350 metres.
Temps d'aproximació: 2 hores 20 minuts.
Temps de descens: 2 hores 40 minuts.
Grau d'exposició: Baix. Hi ha trams herbosos.
Material: 12 cintes, encara que si s'empalment llargs pot arribar a fer falta 17, i reunions.

Roca: Roca volcànica. Diferent a la resta, assemblada al gneis. 
Orientació: Est. Sol pel matí i ombra a la tarda.
Via oberta per Luis Royo i Julio Benedé l'any 2010.
Per obtenir el track de l'aproximació:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.